Meseria de programator atrage tot mai multe persoane, indiferent de varsta, datorita veniturilor satisfacatoare pe care le aduce si flexibilitatii posturilor. Cu toate acestea, inca exista o carenta de specialisti pe piata muncii. Asadar, daca esti tentat sa te orientezi catre o cariera in programare, vei gasi cu siguranta jobul potrivit pentru tine.

Inainte de a cauta o slujba, trebuie sa stii ce responsabilitati are un programator si ce skilluri iti trebuie pentru a urma aceasta profesie. Afla din articolul de mai jos ce calitati trebuie sa iti dezvolti si ce presupun diversele tipuri de programare.

1. Meseria de programator – tipuri de programare si responsabilitatile unui specialist

Activitatea de programare se imparte in mai multe “ramuri”, in functie de natura proiectului si de sectiunea pentru care un specialist este responsabil. Un programator poate lucra pe una sau mai multe dintre acestea:

  • programare hardware – atunci cand scrie cod pentru ca un computer sa poata primi instructiuni de la utilizatori;
  • dezvoltare web – proiecteaza si construieste site-uri web sau aplicatii, asa cum fac developerii front-end, back-end sau full-stack;
  • dezvoltare software – creeaza si gestioneaza functii de programare, care sunt utilizate pentru a indeplini anumite actiuni de catre utilizatori;
  • dezvoltare de baze de date – creeaza si implementeaza bazele de date necesare functionarii computerelor.

Jobul de programator poate include o multitudine de sarcini si responsabilitati. Iata o parte dintre ele:

  • planificare de software: utilizarea modelelor si a diagramelor pentru a detalia modul in care trebuie scris codul;
  • proiectarea si crearea aplicatiilor, de la cele simple, pentru mobil, pana la sisteme de operare complexe;
  • codare cu ajutorul limbajelor de programare: JavaScript, PHP etc.;
  • updatare si extindere a programelor deja existente;
  • Ce face un programator bun 2 Atelierele ILBAH
  • debugging – detectarea erorilor existente in cod;
  • simplificarea programelor – uneori bucatile de cod sau programele au nevoie de optimizare, pentru a rula mai simplu și mai eficient.

2. Ce inseamna sa fii un programator – ce skilluri sunt necesare pentru aceasta profesie?

Competente de utilizare a limbajelor de programare

Deoarece codul este scris in limbaje de programare precum PHP sau JavaScript, este necesar ca un expert sa le cunoasca indeaproape. Nu este necesar sa cunosti toate limbajele de programare, ci doar pe cele in care urmeaza sa lucrezi. De obicei, doua limbaje de programare sunt suficiente pentru a valorifica oportunitatile de angajare. Din fericire, pentru a invata un limbaj, nu este necesar sa urmezi studii indelungate, ci poti absolvi cursuri de programare specializate, cu o durata mai scurta si la costuri accesibile, in functie de ceea ce iti doresti sa faci mai departe.

Abilitati matematice si gandire logica

Pentru a putea progresa, ai nevoie de o intelegere matematica macar la nivel de baza, iar pentru a ajunge la un nivel avansat, ai nevoie de cunostinte de aritmetica si algebra. De asemenea, gandirea logica si structurata este necesara pentru a-ti putea duce sarcinile la bun sfarsit.

Orientare spre rezolvarea problemelor

Adesea, codul trebuie scris pentru a rezolva anumite probleme. Prin urmare, va trebui sa fii capabil sa identifici acele probleme si sa gasesti cele mai eficiente solutii pentru ele, prin intermediul limbajului in care lucrezi.

Aptitudini de comunicare

Desi in majoritatea timpului codarea se face pe cont propriu, vor exista si multe momente in care va trebui sa comunici cu ceilalti programatori si membri ai echipei, mai ales atunci cand lucrati in cadrul unor proiecte complexe.

Atentie la detalii

Chiar si cele mai mici greseli in scrierea codului vor afecta rezultatul muncii tale. Asadar, va trebui sa iti cultivi atentia la detalii, pentru ca munca ta sa aduca rezultatele dorite. De asemenea, este un skill imperios necesar pentru partea de debugging, atunci cand trebuie sa identifici si sa corectezi anumite erori.

Ce face un programator bun 3 Atelierele ILBAH

Aplicarea conceptelor teoretice in practica

Puterea de a invata concepte noi si capacitatea de a le aplica pentru a rezolva probleme sunt esentiale in cazul programatorilor. Sunt numeroase ocazii pentru a pune in practica acest skill, asa cum este cazul programarii in CSS.

Indiferent de limbajul de programare in care vei lucra, o astfel de cariera iti va aduce impliniri pe toate planurile, inclusiv cel material. Nu rata oportunitatea unei cariere de invidiat!

Sursa foto: Unplash.com