Contabilitatea este un domeniu extrem de util si de necesar, deoarece este implicat in orice activitate cu caracter economic. Procesele de natura financiara nu lipsesc din nicio intreprindere si, de aceea, este nevoie de un specialist care sa gestioneze toate procedeele care trebuie sa fie initiate pentru bunul mers al companiei. Asadar, daca vrei sa devii un bun contabil sau daca, pur si simplu, vrei sa dobandesti mai multe cunostinte in legatura cu acest subiect, este esential sa analizezi atat informatiile generale, cat si pe cele particulare.

1. Ce face un contabil?

Pentru a afla ce face un contabil, este nevoie sa afli mai multe informatii despre domeniul in care acesta activeaza – contabilitatea. Astfel, vei putea intelege mai multe lucruri, atat dintr-o perspectiva mai larga, cat si dintr-un punct de vedere mai restrans, raportat la responsabilitatile specifice pe care le are un contabil. Asadar, fie ca vrei doar sa afli mai multe detalii despre aceasta meserie, fie ca iti doresti sa decizi daca aceasta profesie este potrivita pentru tine, este foarte important sa ai o privire de ansamblu pentru a putea judeca totul in cunostinta de cauza.

1.1. Contabilii: cum se defineste contabilitatea?

Contabilitatea este un domeniu vast, care cuprinde o multime de elemente – prin definitie, ea se ocupa cu gestiunea proceselor financiare implicate in activitatea economica a unei persoane fizice sau juridice. Un contabil masoara, evalueaza si controleaza tot ceea ce tine de capital, datorii, active si alte detalii de acest tip. Astfel, toate informatiile cu caracter financiar sunt inregistrate, prelucrate, sistematizate si arhivate pentru a se putea studia, pe termen scurt, mediu si lung, performanta si pozitia financiara. Un contabil are datoria de a supraveghea fluxurile si relatiile care se creeaza intre clienti si alte parti (precum firme, institutii, creditori etc.).

Se spune ca primele forme ale contabilitatii sunt cele care cuprindeau o socoteala necesara pentru traiul omului (cum era in cazul comunitatilor primitive, care isi numarau animalele, vanatul, resursele etc.). Insa, treptat, odata cu evolutia economica si cu dezvoltarea societatii si a civilizatiilor diverse, au aparut si alte elemente si metode care au devenit necesare in nenumarate domenii. Luca Pacioli di Borgo – care este considerat a fi parintele contabilitatii – a fost un calugar franciscan, nascut in anul 1445, care a adus contributii importante in matematica. Astfel, el a elaborat un model matematic unic, publicand o lucrare care avea ca subiect sistemul dublei inregistrari in evidenta contabila. In multitudinea de carti si lucrari pe care le-a scris, acesta a analizat si a studiat aritmetica, geometria, etica in contabilitate, dar si notiuni de utilizare a registrelor si a coloanelor de debit si de credit.

Contabilitatea este, in egala masura, o stiinta, dar si o arta, deoarece contabilul trebuie sa aiba in vedere o multitudine de date, informatii, calcule, notiuni teoretice si practice, dar si pricepere si maleabilitate, pentru a ghida totul in directia potrivita. Orice afacere – fie ca este vorba despre o companie sau o intreprindere, fie ca este vorba despre o institutie sau o societate – are nevoie de capital, utilitati, rezultate si modalitati utile prin care businessul sa poata prospera si sa-si poata atinge scopurile propuse. Specialistul contabil trebuie sa ia in calcul, in permanenta, relatia companiei respective cu alte terte parti, care influenteaza bunul mers al firmei. Bineinteles, in functie de marimea intreprinderii, metodologia necesara se ajusteaza, in asa fel incat totul sa fie bine pus la punct.

Din punct de vedere teoretic, este bine sa stii ca exista mai multe moduri de a defini contabilitatea. De exemplu, in anul 1947, C.G. Demetrescu a formulat 3 coordonate care cuprind tot specificul acestei activitati. Astfel, acesta a spus ca, in primul rand, contabilitatea asigura o inregistrare metodica si ordonata pentru toate actiunile si operatiunile care au legatura cu fluxul valorilor, al drepturilor si al obligatiilor ce au loc, in permanenta, in desfasurarea unei activitati cu caracter economic. In al doilea rand, el spune ca acest domeniu are ca scop principal stabilirea unei situatii economice si juridice, dar si efectuarea permanenta a unui control care sa analizeze modificarile ce ar putea aparea. In al treilea rand, mijloacele folosite sunt specifice si proprii, utilizandu-se instrumente precum conturi, jurnale, balante de verificare si multe alte notiuni care actioneaza in sensul scopului pe care il are contabilitatea.

O alta definitie este data de Legea contabilitatii nr. 82/1992, care afirma ca obiectul contabilitatii este constituit din perspectiva baneasca asupra unor bunuri de diferite tipuri – mobile, imobile, bogatiile naturale, resurse, disponibilitati banesti, titluri de valoare etc. – dar si asupra modului in care acestea genereaza cheltuieli, venituri si raporturi economico-juridice.

In atributiile unui contabil intra, insa, mai multe responsabilitati care pot fi impartite privind din punctul de vedere al functiilor variate pe care le poate indeplini contabilitatea. De pilda, una dintre functiile de baza este cea de inregistrare si prelucrare a datelor – conform acestora, contabilul trebuie sa consemneze procesele si fenomenele economice care pot fi supuse unei analize valorice si care apar in cadrul oricarei intreprinderi. De asemenea, cel care profeseaza in acest domeniu trebuie sa furnizeze toate informatiile care au legatura atat cu structura si dinamica situatiei financiare, cat si cu maniera in care deciziile luate pe plan intern au afectat rezultatele aparute pe plan economic. Aceasta functie se divide, insa, in alte doua subcategorii de responsabilitati, deoarece contabilitatea se caracterizeaza prin faptul ca pune respectivele informatii la dispozitia celor care fac parte din planul intern al organizatiei, dar si unor terte parti care se afla in relatie cu aceasta. Controlul gestionar este o alta actiune pe care trebuie sa o efectuezi daca lucrezi in calitate de contabil – acesta consta in verificarea concreta a modului de conservare si de pastrare a valorilor materiale si banesti, in asa fel incat resursele sa fie folosite cat mai eficient posibil. Pe de alta parte, contabilitatea are si o functie juridica, deoarece documentele si datele care sunt tinute in evidenta pot fi folosite pentru a justifica anumite pagube sau actiuni care necesita o astfel de interventie. Bineinteles, ultima functie specifica este cea previzionala, care contribuie, in mod pozitiv, la determinarea potentialei evolutii, conform modului in care perioada incheiata s-a desfasurat. Astfel, contabilul poate preveni anumite tendinte si poate informa proprietarul firmei cu privire la actiunile pe care trebuie sa le initieze pentru a minimiza riscurile posibile.

1.2. Fisa postului unui contabil

Daca vrei sa afli ce fisa de post are un contabil, trebuie sa cunosti care sunt responsabilitatile sale. Fie ca este vorba despre un expert, un junior, un contabil primar sau unul autorizat cu drept de semnatura, fie ca este vorba despre o altfel de incadrare ce face parte tot din sfera aceleiasi activitati, contabilul trebuie sa faca diverse lucruri specifice care tin de acest domeniu. Asadar, pentru a descoperi ce inseamna fisa postului si ce anume trebuie sa faci, intr-o firma sau pe cont propriu, de pe aceasta pozitie, iata care vor fi sarcinile tale:

  • Vei contabiliza facturile emise pentru clienti;
  • Vei inregistra incasari si plati si le vei opera conform registrului de casa;
  • Vei opera avansuri din trezorerie, care sa fie conforme cu deconturile realizate;
  • Vei inregistra facturi de prestatii, pentru anumiti furnizori, dar si intrari de marfa in baza unor documente oficiale;
  • Vei intocmi saptamanal o lista cu facturi emise, avansuri, dar si balante de verificare;
  • Vei verifica soldurile din banca, din casa si din trezorerie;
  • Vei incadra documentele in functie de venituri si cheltuieli;
  • Vei analiza corelarile dintre rapoartele si situatiie financiar-contabile;
  • Vei avea responsabilitatea de a-ti imbunatati in permanenta pregatirea profesionala, pentru a fi la curent cu ultimele tehnici si metode specifice;
  • Vei pastra confidentialitatea informatiilor care au legatura cu firma cu care colaborezi;
  • Vei fi implicat in ameliorarea sau rezolvarea anumitor situatii de criza, care pot aparea pe plan intern;
  • Ti se cere sa ai aptitudini de calcul matematic, de comunicare, de planificare si de organizare, dar si alte abilitati specifice (precum competente digitale, cunoasterea programelor de contabilitate etc.).

Bineinteles, acestea vor fi completate de alte competente specifice, care vor fi ajustate in functie de nevoile companiei si de cerintele acesteia. Astfel, chiar daca stii care sunt responsabilitatile de baza ale unui contabil, toate aceste demersuri trebuie sa fie adaptate la firma respectiva si la modul de operare potrivit pentru ea. Important este sa afli exact ce se cere de la tine, pentru a putea actiona conform cu asteptarile intreprinderii in cauza.
Ce este contabilitatea si care sunt responsabilitatile unui contabil 2 Atelierele ILBAH

In mod evident, resursele pe care le ai la dispozitie trebuie sa serveasca interesului firmei si trebuie sa capete o forma care sa fie complementara cu procedurile si prevederile interne.

2. Cum sa devii contabil autorizat?

Daca vrei sa devii expert contabil, nu trebuie doar sa ai in vedere ce anume fac contabilii, ci si sa gasesti o modalitate prin care sa te poti specializa cat mai bine, astfel incat sa te ridici la cerintele fisei de post. Partea buna este ca, in cazul in care esti in cautarea unei specializari sau a unei reconversii profesionale, ai o multime de variante la dispozitie. Totusi, parcurgerea unui program universitar poate fi dificila, mai ales pentru cei care activeaza deja in campul muncii si au un program care nu permite un astfel de angajament constant si de lunga durata. De aceea, din ce in ce mai multe persoane se orienteaza catre diverse cursuri autorizate, care ofera diplome acreditate de Ministerul Muncii. Avantajele sunt multiple atunci cand vine vorba despre un curs de contabilitate de acest tip: il poti plati in rate, obtii o diploma cu recunoastere nationala si internationala si poti opta pentru un program flexibil. In principiu, la acest curs vei invata tainele acestei meserii si vei descoperi ce presupune profesia de contabil. Poate ca esti la inceput de drum sau poate ca vrei doar sa te perfectionezi si sa-ti imbunatatesti cunostintele deja acumulate – in ambele situatii, un astfel de curs este ideal.

Se spune ca procesul de invatare a activitatii pe care o desfasoara un contabil nu se opreste niciodata, indiferent de nivelul de experienta. Pentru a avea toate informatiile necesare si pentru a te asigura ca abordezi lucrurile in mod optim, este obligatoriu sa fii la curent cu toate tehnicile, detaliile si modalitatile care te pot ajuta sa practici aceasta profesie la cele mai inalte standarde. Un curs de contabilitate iti inlesneste aceste cautari, punandu-ti la dispozitie toate amanuntele de care ai nevoie pentru a profesa asa cum iti doresti. Atat teoria, cat si practica sunt elemente esentiale, care nu trebuie sa lipseasca din rutina unui bun practician.

In cazul in care nu stii incotro sa te indrepti si unde anume poti gasi un astfel de curs, cerceteaza cu atentie optiunile disponibile pe piata de profil. Este recomandat sa apelezi la profesionisti, deoarece acestia vor sti exact care este cea mai buna formula pentru ca fiecare cursant sa dobandeasca informatiile si abilitatile necesare pentru a se integra, cu usurinta, pe piata muncii. Apeleaza la ajutorul unor specialisti si nu te teme sa pui intrebari – daca ai nelamuriri, cu siguranta vei obtine raspunsurile ideale pentru a clarifica orice dilema la care nu gasesti rezolvare. In mod cert, organizarea si metodologia vor fi impecabile daca vei colabora cu formatori autorizati, insa tot ce conteaza este sa ai determinare, pasiune, dorinta de a invata ceva nou si perseverenta pentru a-ti atinge toate scopurile pe care ti le-ai propus!

In concluzie, contabilitatea merita sa fie descoperita din toate punctele de vedere, intrucat este un domeniu indispensabil in lantul activitatilor economice. Analizeaza cu atentie tot ce tine de acest subiect si, daca vrei sa devii parte din acest fenomen, fa pasul si inscrie-te la un curs de specializare, care iti va oferi toate detaliile de care ai nevoie pentru a invata toate tainele acestei profesii deosebite. Cu siguranta iti vei gasi locul si, afland informatiile potrivite, vei reusi sa-ti dai seama daca iti doresti cu adevarat sa devii un contabil profesionist!
Ce este contabilitatea si care sunt responsabilitatile unui contabil 3 Atelierele ILBAH

Sursa foto: Pixabay.com.