Galerii cu produse ale designerilor romani in cladirea fostei Burse de Marfuri este propunerea Mihaelei Stanca pentru conversia The ARK Bucuresti

Mihaela Stanca este una dintre cele mai silitoare si talentate cursante. Nu o spunem noi, o spune Arh. Miruna Ardelean, cea care i-a fost trainer timp de 10 saptamani la cursul de Design Interior, curs pe care l-a absolvit in vara anului trecut. In toamna, Mihaela a participat la workshopul de Conversie functionala organizat de Atelierele ILBAH ce i-a avut ca invitati pe Arh. Miruna Ardelean si Arh. Saverio Renda. Asa cum ii spune si titlul, tema workshopului a fost conversia functionala a cladirilor istorice si nu numai. Despre cum a fost la workshop si ce teme s-au abordat puteti citi mai multe aici.

Concurs de proiecte de conversie functionala

La finalul workshopului, cei peste 40 de participanti au fost invitati sa se inscrie la un concurs inedit: Conversia Functionala a cladirii The Ark Bucuresti, locatie care in urma cu mai bine de 150 de ani gazduia sediul Bursei de Marfuri, cel mai activ punct din Bucuresti de la sfarsitul secolului 19. Concurentii au avut la dispozitie 30 de zile pentru a concepe un proiect de conversie a cladirii The ARK. Proiectul trebuia sa tina cont de aspectele functionale, dar si de o integrare culturala si sociala in zona Pietei de Flori, cartierul Rahova.

Galeriile Urbane- proiectul castigator 

Proiectul care a primit cele mai multe aprecieri si s-a remarcat printre zecile de concepte primite la sediul Atelierele ILBAH a fost cel al Mihaelei Stanca – „Galeriile Urbane”. Mihaela a dorit sa integreze in fosta cladire a Bursei de Marfuri un concept nou, indraznet, prin care creativitatea intalneste mondenul. O lasam pe Mihaela sa povesteasca „ce a vrut sa spuna autorul” in interviul de mai jos:

Cum ti-ai descoperit pasiunea pentru design interior, tinand cont ca esti o absolventa a Facultatii de Teatru? Si cum se impaca cele doua arte?

Pasiunea pentru Design Interior cred ca am avut-o dintotdeauna, inca din liceu cand camera mea era intr-o permanenta schimbare. Avand sansa sa cresc intr-un apartament cu mai multe camere, imi schimbam periodic camera dintr-una in alta si de fiecare data incercam sa gasesc o noua reamplasare a mobilierului. Cand ne-am mutat la casa, parintii mi-au dat mana libera in alegerea culorilor din mansarda si rezultatul a fost unul cel putin surprinzator fata de ce se folosea la vremea aceea. Tot timpul gasesc lucruri noi pe care incerc sa le integrez in locuinta mea si, daca as putea, mi-as redecora casa in fiecare an. Am urmat Facultatea de Teatru, sectia Regie si cred ca acest lucru ma ajuta sa inteleg mai bine un spatiu, volumetria, proportiile si amplasarile obiectelor. In facultate trebuia sa fim foarte inventivi si creativi in realizarea decorurilor, sa descoperim materiale si cum le putem transforma incat actul artistic sa fie cat mai suprinzator si sa ne putem exprima vizual cat mai exact, instrumentele noastre fiind corpul uman, muzica si luminile. Imi place ca in redecorarile mele sa creez un mic scenariu, un mic spectacol,in care sa te intrebi ce a vrut sa transmita artistul,  in fond si designul interior este tot o arta, in care gasesti obiecte surprinzatoare, unice care sa incante ochiul si poate uneori neasteptate.

De ce ai ales sa urmezi cursul Design Interior la Atelierele ILBAH?

Inainte sa aleg un curs de specializare am vrut sa inteleg in detaliu ce inseamna arhitectura si designul interior. Asa ca am profitat de ocazie cand am intalnit un minunat architect, care m-a primit in biroul lui, unde am invatat tainele programelor software in care se lucreaza. Ea a avut rabdarea sa imi arate si sa imi explice in amanunt ce inseamna un releveu, o vedere desfasurata sau o randare. Dupa ce m-am convins ca aceasta este calea pe care vreau sa merg, am inceput sa ma interesez de cursuri de specialitate si asa am ajuns la Atelierele ILBAH. Cursul Design Interior pe care il organizati mi se pare cel mai complex si complet curs in domeniu. Aici am intalnit-o pe Miruna [trainer curs Design Interior] care mi-a intarit convingerea si mi-a  dat increderea ca pot face aceasta meserie atat de frumoasa.

Cum consideri ca proiectul tau, „Galeriile Urbane„, se poate integra din punct de vedere cultural in zona Pietei de flori George Cosbuc?

Deoarece designul romanesc este intr-o continua dezvoltare si produsele romanesti isi fac loc atat de frumos si rapid in alegerile oamenilor, am gandit un spatiu dedicat lor – toate intr-un singur loc. Aceste Galerii Urbane sunt dedicate special produselor romanesti pornind de la produsele home deco pana la articole de imbracaminte, dar sunt si un spatiu de relaxare si luat masa, respectiv restaurantul de la ultimul etaj. In spatiul generos de la subsol se pot desfasura diverse evenimente ce au legatura cu artele si creatia, respectiv targuri periodice, prezentari de moda, lansari de produse cat si de ce nu piese de teatru, spectacole, proiectii film, concerte… fiind un spatiu neconventional si usor de adaptat. Zona Uranus este centrala, usor acesibila si care in viitor se poate dezvolta si readuce in atentia locuitorilor zonei, dar si a celor care cauta nonconformismul.

Am observat in proiectul tau ca ai folosit multe materiale reinventate. Povesteste-ne cum ai ajuns la alegerile acestea

Alegerea materialelor pentru „Galeriile Urbane” a fost relativ simpla, imi plac materialele naturale, nefinisate, obiectele care spun singure o poveste, care transmit o emotie, pe langa care nu treci fara sa le observi. Un obiect slefuit isi poate pierde interesul, pe cand la o cutie de lemn mereu gasesti nervuri sau forme pe care nu le-ai observat. Imi plac butaforiile, imi plac obiectele vechi reinterpretate sub diferite forme, asa cum am ales decorarea tavanului cu usi vechi suprapuse din care ies atat corpurile de iluminat, cat si plantele curgatoare care pot insufleti atat de mult un spatiu.

Cum a luat nastere CERC Interior Design, firma ta de amenajari interioare?

Cerc Interior Design a luat nastere natural, ca urmare a ultimilor 3 ani in domeniul designului interior, a acumularii cunostintelor mele si din dorinta de a merge mai departe cu proiecte frumoase de care ne putem bucura atat eu cat si viitorii clienti. Momentan exista doar o pagina de facebook, urmand sa construiesc si site-ul. Va exista si o sectiune de obiecte vechi reinterpretate, obiecte care acum sunt aruncate, dar care isi vor putea spune in continuare povestea in diferite interioare, cum ar fi aceasta rama de geam revopsita care poate fi transformata atat de simplu intr-o rama de tablou noua.

 

Sintagma „Less is more” ma defineste perfect, prefer simplitatea aducatoare de liniste, unde accentul se pune mai mult pe omul care locuieste in acel spatiu si il insufleteste, decat pe briz brizurile inutile si obositoare care nu lasa loc  regasirii si pacii interioare sa se manifeste.


Daca ti-a placut articolul de mai sus si povestea Mihaelei te-a inspirat, te asteptam la cursul Design Interior unde vei invata de la cel mai bun trainer arta decorarii spatiilor interiore! Mai multe detalii gasesti AICI.