Alina Avram este una dintre norocoasele castigatoare ale concursului Young Designer Atelierele ILBAH on stage, care va avea sansa de a-si vedea creatiile pe marea scena Bucharest Fashion Week din aceasta iarna! In acest interviu ea ne povesteste despre pasiunea ei pentru acest frumos domeniu.

Alina, spune-ne te rog ce reprezinta pentru tine designul vestimentar?

Prezinta un interes deosebit pentru mine tot ceea ce tine de fashion, fie ca vorbim de Design Vestimentar, de procesul de proiectare al unei tinute sau pur si simplu de impactul din street style pe care il pot anticipa cei de la fashion forecasting. Tot ce are legatura cu moda imi aprinde beculetele.

Cum si cand ti-ai descoperit aceasta pasiune?

Cred ca m-am nascut cu o „slabiciune” pentru moda. Tin minte ca, atunci cand eram foarte mica si nici macar nu stiam sa citesc, obisnuiam sa decupez din revistele de moda ale mamei diverse imagini cu vedete purtand rochii de gala, extravagante si fastuoase. Odata decupate, vedetele prindeau viata in mintea mea. Acesta era modul meu de joaca preferat. Mai tarziu, am descoperit masinutele fratelui meu, pe care le-am preferat inaintea papusilor, si abia apoi, papusa Barbie. Si odata cu papusa Barbie am descoperit si closul, tot sucind si invartind o bucatica de material pe corpul acesteia. Si fundita am invatat tot singura sa o fac, de asta am si un mod diferit de a o face fata de restul persoanelor, desi la sfarsit rezultatul este acelasi. La inceput nu mi-a aratat nimeni cum se fac anumite lucruri, le-am realizat cumva instinctiv.

De ce ai ales cursul Atelierele ILBAH?

Pentru ca imi doream foarte mult sa-mi aprofundez si sa-mi perfectionez abilitatile in domeniul Designului Vestimentar si Fashion. Desi sunt o persoana autodidacta, mi-am dat seama ca unele lucruri nu le puteam invata de una singura. Asa cum zicea si Madeleine Vionnet, multumita Atelierelor ILBAH am reusit sa produc Rolls-Royce-uri. Fara voi, as fi continuat sa fac Ford-uri. Tin sa-i multumesc pe aceasta cale doamnei Iulia Vlad pentru rabdarea de care a dat dovada pe tot parcursul Cursului de Proictare Vestimentara, datorita dumneaei am descoperit un nou univers fascinant in care hainele pot arata fix asa cum le proiecteaza imaginatia mea. Ii multumesc si Mirelei Diaconu, de la Cursul de Design Vestimentar, pentru ca m-a ajutat sa-mi descatusez imaginatia si mi-a scos la iveala abilitati pe care nici nu stiam ca le am, cum ar fi desenul crochiurilor. Si, nu in ultimul rand, ii multumesc Hildei de la Cursul de Stilism, care m-a invatat ca „the eye has to travel” si ca, prin exercitiu vizual, pot combina mai multe culori fara sa arat ca un clovn. Din punctul meu de vedere, toate cursurile au fost ca o terapie.

Care este conceptul colectiei prezentate in cadrul concursului?

Colectia se numeste „Echo” si este inspirata din tehnica de dripping a pictorului Jackson Pollock, cel mai de seama reprezentant al expresionismului abstract. In aceasta colectie mi-am urmarit instinctul, incercand sa caut in adancul sufletului ecouri inabusite ale personalitatii mele. Consider de-a dreptul fascinanta libertatea de exprimare de care a dat dovada Jackson Pollock, modul in care a decis sa atace panza din toate cele patru parti, cum a pasit peste ea, cum a stat cu picioarele in mijlocul ei, devenind astfel parte a picturii. A manevrat vopseaua cu mistrii, cutite si bete, a adaugat nisip, sticla sau mucuri de tigara, a amestecat totul, a aruncat, a facut un talmes-balmes, inspirat probabil de acele papiers colles ale lui Braque si Picasso. Eh, eu asta consider cu adevarat o dovada de curaj si libertate deplina. Astfel mi-am propus sa abordez si eu colectia „Echo” (numita astfel dupa un tablou de-al lui Jackson) fara sa consider ca este gresit ceva din ce am decis sa creez, bazandu-ma in intregime pe instinct, incercand sa ma intorc la mine.

 Ce ai vrut sa transmiti prin aceasta colectie?

Faptul ca suntem oameni, ca nu suntem perfecti si ca nici nu trebuie sa ne straduim prea tare sa parem astfel, imperfectiunea este cea care ne face sa fim unici. Cand am pictat tinutele din colectie nu mi-am facut griji ca vopseaua nu o sa pice uniform, am lasat hazardul sa decida traiectoria corecta si, astfel, m-am simtit eliberata.

Care sunt planurile tale pentru viitor?

Sa ajung pe podiumurile internationale, evident!

Ce reprezinta pentru tine sansa de a-ti prezenta creatiile vestimentare pe podiumul Bucharest Fashion Week?

Prezenta mea la Bucharest Fashion Week imi confirma faptul ca atunci cand muncesti mult, cu pasiune si pui suflet in fiecare piesa vestimentara, dedicandu-te in intregime, rezultatele vor aparea. Sunt tare mandra ca am fost aleasa dintre atatia participanti talentati si consider ca BFW este o mare sansa de promovare in industria modei din Romania.”

Ii uram Alinei Avram mult succes in realizarea colectiei pentru Bucharest Fashion Week si asteptam cu nerabdare sa-i vedem creatiile pe podium!

Alina-Avram-interviu-BFW-2015-03

Alina-Avram-interviu-BFW-2015-02

Alina-Avram-interviu-BFW-2015-04

Alina-Avram-interviu-BFW-2015-05