Este foarte important să trăieşti în prezent dar în acelaşi timp să-ţi doresti un viitor mai bun. Viaţa trăită din plin este viaţa trăită în prezent, și nu umbrită de amintirile trecutului sau previziunile viitorului, fără să aştepţi ca totul să se întâmple ci să trăieşti exact momentele care se derulează în viaţa ta: “La ce mă gândesc acum? Ce simt acum?, Ce fac acum?”. Prezentul din viaţa ta, în care trăieşti este rezultatul acţiunilor şi deciziilor tale din trecut, iar viitorul va fi rezultatul atitudinii şi deciziilor de azi.
Dacă ar fi să ne raportam la acest lucru trebuie să ne gândim în primul rând la proiecţia sufletului nostru, al trăirilor noastre prezente, al interiorului pe care îl vrem decorat. Design-ul de interior al propriei locuinţe trebuie să vibreze odată cu tine. Dacă reuşesti să-l faci să te definească îţi va transmite emoţii pe care nu le vei uita niciodată. Design-ul interior îşi are rădăcinile în design-ul de mediu, în arhitectură, în arhitectura de interior.
Decoratorul de interior este cel care analizează informaţia, stabileşte o direcţie conceptuală, rafinează direcţiile pe care le primeşte de la client, transpunând totul în cea mai personală prezentare grafică. Design-ul interior implică crearea unei experienţe şi a unui stil de viaţă cu ajutorul psihologiei ambientale, în strânsă legătură cu personalitatea clientului. A-ţi amenaja propriul spaţiu este o adevărata artă a decorării, astfel încât acel spaţiu trebuie să devină atractiv, ușor de folosit şi neapărat funcţional în contextul arhitecturii existente. Este foarte important ca la final să regăsim un limbaj coerent iar personalitatea fiecăruia dintre noi să se “citească” prin spaţiul pe care-l folosim zilnic.
“Fiecare spaţiu, fiecare colţ al casei este un mic univers şi reflectă o parte din modul de viaţă şi personalitatea ta. Spune-mi ce casă ai ca să-ţi spun cine eşti”. MA
Astfel, obiectivul final al decoratorului de interior este acela de a crea un ambient coerent şi unitar în contextul arhitectural. Acest spaţiu, propria casă, în care te simţi bine sau biroul în care lucrezi cu plăcere sunt necesităţi ale timpului prezent. Avem nevoie de confort dar şi de un mediu primitor, relaxant în care să ne simţim bine.
Design-ul de interior însumează toate aceste stări şi se referă astfel la o imagine unitară între elementele care o compun: piese de mobilier, obiecte decorative, corpuri de iluminat, texturi şi materiale alese cu grijă până în cele mai mici detalii.
Vă aştept cu drag să învăţăm împreună paşii cei mai importanţi pentru a defini cele mai frumoase interioare.
Arh. Miruna Ardelean,
trainer Atelierele ILBAH