Preocuparea oamenilor pentru texturile, aromele, gusturile si culorile din farfurie dateaza din cele mai vechi timpuri. Primele mentiuni despre retete culinare au fost descoperite pe teritoriul vechii Mesopotamii, scrise pe tablite de lut, cu litere cuneiforme. De obicei, insa, retetele si secretele se transmiteau mai departe prin viu grai, din mama in fiica sau din tata in fiu. In prezent, cooking-ul este la indemana oricui este dispus sa urmeze cursuri de specialitate.
Cuprins
1. Pasiunea pentru bucatarie – parte din evolutia umanitatii
Pasiunea pentru bucatarie poate fi transpusa atat intr-o meserie, cat si intr-un hobby. Gastronomia este un domeniu care atrage multe persoane si unul aflat printre primele locuri in topul preferintelor celor care vor sa se reconvertreasca profesional.
Exista in prezent cursuri organizate atat pentru persoanele care privesc gatitul ca pe un hobby, cat si pentru cei care doresc sa devina bucatari autorizati. Poti opta, de asemenea, pentru specializarea in cofetarie sau patiserie, insa un amanunt important de luat in seama este ca, inainte de a merge la astfel de cursuri, trebuie sa te asiguri ca sunt certificate si autorizate.
Avantajul prezentului este acela ca poti invata foarte multe lucruri intr-un termen scurt, spre deosebire de vremurile trecute, in care ucenicia putea sa dureze ani sau chiar zeci de ani. Inca de pe vremea marilor imperii, bucatarii priceputi se aflau la mare cautare. Traditia s-a perpetuat in timp, istoria consemnand organizarea unor adevarate festinuri la curtile regale din perioada Renasterii – atunci cand bucatarii se intreceau in inventarea de retete noi si forme de prezentare spectaculoase.
Pasiunea pentru bucatarie, insa, nu are limite: astazi, restaurantele cu multe stele Michelin ofera conditii de lucru si salarii foarte bune pentru sefii bucatari de exceptie. Insa, cum toate au un inceput, chiar si acestia au fost la un moment dat incepatori.
Drumul parcurs de la pasiune la profesie nu este usor, dar merita tot efortul. Una dintre povestile de succes actuale este cea a lui Jamie Oliver, care a avut avantajul de a creste in preajma tatalui sau. Acesta avea un mic restaurant in Cambridge, Anglia, iar Jamie i-a preluat pasiunea pentru gatit. Din adolescenta si pana in prezent, cand este deja vedeta TV si unul dintre cei mai cunoscuti maestri bucatari la nivel international, a cautat sa se perfectioneze in permanenta. Cartile sale de bucate se bucura de un succes extraordinar, insa la baza acestora se afla, pe langa pasiunea pentru bucatarie, multa munca si cunostinte acumulate de la specialisti.
O alta poveste de succes, cunoscuta in toata lumea, este aceea a Juliei Child – o americanca absolventa de Politehnica, care ulterior a lucrat pentru serviciile secrete americane. Pasiunea pentru bucatarie a aparut in viata ei ca o revelatie, fara sa fi avut vreo legatura cu viata ei de pana atunci. Cand a gustat preparatele dintr-un restaurant celebru din Rouen, Franta, a decis ca vrea sa aprofundeze bucataria frantuzeasca si sa o impartaseasca si altora.
In scurt timp, a decis sa urmeze cursurile scolii de gatit Cordon Bleu din Paris, pe care a absolvit-o in 1951. A studiat in privat, suplimentar, cu maestri bucatari celebri, la vremea respectiva. In doar cativa ani, a devenit la randul ei celebra ca profesor de cooking, autoare de carti culinare si vedeta de televiziune.
Acestea sunt doar doua exemple de persoane care si-au urmat pasiunea pentru bucatarie si si-au construit, pas cu pas, un drum catre performanta. Daca si tu iti doresti sa pasesti pe urmele lor, ai posibilitatea sa te perfectionezi in aceasta arta urmand cursuri de specialitate fie fizic, fie online.
2. Un duo de aur: pasiune si rabdare in bucatarie
Pasionatii de cooking stiu foarte bine ca mancarea are un gust mai bun atunci cand este gatita cu placere si dedicare, nu doar din necesitate.
Asadar, indiferent daca faci parte din categoria amatorilor sau vrei sa devii profesionist, poti opta oricand pentru cursuri accesibile, care iti pot oferi in doar cateva luni, cunostinte pe care altii s-au straduit sa le obtina studiind ani la rand.
Sursa foto: Pixabay.com