Arhitectura este un domeniu fascinant, situat la granita dintre lumea artei si cea a matematicii. Deopotriva, potrivit visatorilor cu o imaginatie bogata si rigurosilor cu un puternic spirit practic, acest domeniu atrage anual o multime de minti stralucite care vor construi orasele viitorului.
Studiul arhitecturii in mediul universitar nu este, sub nicio forma, usor de dus pana la capat. Abia dupa sase ani de munca si sacrificii, studentii scolii romanesti de arhitectura parasesc, intr-un final, bancile facultatii si intra in campul muncii. Cu toate acestea, exista si eforturi pe care tinerii ambitiosi sunt nevoiti sa le depuna in timpul liber, pentru a se diferentia de restul colegilor de breasla si pentru a ajunge sa-si practice meseria ca niste adevarati profesionisti.
Una dintre chestiunile pe care tinerii artisti sunt nevoiti sa puna accentul in afara orelor de facultate este perfectionarea tehnicii de realizare a randarilor. Ce sunt acestea, la ce ajuta si cum se compune corect o astfel de lucrare?
Cuprins
1. Randare – definitie: ce inseamna o randare arhitecturala?
Termenul ,,randare” isi gaseste originea etimologica in englezescul ,,render” care, tradus in limba romana, inseamna a reproduce, a transmite ceva cuiva. Din aceasta legatura intre cele doua cuvinte se desprinde si sensul actual al celui dintai: randarea arhitecturala reprezinta procesul de integrare a unui set de informatii intr-un program de modelare 3D, care urmeaza sa converteasca instructiunile primite in imagini finale. Mai precis, arhitectul va lucra cu respectivul program pentru a obtine o reprezentare fotorealista a proiectului pe care doreste sa-l puna in practica.
Un detaliu pe care trebuie sa-l cunosti este legatura dintre conceptul de vizualizari arhitecturale si cel de randari: relatia dintre cele doua este una de la intreg la parte, categoria vizualizarilor arhitecturale cuprinzand atat randarile de exterior, cat si pe cele de interior.
2. Carui scop servesc randarile arhitecturale?
Asa cum se poate intui, scopul principal al randarilor este acela de a prezenta clientului care este rezultatul tintit de cel care intocmeste schita unei case, a unei incaperi ori a oricarui alt tip de spatiu. Pentru a nu exista incongruente intre dorinta arhitectului si imaginea pe care si-a format-o clientul in urma discutiilor purtate cu echipa de lucru, este important ca mintea din spatele proiectului sa fie antrenata sa conceapa randari 3D. Mai mult, un alt avantaj al unei echipe care dispune de randari arhitecturale este eficienta comunicare a dorintelor si a scopurilor care trebuie atinse.
Din pacate, pentru ca ritmul de invatare al studentilor difera de la caz la caz, multi dintre acestia nu reusesc sa deprinda in timp util toate abilitatile necesare utilizarii programelor informatice de modelare 3D. In acest sens, aleg sa colaboreze de-a lungul carierei cu indivizi pasionati de acest fragment din domeniu sau sa urmeze, in afara cadrului universitar, cursuri de specializare in randari.
3. Cum se realizeaza o randare corecta?
Cel mai important aspect care trebuie stapanit pentru a realiza randari corecte este cunoasterea in profunzime a softului cu care lucrezi. Pe langa acest detaliu care tine, in principiu, de cursurile de grafica si proiectare, un bun designer trebuie sa aiba in minte o reprezentare foarte clara a compozitiei create si sa stapaneasca jocul proportiilor, al luminilor, al texturilor. Toate acestea se invata prin exercitiu si se pastreaza prin punerea frecventa in practica.
Realizarea randarilor arhitecturale este unul dintre hobbyurile care pot deveni adevarate surse de venit. Nu te teme de lipsa talentului la desen ori a simtului proportiilor, caci toate se invata gresind si perseverand. Daca instinctul te indeamna sa intri in minunatul univers al arhitectilor, acorda-ti o sansa si vei fi uimit de usile care se vor deschide in fata ta.
Sursa foto: shutterstock.com