Tehnologia avanseaza constant si tot ceea ce tine de acest domeniu a evoluat extrem de mult, astfel ca daca iti doresti o cariera de succes, nu mai astepta! Iti doresti sa lucrezi in IT dar nu ai urmat o facultate in aceasta directie? Nu este cazul sa te alarmezi, exista o multitudine de persoane care activeaza in acest domeniu si nu au studii superioare. Acestia fie au optat sa invete pe cont propriu tot ceea ce era interesant pentru ei si ce li s-a parut ca o sa ii ajute pe viitor, fie au urmat anumite cursuri din care au invatat toate notiunile de care au avut nevoie pentru a-si incepe aceasta cariera. Daca iti doresti si tu sa profesezi in domeniul informaticii si crezi ca bazele de date ti se potrivesc, gasesti in cadrul acestui articol toate informatiile de care ai nevoie pentru a avea un viitor stralucit in calitate de programator.
Cuprins
1. Ce este o baza de date si de ce este atat de important sa inveti teorie inainte de a profesa in acest domeniu?
Baza de date reprezinta o colectie extrem de bine organizata de informatii structurate si stocate electronic, de regula, intr-un computer. Aceasta baza de date este controlata de catre un sistem de management eficient care asigura buna functionalitate a acesteia. Pentru eficientizarea procesarii si interogarii datelor, de cele mai multe ori, datele sunt distribuite pe linii si coloane, in mai multe tabele. Cele mai comune baze de date sunt cele relationale, intrucat acestea stocheaza si acceseaza toate punctele ce au conexiuni intre ele. Bazele de date sunt destul de usor de utilizat, deoarece utilizeaza limbaje bine structurate de interogare, precum SQL sau T-SQL, ce folosesc la scrierea si interogarea tuturor datelor. Aceste date pot fi cu usurinta modificate, accesate, gestionate sau actualizate, ceea ce face din acest domeniu unul accesibil si extrem de interesant.
Domeniul IT este unul extrem de amplu, astfel ca exista diverse notiuni despre tot ceea ce contine acesta. Din pacate, daca alegi sa fii programator, nu poti “sa sari” direct la practica si sa ignori total partea teoretica, intrucat aceasta sta la baza invatarii tale. Intr-adevar, practica reprezinta partea interactiva si interesanta, unde iti poti dezvolta foarte bine toate abilitatile pe care le-ai dobandit in urma anumitor cursuri de IT. Pentru a deveni un bun programator trebuie sa stii toate notiunile teoretice care tin de domeniul in care vei activa, insa daca vrei sa te axezi doar pe o arie a informaticii, este suficient sa iti aprofundezi cunostintele in aria respectiva.
1.1. Ce tipuri de baze de date exista?
Bazele de date sunt structurate in mai multe tipuri, iar fiecare programator isi alege modalitatea prin care ii este mai usor sa lucreze, atat in functie de programul in care lucreaza, cat si in functie de baza de date pe care o are de gestionat.
Bazele de date pot fi:
- Relationale – Acesta este cel mai comun tip de baza de date care se utilizeaza, intrucat are cel mai flexibil model conceptual de organizare a datelor. Modelul acestor baze de date este simplu, insa din punct de vedere matematic, este destul de riguros. Bazele de date relationale mai sunt denumite si tabele, sau relatii. Fiecare tabel contine anumite elemente, dispuse in linii si coloane. Randurile poarta numele de inregistrari de date, iar coloanele sunt campuri de date. Fiecare tabel contine o cheie primara, unica.
- In retea – Atunci cand construiesti o baza de date in retea, entitatile sunt dispuse ierarhic, iar unui nod copil i se vor atribui anumite noduri parinte.
- Ierarhice – Acestea sunt organizate in forma de noduri la care sunt conectate toate ramurile unui arbore. Fiecare nod se subordoneaza cel mult unui singur nod la un nivel superior.
1.2. Ce contine o baza de date completa?
Baza de date este o colectie de informatii, iar aceasta poate contine atatea date cate ii oferi. In functie de programul in care lucrezi, ai diverse modalitati de implementare si gestionare a acestora. Fiecare baza de date contine chei primare. Aceasta cheie identifica in mod unic o inregistrare a tabelului. Alegerea unei chei primare este un pas extrem de important pentru integritatea bazei de date. Aceasta poate fi un atribut obisnuit ce trebuie neaparat sa fie unic. Te poti gandi la aceasta cheie primara ca la un CNP. Acesta este unic , nu exista doua persoane care sa aiba acelasi cod numeric personal. Acelasi lucru se intampla si in cazul unei chei primare. In Microsoft SQL Server, aceasta poarta denumirea de identificator, sau GUID, iar aceasta cheie poate fi construita dintr-un atribut, sau din mai multe atribute combinate. Extrem de important de retinut este faptul ca o cheie primara nu poate contine o valoare nula. Conform teoriei relationale, o relatie nu poate sa aiba mai multe randuri identice, intrucat fiecare rand trebuie identificat intr-o modalitate clara. Daca alegi sa ai in tabelul tau o cheie primara compusa (alcatuita din mai multe atribute), nu poti elimina un atribut care face parte dintr-o cheie, intrucat o vei distruge.
Daca iti doresti sa faci referire la o alta tabela din baza de date, poti opta pentru o cheie secundara, care se mai numeste si cheie straina. Aceasta cheie straina trebuie neaparat sa fie trecuta ca si cheie primara in tabelul in care doresti sa cauti date. Un tabel poate avea mai multe chei straine care sa faca referire la diverse tabele. Pe langa acestea, o baza de date poate contine proceduri, interogari si rapoarte.
1.3. Cateva exemple de baze de date care te vor ajuta in cariera ta
Bazele de date sunt extrem de folosite si chiar daca nu iti dai seama, peste tot in jurul tau te lovesti de acestea. De exemplu, gandeste-te la o banca. Pentru a functiona corespunzator, aceasta are in spate o baza de date extrem de bine structurata, fara de care aceasta institutie nu ar gestiona atat de bine toate datele. Pentru o banca, baza de date contine mai multe tabele, printre care tabela de angajati, furnizori, clienti, conturi si credite. Fiecare relatie in parte contine date complexe, chei primare si secundare etc. Asupra bazei de date poti aduce oricand modificari, in cazul in care se modifica angajatii sau ofertele. De asemenea, poti gestiona toate datele din tabele si poti crea rapoarte sau interogari. La fel se intampla si in cazul unui supermarket. Acesta va avea ca tabele principale angajatii, furnizorii, ofertele, produsele etc. Tot cu ajutorul unei baze de date functioneaza orice magazin sau firma care doreste sa isi poata gestiona oricand informatiile. Daca iti doresti o cariera in acest domeniu, dar te temi ca bazele de date ar fi prea dificile, tine cont ca peste tot in jurul tau se desfasoara zi de zi astfel de verificari.
2. Baza de date si de ce este necesar sa urmezi cateva cursuri in IT?
Daca iti doresti o cariera de succes si un viitor stralucit intr-un domeniu ce evolueaza constant, poti aplica pentru cursuri de IT, care sa te ajute sa inveti cele mai importante aspecte ale acestei frumoase meserii. Cursurile de baze de date sunt autorizate de Ministerul Muncii si al Educatiei, astfel incat la finalul acestora poti obtine un certificat de Administrator, recunoscut la nivel national si international. Acestea iti vor garanta experienta necesara pentru a putea gasi un job bine platit, in orice industrie vei dori: benzinarie, supermarket, magazine de haine etc. Este un loc de munca extrem de cautat, intrucat bazele de date sunt utilizate in orice domeniu, deci niciodata nu te vei lovi de un refuz in baza faptului ca nu s-ar cauta profilul tau de angajat.
Acesta este un domeniu unde varsta sau experienta anterioara nu reprezinta criterii definitorii pentru gasirea unui loc de munca, intrucat sunt extrem de importante gandirea analitica, inteligenta sau spiritul de observatie. Daca optezi pentru un astfel de loc de munca trebuie sa stii ca eficienta este foarte importanta, fiind esentiala pentru o buna functionare a lucrurilor. Acest aspect se adreseaza celor care vor sa creeze algoritmi eficienti si rapizi. Un algoritm presupune o succesiune de pasi care trebuie urmati, avand intotdeauna un inceput si un sfarsit. De exemplu, atunci cand te speli pe cap, urmezi un algoritm: iti umezesti parul, il samponezi, il clatesti si il usuci. Daca nu ai respecta unul dintre acesti pasi, sau i-ai inversa, procesul nu ar mai avea niciun rost. La fel se intampla si in informatica. Daca nu respecti toti pasii, sau nu ii faci in ordinea in care trebuie, rezultatul nu va fi cel asteptat. Exista algortimi in care poti inversa pasii si totusi sa ajungi la un rezultat bun din punct de vedere al procesului, insa nu va fi unul rapid sau eficient, lucru ce va incetinii intregul sistem.
Domeniul IT iti ofera posibilitatea de dezvoltare atat personala, cat si profesionala, fiind un job ce iti deschide extrem de multe usi catre alte posibilitati. Daca esti bun in ceea ce faci, poti ajunge sa lucrezi in companii extrem de renumite, sau poti pleca in straintate. Acolo te poti dezvolta personal, prin faptul ca poti invata lucruri despre alte culturi sau traditii. Limba engleza este si ea destul de importanta in cadrul acestei industrii, intrucat foarte multe dintre notiunile de care te vei lovi zi de zi sunt in aceasta limba. Invatarea acesteia iti va aduce cu siguranta satisfactii enorme, atat din punct de vedere al planului salarial, cat si in ceea ce priveste viitorul tau, sau posibilitatile de avansare.
IT-ul este un domeniu foarte bine platit, atat la nivel national, cat si la nivel international. Daca optezi pentru un job in acesta industrie, ai posibilitatea de a-ti mari orizonturile, intrucat IT-ul contine extrem de multe ramuri, astfel ca poti migra de la un domeniu la altul. Daca iti doresti, poti opta pentru programare, web design sau administrare de retele. Toate sunt domenii bine platite, insa este necesar sa iti cunosti propria valoare, intrucat nu toate firmele te vor plati atat de bine pe cat meriti. Cauta intotdeauna cea mai buna varianta pentru tine si cerceteaza bine piata inainte de a lua o astfel de decizie. In ceea ce priveste administrarea bazelor de date, salariul depinde de vechime, experienta si cunostinte, astfel incat poti ajunge sa castigi de la 2000 la 12000 de lei, sau chiar mai mult, insa depinde si de orasul in care iti vei gasi locul de munca, precum si de firma la care vei candida pentru post. In functie de marimea firmei, numarul de angajati sau renumele companiei, se va aloca si fondul de salarii. Exista companii care trimit angajatii in strainatate, in diverse tari, pentru o anumita perioada, unde sunt diferite posibilitati de avansare in cariera. Aceasta reprezinta o ocazie extraordinara, pe care nu ar trebui sa o ratezi, intrucat, de regula, astfel de oportunitati iti aduc si extrem de multe beneficii financiare.
Asadar, daca iti doresti o cariera de succes, care sa iti ofere o multitudine de beneficii si satisfactii, cursurile in IT pot fi alegerea perfecta pentru tine. Acestea te vor invata de la inceput tot ceea ce ai nevoie pentru a putea opta pentru un job de viitor.
Sursa foto: Pexels.com