Sa posezi abilitatile necesare pentru a fi un trainer bun este doar una dintre cerintele meseriei de formator.  Un criteriu absolut necesar este acela de a fi o persoana puternica emotional, dar si mental. Meseria de formator este una solicitanta din acest punct de vedere, de aceea numai cei puternici reusesc sa ajunga traineri de succes.

Ti-am pregatit cateva aspecte de care trebuie sa tina cont oricine doreste sa inceapa o cariera in acest domeniu:

Un bun formator ajunge intotdeauna mai devreme

Chiar daca o sesiune de training incepe la ora 9 si se termina la 5, un trainer va ajunge intotdeauna mai devreme decat cursantii. O buna pregatire a sedintei necesita organizarea salii de curs si a materialelor de prezentare. Daca ajungi odata cu cei pe care ii trainuiesti, te vei simti nepregatit si dezorganizat. E posibil chiar sa incepi ora de curs mai tarziu.

… si pleaca mai tarziu

Acelasi lucru este valabil si pentru sfarsitul programului de training. Este responsabilitatea formatorului sa se asigure ca toate materialele folosite sunt asezate la locul lor. De asemenea, multi cursanti raman dupa terminarea sedintei pentru a pune intrebari pe care nu doresc sa le adreseze de fata cu ceilalti participanti. Multi traineri raman peste program pentru a-si revizui prezentarile, materialele de curs si programul pentru ziua urmatoare.

formator-1

Conditia fizica este importanta

In majoritatea sedintelor de curs, un trainer va tine prezentarea in picioare. El se va deplasa printre participanti pentru a raspunde intrebarilor si solicitarilor acestora. De aceea este important ca un formator sa aiba conditie fizica, sa reziste programului solicitant din timpul saptamanii.

Un trainer trebuie sa fie flexibil

Oricat de mult te-ai pregati inaintea unei sesiuni de training, mereu apare ceva neprevazut. Un trainer trebuie sa fie mereu pregatit pentru a raspunde intrebarilor inopinate si evenimentelor neasteptate, “Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ”!

Un formator bun se va adapta intotdeuna situatiei si va schimba materialele pentru a corespunde cerintelor audientei. Astfel, un trainer priceput isi va “citi” participantii si va ajusta nivelul cursului in functie de nivelul cursantilor.

formator-2

Un model de urmat

Este datoria trainerului sa ii invete pe cursanti cea mai buna varianta de a face un lucru. Trebuie sa fie, de asemenea, pregatit sa faca la randul lui lucrurile asa cum le preda. Un formator risca sa isi piarda din credibilitate daca nu este perceput ca fiind un exemplu de urmat. Si, pentru ca nimeni nu este perfect, un trainer trebuie sa admita atunci cand greseste, astfel el nu poate lasa un cursant sa plece cu informatii incorecte.

Feedbackul

Participantii la o sesiune de training nu vor putea asimila informatiile corect daca de-a lungul procesului de invatare nu primesc un feedback corect. Este datoria trainerului sa ofere acest feedback, chiar si atunci cand nu este unul pozitiv.

Dezvoltarea unui brand personal

Pe masura ce vei incepe sa organizezi si sa sustii cursuri, iti vei creste notorietatea si iti vei dezvolta brandul personal. Este foarte important ca un trainer sa aiba o prezenta incantatoare, asertiva si sa lase o imagine pozitiva in mintea cursantilor, companiei si publicului.

Acestea sunt cateva din cele mai frecvente situatii cu care un trainer profesionist se poate intalni de-a lungul carierei. Daca vrei sa inveti mai multe despre aceasta meserie si doresti sa devii un trainer certificat, vino la cursul de Formator organizat de Atelierele ILBAH! Diploma obtinuta in urma absolvirii cursului este autorizata de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei, asa ca poti incepe imediat sa profesezi atat in tara, cat si in strainatate.