fbpx
18.221.238.204 1732523429 Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) 25351
Cel-mai-bun-curs-de-patiserie-Atelierele-ILBAH

Aproape nimeni nu poate rezista delicioaselor produse de patiserie care atrag privirile din vitrinele magazinelor de profil. Fie ca este vorba de patiserie dulce sau sarata, multimea de crochete, pateuri cu diverse umpluturi, felurite strudele, saleuri, placinte, batoane, cornulete, fursecuri, croissante, cozonaci si numeroasele foietaje sunt o placere a gustului oriunde in lume.

Patiseria, ca ocupatie, a aparut, cel mai probabil, la scurt timp dupa ce oamenii au invatat sa prelucreze intr-un mod mai avansat amestecul de faina obtinuta din cereale cu apa si cu diverse alte ingrediente, si sa coaca acest aluat incipient in cuptoare. Desigur, dezvoltarea agriculturii cerealiere a fost primul pas catre asigurarea hranei de baza, sub forma painii, in diverse forme inca de acum mai bine de 8 000 de ani. Insa, rafinarea metodelor de coacere si aparitia asa numitelor gustari sau deserturi specifice patiseriei au radacini ceva mai noi, situate in perioada de dupa dezvoltarea si progresul primelor civilizatii.

Astfel, asa cum o multime de alte avansuri ale societatii, in general, si ale tehnicii si stiintei in diverse domenii provin inca din Egiptul Antic si, mai tarziu, din spatiul civilizator creat de Imperiul Roman, tot astfel si primele forme incipiente de patiserie, in adevaratul sens al cuvantului, provin din creuzetul acestor doua mari civilizatii. Se pare ca egiptenii, grecii si romanii antici au folosit pentru prima data un amestec de aluat cu ulei de masline si diverse alte ingrediente (fructe, miere de albine, nuci sau chiar carne) cu care au creat primele dulciuri sau mancaruri elaborate din aceasta categorie.

Totusi, adevarata arta a patiseriei avea sa se nasca mult mai tarziu, in Franta secolelor al XVIII-lea si al XIX-lea, cand produsele maestrilor patiseri au inceput sa semene si, cel mai probabil, sa aiba si un gust aproape identic cu ceea ce cunoastem azi. Multe dintre retetele de patiserie care azi sunt apreciate oriunde in lume isi au originea in bucatariile franceze ale acelor vremuri.

Astazi, aceasta meserie este una deosebit de cautata atat in domeniul HoReCa, cat si in orice alt domeniu specific, in zonele populate, pe arterele aglomerate ale marilor orase sau in zonele turistice. Oportunitatile multiple de angajare si salarizarea consistenta fac ca alegerea unui curs de patiser sa fie o optiune demna de luat in seama pentru o viitoare cariera in domeniu, lucru despre care vei afla mai multe detalii in acest articol.

1. Cel mai bun curs de patiserie – o alegere inteleapta pentru cariera ta

Deserturile sau gustarile joaca un rol de egala importanta in domeniul culinar, pe picior de egalitate cu felurile principale de mancare, iar prepararea lor este o arta in sine. Meseria de patiser este privita la acelasi nivel cu cea de bucatar si deschide orizonturi interesante de avansare in cariera si, desigur, recompense financiare pe masura.

Patiseria implica cunoasterea unui numar destul de mare de detalii si dobandirea unei game extinse de abilitati necesare pentru realizarea celor mai diverse retete, de la simple foietaje pana la produse realizate pentru evenimente speciale. Faptul ca patiserul lucreaza in domenii diverse, de la prepararea gustarilor sarate la deserturi dulci, implica nevoia specializarii pe domenii largi si uneori antagonice, iar arta veritabilei patiserii frantuzesti implica patrunderea tainelor unora din cele mai bine pazite secrete ale acestei meserii.

Astfel, cursurile de patiserie oferite de Atelierele ILBAH sunt cele care pot deschide calea unei cariere frumoase in acest domeniu plin de provocari, dar si de satisfactiile reusitelor izvorate din placerea adusa oamenilor atunci cand se delecteaza cu produsele realizate.

Patiseria nu este doar un job oarecare, ci poate fi incadrata, fara a gresi prea mult, in categoria artelor. Aici nu este vorba doar despre a amesteca intr-o compozitie oarecare niste ingrediente si de a obtine ceva comestibil, ci este, mai degraba, ingemanarea stapanirii a mai multor domenii ale stiintei si artei. Un patiser profesionist va cunoaste notiuni despre chimie, deoarece va trebui sa stabileasca proportiile in care ingredientele se pot amesteca intre ele, precum si cum sa obtina rezultatul acestui amestec din variatiile cantitatilor elementelor componente. De asemenea, va trebui sa aiba un simt artistic sau sa dobandeasca elemente ce tin de creatie pentru a putea transpune in forme fizice, placute ochiului, ideile unor retete.

Cel mai bun curs de patiserie Atelierele ILBAH
Curs de patiserie
- Locatie: Bucuresti, Cluj-Napoca, Ploiesti
- Durata: 2,5 luni
- Posibilitate de invatare online: NU
- Certificare: diploma recunoscuta de Minisetrul Muncii si Ministerul Educatiei - si recunoastere la nivel international;
- Baza logistica: laborator propriu pentru efectuarea practicii necesare;
- Modul practic: stagiu de practica in restaurante sau patiserii partenere;
- Trainer/Mentor: maestru bucatar, cofetar si patiser cu o bogata experienta in arta culinara;
- Conditii de studii: este necesara dovada absolvirii inatamantului minim obligatoriu (8-10 clase);

Vezi AICI pret

Acest curs de patiserie ofera posibilitatea de a augmenta traditiile seculare cu tehnicile moderne si cu stiinta folosirii utilajelor culinare cu scopul de a atinge rafinamentul si a patrunde in tainele culturii patiseriei frantuzesti chiar aici, in Romania, fiind astfel calea catre deprinderea unei meserii cu adevarat apreciate oriunde pe glob.

Torturile, prajiturile 3D si monoportiile sunt doar cateva dintre preparatele pe care vei invata sa le duci la bun sfarsit in cadrul acestui curs, alaturi de traditionalele croissante, torsade, tarte, strudeluri, dantele, palmieri, milles feuilles, briose sau pain au chocolat. Beneficiind de dotari de ultima ora, laboratorul de patiserie pus la dispozitia cursantilor de catre Atelierele ILBAH este locul unde vei dobandi tehnicile de lucru si abilitatile necesare in acest domeniu. De asemenea, cursul se axeaza pe invatarea temeinica a ingredientelor de baza si a rolului pe care acestea il au pentru desavarsirea unui produs savuros prin interactiunile dintre ele.

In afara de partea creativa si stiintifica, de realizare propriu-zisa a preparatelor culinare tipice, cursul de patiserie abordeaza deprinderea temeinica a procesului tehnologic, de la etapele care trebuie sa fie respectate, la fluxul de activitati si pana la respectarea cu strictete a normelor de igiena care, in ansamblu, duc la functionarea cu succes a unei patiserii.

Cursantii beneficiaza de ingrediente si ustensile puse la dispozitie in mod gratuit de Atelierele ILBAH in cadrul laboratorului propriu. Accentul este pus pe practica in deprinderea acestei meserii si, de aceea, se impune, in mod obligatoriu, efectuarea unui stagiu de minim doua sapatamani in cadrul unor patiserii partenere organizatorului cursului.

2. De ce este recomandat un curs de patiserie oferit de Atelierele ILBAH?

Alegerea cursului de patiserie organizat de Atelierele ILBAH este o decizie inteleapta pentru deprinderea tainelor acestei meserii din mai multe puncte de vedere.

Din punctul de vedere al unui antreprenor, o patiserie care beneficiaza de serviciile unui maestru patiser se poate transforma destul de rapid intr-una dintre cele mai profitabile afaceri, chiar daca este de mici dimensiuni si nu are o vizibilitate foarte mare. Vestea despre bunatatile oferite si calitatea produselor se va extinde foarte rapid si clientii nu vor inceta sa apara.

Din punctul de vedere al unui angajat, ocupatia de patiser este una care poate intra foarte bine in topul meseriilor bine platite, alaturi de cea de bucatar – marile lanturi hoteliere si industria HoReCa fiind mereu in cautare de specialisti calificati in acest domeniu. Chiar si patiseriile de mai mica anvergura au nevoie de personal excelent pregatit, care constituie cheia succesului in astfel de afaceri.

In cadrul cursului de patiserie vei beneficia de traineri profesionisti din categoria maestrilor bucatari, cofetari si patiseri, a caror misiune este sa te initieze in secretele gastronomiei de calitate si sa-ti transfere din experienta acumulata de-a lungul anilor. Mai mult, dupa absolvirea cursului vei beneficia de consiliere specializata, care iti va da o orientare catre pasii urmatori pe care doresti sa-i faci in cariera.

Practica este un element pe care se pune foarte mult accent in cazul acestui curs, astfel ca vei fi, inca de la inceput, „in miezul problemei” pregatirii celor mai bune preparate. Avand o programa foarte bine structurata si beneficiind de stagii de practica suplimentara in cadrul unor patiserii reale, vei putea dobandi, in scurt timp, competentele necesare pasirii cu incredere in acest domeniu. De asemenea, ti se ofera posibilitatea de a urma, separat, si un modul de curs de cofetar cu un certificat de calificare suplimentar.

Programul cursurilor este flexibil, cursantii fiind astfel in masura sa aleaga orele cele mai potrivite in functie de timpul disponibil: after-work, matinal sau in weekend.

3. Avantajele unui curs de patiserie pentru dezvoltarea carierei tale intr-un domeniu de elita

Chiar daca ai un talent nativ pentru arta patiseriei, acesta nu este, de cele mai multe ori, suficient pentru dezvoltarea unei cariere de succes in domeniu. Sunt necesare dobandirea unor deprinderi si cunostinte tehnice, si cunoasterea unor proceduri si fluxuri tehnologice, fara de care nu vei putea atinge nivelul unui patiser profesionist.

Aceste cunostinte pe care le poti dobandi in cadrul cursului de patiserie oferit de Atelierele ILBAH iti ofera un fundament solid pentru practicarea unei meserii foarte cautate si, desigur, care ofera beneficii financiare dar si morale pe masura.

Daca vrei sa intri in lumea antreprenoriatului, deschiderea unei patiserii poate fi un pariu de succes avand in vedere cererea existenta pe piata pentru produsele de acest tip. Si in acest caz, un curs de patiserie se poate dovedi util pentru a intelege procesele si metodele prin care se poate ajunge la prepararea unor produse de exceptie cu ajutorul carora iti vei castiga un portofoliu semnificativ de clienti, dobandind, practic, succesul.

Chiar daca din pozitia de administrator al afacerii nu vei avea timpul necesar sa prepari singur produse, vei avea deja un ochi format pentru a dirija fluxul tehnologic si a te asigura ca angajatii pe care ii alegi isi cunosc meseria in cele mai mici detalii, contribuind la acumularea prestigiului patiseriei.

Intrebari si raspunsuri frecvente despre cursul de patiserie

1. Ce acte sunt necesare pentru a ma inscrie la un curs de patiserie?2021-11-02T19:46:54+02:00

Ai nevoie de copii dupa: cartea de identitate, certificatul de nastere, certificatul de casatorie (daca numele este schimbat), ultimul act de studii. In plus este necesara si o adeverinta medicala care sa mentioneze in mod expres sintagma „apt pentru curs”.

2. Se poate face un curs de patiserie online?2021-11-02T19:47:46+02:00

Datorita specificului activitatii care se concentreaza pe dobandirea abilitatilor practice si pe munca propriu-zisa, efectuata in laborator si in cadrul patiseriilor, acest curs de patiserie nu este adecvat pentru o predare online. Totusi, orarul flexibil permite alegerea acelor intervale de timp care sunt favorabile programului tau.

3. Diploma pe care o obtin la cursul de patiserie este valabila in strainatate?2021-11-02T19:49:28+02:00

Da. Dupa ce urmezi un curs de patiserie organizat de Atelierele ILBAH vei obtine un certificat autorizat de absolvire care se incadreaza in ocupatia Patiser – Cod NC 7412.2.1. In plus, ai posibilitatea urmarii si unui curs de cofetar, iar in urma promovarii examenului de absolvire a celor doua cursuri vei obtine calificarea completa de Cofetar-Patiser.

4. Cat dureaza si cum se plateste un curs de patiserie?2021-11-02T19:50:14+02:00

Cursul de patiserie are o durata de 2 luni si jumatate, noi grupe fiind deschise in mod constant. Plata cursului se poate face in integralitate sau in rate.

5. Trebuie sa cumpar sau sa aduc ingrediente pentru desfasurarea practicii la cursul de patiserie?2021-11-02T19:50:42+02:00

Nu. Toate ingredientele, baza logistica, ustensilele si laboratorul utilat la cele mai inalte standarde sunt puse la dispozitia cursantilor in mod gratuit, ca parte a procesului didactic.