Cunostintele de contabilitate primara pot fi un start excelent pentru o cariera in domeniul financiar. Notiunile si activitatile de contabilitate primara se folosesc in aproape toate domeniile de business. Atat multinationalele, cat si firmele mici au nevoie de astfel de servicii, ceea ce inseamna ca skill-urile in acest domeniu se pot valorifica intr-o multime de feluri. Un alt avantaj al cunostintelor de contabilitate primara este ca le poti mixa cu alte tipuri de skill-uri pentru a obtine mai multe oportunitati de cariera si pentru a iti mari sansele de a obtine un job bine platit. Daca vrei sa stii mai multe despre ce inseamna contabilitatea primara, ce face un contabil primar si ce presupune o astfel de cariera, am pregatit pentru tine un ghid care sa iti raspunda la intrebari:
Cuprins
1. Ce inseamna contabilitate primara – definitie
Contabilitatea primara a unei firme este esentiala pentru bunul mers al tuturor aspectelor firmei, de la vanzari si pana la marketing sau operatiuni. Iata de ce orice business, de la PFA, SRL si pana la multinationale globale au nevoie de contabilitate de baza:
- Pentru a functiona legal. Niciun fel de entitate comerciala nu poate functiona legal fara a tine contabilitatea tuturor tranzactiilor financiare. Indiferent de marimea business-ului, pentru a functiona in legalitate, registrele contabile trebuie nu numai sa existe, ci sa fie mereu la zi. Spre exemplu, atunci cand infiintezi un SRL, este necesar sa ai un contabil care sa se ocupe de finantele firmei, lucru stipulat in legislatia de profil.
- Pentru a sti ce taxe datorezi statului. Contabilitatea te ajuta sa stii intotdeauna ce taxe ai de platit si ce sume trebuie sa platesti autoritatilor fiscale. Amenzile pentru neplata taxelor sau pentru evitarea lor sunt foarte mari, de aceea cel mai bine este sa platesti intotdeauna sumele corecte pe care le datorezi statului.
- Pentru a-ti putea extinde afacerea. Daca o companie isi doreste sa se extinda, sa cumpere mai multe proprietati sau poate sa angajeze mai multi oameni, trebuie sa stie daca se afla in pozitia financiara pentru a face astfel de miscari. Mai exact, daca isi permite financiar sa cumpere teren, sa faca imprumuturi sau sa plateasca mai multi angajati. Contabilitatea este esentiala pentru a determina care este pozitia financiara a unei companii.
- Pentru a determina profitul si pierderile. Registrele contabile pot arata clar daca o companie are profit sau daca se afla in pierdere. De aceea, orice business are nevoie de contabilitate pentru a masura succesul. Tot activitatile de contabilitate pot fi de folos pentru a determina ce sectiune a business-ului are mai mult succes. Spre exemplu, daca o firma vinde 3 produse, in registrele de vanzari se va putea vedea care dintre cele 3 produse genereaza cele mai multe incasari si care genereaza mai putine.
- Pentru ca actionarii si investitorii sa vada exact cum sunt gestionati banii lor. In companiile mari, registrele contabile sunt evaluate si de catre actionari, asociati si investitori pentru a vedea exact cum sunt gestionati banii pe care acestia ii aduc in companie.
- Pentru a lua cele mai bune decizii financiare. Contabilitatea unei companii ii ajuta pe cei ce o conduc sa ia cele mai bune decizii financiare, evaluand situatia in care se afla compania si ajutandu-i sa vina cu idei noi de dezvoltare sau de manageriere.
2. Activitati si responsabilitati de contabilitate primara: fisa postului
Ce cuprinde si care sunt principalele atributii in contabilitatea primara? Pe scurt, un contabil primar se ocupa cu inregistrarea tuturor tranzactiilor financiare, insa exista si alte responsabilitati. Iata ce cuprinde fisa postului pentru contabilitatea de baza:
Inregistrarea activelor financiare si a datoriilor
Primul pas in realizarea contabilitatii este stabilirea conturilor in care se va face inregistrarea tranzactiilor:
- Activele financiare sau bunurile firmei. In aceasta categorie intra toate bunurile pe care compania le detine. Activele financiare au valoare economica ce se poate masura si se poate exprima in bani. Cateva exemple de active financiare sunt banii cash, terenurile, autovehiculele, cladirile, proprietatile si echipamentele de lucru.
- Pasivele sau datoriile. Acestea se refera la obligatiile financiare sau datoriile pe care o companie le acumuleaza atunci cand isi desfasoara activitatea. Pasivele includ ipotecile, imprumuturile si cheltuielile in avans.
- Capitaluri proprii. Aceasta denumire se refera la suma de bani pe care o companie trebuie sa o restituie actionarilor dupa ce toate bunurile sunt lichidate si toate datoriile sunt platite. Pentru a calcula aceasta suma, se scade suma pasivelor din suma totala a bunurilor.
- Cheltuieli. Cheltuielile unei firme inseamna totalitatea costurilor generate de operatiunile ce au loc pentru a aduce profit. Printre cheltuielile unei firme se numara salariile angajatilor, platile catre furnizori sau deprecierea echipamentelor.
- Venituri. Veniturile fac referire la totalitatea incasarilor pe care o afacere le are din activitatile desfasurate. Acestea reprezinta profitul brut, iar din profitul brut se deduc cheltuielile pentru a obtine cifra profitului net.
Inregistrarea tranzactiilor financiare
In contabilitatea primara, este necesara inregistrarea tuturor tranzactiilor financiare, unele dintre ele preluate din alte departamente de contabilitate, in anumite cazuri:
- Vanzari. Acestea sunt tranzactii in care se transfera produse sau servicii de la cumparatori catre vanzatori. Vanzarile trebuie sa fie inregistrate in jurnalul de contabilitate (un document ce contine sumarul tranzactiilor) si ele implica, de obicei, emiterea unei facturi care trebuie sa fie trimisa catre clienti.
- Achizitii. Pentru ca o afacere sa functioneze, va avea nevoie de mai multe echipamente, materiale sau servicii. Orice fel de achizitii realizate pe firma trebuie sa fie inregistrate in jurnalul de contabilitate.
- Incasari. Acestea se refera la banii pe care ii incaseaza o firma pentru ca ofera servicii sau bunuri unor consumatori.
- Compensatiile angajatilor. Aceasta categorie se refera la plata salariatilor sau a colaboratorilor. Vor fi necesare informatii precum numarul de ore lucrate pentru fiecare angajat/colaborator, suma taxelor ce trebuie sa fie platite pentru fiecare dintre ei, dar si informatii legate de alte deduceri pentru a obtine venitul net ce se va plati fiecaruia.
Realizarea rapoartelor de contabilitate
Dupa incheierea tuturor tranzactiilor dintr-un an sau dintr-o perioada fiscala prestabilita, contabilul va transforma toate datele din registrele contabile in situatii financiare, care arata exact starea unei companii din punctul de vedere al finantelor. Situatiile financiare includ:
- Declaratia de venit. Acest document contine toate veniturile unei companii, din care se scad toate cheltuielile pentru a obtine pierderile sau profitul net in perioada de timp data. Astfel, se masoara eficienta unei companii si posibilitatile de crestere sau extindere.
- Bilantul contabil. Acest document arata pozitia financiara a unei firme intr-o perioada de timp data si ii ajuta pe cei care il evalueaza sa vada daca firma isi poate sustine cheltuielile. Bilantul contabil include informatii despre activele si pasivele financiare, dar si despre capitalul propriu.
- Fluxurile de trezorerie sau cash flows. Documentul de tip cash-flow contine informatii despre sursa banilor, dar si utilizarea acestora in companie.
Contabilitatea primara: cum arata un job description pentru pozitia de contabil?
Informatiile detaliate de mai sus despre principalele responsabilitati in contabilitatea primara nu se vor regasi in totalitate in descrierile pentru job-urile de pe piata. Daca iti doresti sa vezi cum arata un job description pentru o pozitie de contabil, avem exemplul perfect:
Descrierea job-ului
Contabilul va manageria toate tranzactiile financiare, de la cheltuielile fixe si pana la costurile variabile, va intocmi bugete si va intocmi plati catre banci.
Responsabilitati
- Gestionarea tuturor tranzactiilor contabile;
- Realizarea previziunilor bugetare;
- Realizarea situatiilor financiare in timp util;
- Gestionarea inchiderilor lunare, trimestriale si anuale;
- Efectuarea platilor bancare la timp;
- Gestionarea bilanturilor si a declaratiilor de profit sau de pierderi;
- Auditarea tranzactiilor si a documentelor financiare;
- Calcularea taxelor si pregatirea tuturor declaratiilor fiscale necesare;
- Respectarea reglementarilor si politicilor in vigoare pentru finantele intreprinderilor.
Cerinte
- Cunoasterea legislatiei si a procedurilor ce tin de contabilitate si fiscalitate;
- Atentie la detalii si abilitati de analiza a datelor;
- Experienta in utilizarea de sofware pentru contabilitate;
- Cunostinte avansate in utilizarea Microsoft Excel.
3. Cine poate tine contabilitatea primara
Acum ca ai aflat in ce consta contabilitatea primara, sigur te intrebi “Cine poate face contabilitate primara?”. Vestea buna este ca nu ai nevoie neaparat de o diploma de licenta pentru a practica aceasta meserie. Desigur, trebuie sa ai cateva notiuni de baza legate de matematica si economie, si sa iti placa, in general, sa lucrezi cu cifrele.
4. Ce implica contabilitatea primara: oportunitati de cariera
Cu ajutorul unei specializari in contabilitate primara poti lucra in diverse medii si in numeroase domenii:
- Posturi in multinationale. Exista numeroase posturi de contabili in multinationale, indiferent de domeniul acestora de activitate. De asemenea, poti sa te specializezi si in resurse umane, cu ajutorul unui curs de Inspector Resurse Umane sau a unui curs de Inspector Salarii, daca vrei sa ai mai multe oportunitati de dezvoltare si crestere in cadrul unei multinationale. Avantajele unui job de contabil intr-o multinationala includ posibilitati de crestere rapida in cadrul companiei, diverse beneficii precum abonament la sala sau asigurare medicala privata, dar si acces la cursuri si training-uri de perfectionare.
- Contabilitate pentru intreprinderi mici si mijlocii. Foarte multe firme din diverse arii au nevoie de contabili strict pentru contabilitate primara si fac angajari in acest domeniu. Astfel, poti lucra pentru un SRL sau SA si sa te ocupi strict de registrele, platile si incasarile unei singure entitati financiare. Printre avantaje se numara volumul de munca stabil si fara fluctuatii majore, dar si posibilitatea de a invata foarte multe despre sectorul economic in care activeaza firma.
- Contabilitate si antreprenoriat. Daca ai deja experienta in cerintele contabilitatii primare si poti tine registrele unei firme fara probleme, atunci poti avea propriul tau business in acest domeniu. Firma ta va putea oferi servicii de contabilitate altor firme, iar acest lucru are o multime de avantaje. Vei putea lucra de oriunde doresti, vei putea sa iti faci programul dupa bunul plac, dar si sa iti controlezi usor volumul de munca. Pentru a avea propria firma, un curs de antreprenoriat iti poate fi de folos, pe langa expertiza in contabilitate primara.
Cunostintele in domeniul contabilitatii primare te pot ajuta sa ai un job stabil si bine platit, iar posibilitatile de avansare si crestere in cariera sunt numeroase. Contabilitatea face parte din structura de baza a oricarei firme, indiferent de domeniul in care activeaza, de marimea ei sau de profiturile ei. De aceea, o cariera in domeniul contabilitatii te poate ajuta sa inveti lucruri noi despre diverse domenii de activitate, dar si sa cunosti noi descoperiri tehnologice, atunci cand vine vorba de software pentru contabilitate si programe de contabilitate. Daca ai o pasiune pentru cifre, economie si o atentie sporita la detalii, atunci o astfel de cariera poate fi potrivita pentru tine.
Sursa foto: Pexels.com.