fbpx
3.145.102.18 1732317494 Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) 22075
Cele mai folosite limbaje de programare Atelierele ILBAH

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca job-ul de programator este unul dintre cele mai convenabile dintre cele existente la ora actuala. Cu o astfel de slujba te bucuri de numeroase avantaje de care nu poti avea parte in alte domenii: venituri generoase, flexibilitatea programului, beneficii extra-salariale, munca la distanta si altele.

Desi exista institutii de studii superioare in cadrul carora te poti specializa in programare, acesta nu este un criteriu necesar pentru a te angaja pe un astfel de post. Ca sa stapanesti un limbaj de codare, este suficient sa urmezi unul sau mai multe cursuri de cateva luni, in functie de obiectivele tale. Cu notiunile capatate, poti face fata cu brio provocarilor unui job care iti asigura castiguri ridicate. Dupa terminarea cursurilor, vei avea la indemana numeroase resurse online, dar si comunitati de programatori, care te vor sprijini in indeplinirea sarcinilor.

In articolul de mai jos vei afla care sunt cele mai folosite limbaje de programare, care sunt avantajele si dezavantajele acestora, precum si raspunsurile la cele mai frecvente intrebari referitoare la acest subiect.

1. Cele mai folosite limbaje de programare – TOP 3

In clasamentului celor mai cautate si mai folosite limbaje de programare se afla trei sisteme de codare, utilizate pentru cele mai diverse scopuri: dezvoltarea web, crearea jocurilor, a serverelor si altele. Iata care sunt cele mai solicitate limbaje:

 JavaScriptHTML/CSSPHP/MySQL
CaracteristiciFolosit pentru dezvoltare web, jocuri, aplicatii mobile, servere webFolosite pentru fisiere web, design web, dezvoltarea si mentenanta site-urilorFolosite pentru web development

JavaScript

Conform sondajelor, JavaScript este cel mai utilizat limbaj de programare din lume, fiind urmat de HTML / CSS, SQL si Python. In procesele de recrutare, acesta detine locul intai pentru cel mai cautat limbaj pe care un developer front-end ar trebui sa il stapaneasca.

Folosirea JavaScript are ca scop principal gestionarea comportamentului paginilor web. Astfel, cu ajutorul sau, programatorii au posibilitatea de a crea elemente web de natura grafica, precum animatiile, hartile interactive, butoane clickabile si alte componente ce asigura dinamismul site-urilor. Un mare avantaj il detin cei care pot folosi HTML, CSS si JavaScript in tandem, deoarece detin un nivel inalt de control asupra paginii respective.
Cele mai folosite limbaje de programare 1 Atelierele ILBAH

Astfel, ei pot oferi o experienta buna celor care utilizeaza site-ul, usurandu-le navigarea si crescand lizibilitatea.

Exista doua motive pentru care JavaScript este cel mai des intalnit limbaj de codare din intreaga lume: este utilizat de majoritatea browserelor web si este extrem de usor de invatat, deoarece nu ai nevoie de cunostinte prealabile de programare atunci cand incepi sa studiezi.


HTML/CSS

Acronimul HTML vine de la HyperText Markup Language. Desi suna complicat, HTML este unul dintre cele mai usoare limbaje pe care le poti stapani si este indicat sa incepi cu studiul sau.

Dat fiind ca este un limbaj de markup, HTML este responsabil pentru a formata modul in care arata informatiile pe un site de pe Internet. Cu alte cuvinte, acest limbaj de codare este folosit pentru descrierea paginilor web prin intermediul textului obisnuit. Desi nu are aceleasi functionalitati precum alte limbaje de programare si este limitat la crearea si structurarea textului pe un site, HTML este un instrument indispensabil pentru realizarea site-urilor. Sectiunile, titluri, linkurile si paragrafele paginilor web sunt implementate cu ajutorul HTML.

CSS reprezinta prescurtarea denumirii cascading style sheets. Acest limbaj este cel mai adesea aplicat impreuna cu HTML si este responsabil pentru infatisarea site-ului. In timp ce acesta din urma organizeaza blocurile de text pe pagina, CSS poate determina dimensiunea, culoarea si pozitia fiecarui element de pe pagina respectiva.

Este un limbaj de codare accesibil, numele sau provenind de la faptul ca stilul aplicat va cobori asemenea unei cascade, de la elementele-parinte spre elementele-copii. Datorita acestei trasaturi, utilizatorii CSS nu trebuie sa repete codul manual pe toata lumgimea unui site web, ci este suficient sa stabileasca designul elementului principal. Atunci cand combini cele doua limbaje de programare, organizarea site-ului revine HTML, prin urmare, nu vei fi nevoit sa rescrii complet o pagina web doar pentru a modifica o culoare.

Asemenea HTML-ului, CSS este un limbaj care permite incepatorilor sa intre in mod confortabil in domeniul programarii.


PHP/MySQL

PHP este un limbaj des utilizat si care poate fi incorporat in HTML, acesta fiind principalul beneficiu al folosirii sale pentru dezvoltatorii web. Daca programarea in HTML este una extinsa, ce solicita multe comenzi, cu PHP, paginile contin cod HTML incorporat si devin mult mai usor de gestionat.

PHP este prescurtarea conceptului Hypertext Preprocessor, un termen ce poate crea confuzie, insa nu este atat de complicat cum pare la prima vedere. Persoanele care detin cunostinte de baza in HTML vor putea invata cu usurinta sa programeze in PHP. Acest limbaj iti permite sa colectezi, sa prelucrezi si sa utilizezi date pentru a genera rezultate – cu alte cuvinte, poti interactiona cu toate paginile pe care le-ai creat.

Diferenta din PHP si JavaScript este ca primul ruleaza pe serverul tau si genereaza HTML-ul ce urmeaza sa fie trimis la client, pe cand JavaScript ruleaza pe cel al clientului, cum este de exemplu browserul.

PHP este utilizat in urmatoarele scopuri:

  • scriptare pe partea de server;
  • scriptarea liniei de comanda;
  • scriptarea aplicatiilor desktop.

Acest limbaj de programare poate fi folosit pe toate sistemele de operare majore (Linux, Windows, Mac OS X si altele) si accepta multe dintre cele mai des folosite servere, astfel ca vei putea sa il alegi pe cel dorit. PHP poate fi folosit nu doar pentru producerea de cod HTML, ci iti ofera o gama variata de posibilitati, de la imagine la filme flash.

MySQL reprezinta un sistem prin care poti gestiona bazele de date de tip relational open source. Este folosit mai ales pentru aplicatiile online. El poate crea baze de date de o inalta utilitate, asemenea altor sisteme, precum Microsoft Access. Avantajul acestui tip de sistem este acela ca datele aflate in structura sa pot recunoaste relatiile dintre informatiile stocate.

Prin intermediul PHP, poti conecta si manipula baze de date, iar MySQL este cel mai des utilizat sistem de catre developerii back-end care programeaza in PHP.

2. Alte limbaje de programare folosite

Pe langa limbajele de programare enumerate mai sus, mai exista si altele, insa sunt mult mai complexe, iar studiul lor dureaza un timp mai indelungat. Dintre acestea, cel mai mult se remarca Python, datorita posibilitatilor sale dinamice.


Python

Spre deosebire de limbajele mentionate anterior, Python reprezinta un cadru de programare interpretat, orientat spre obiecte, cu un grad mai inalt de complexitate si o semantica dinamica. Este un limbaj atractiv datorita structurilor sale de date incorporate la nivel inalt, alaturi de tastarea si legare dinamica. De aceea, este folosit pentru dezvoltarea rapida a aplicatiilor si ca limbaj de scriptare sau liant care sa conecteze diverse elemente deja existente.

Avantajul acestui limbaj este ca are o sintaxa destul de simpla si usor de invatat, raportat la avantajele pe care le ofera. El reduce costul mentenantei, accentuand lizibilitatea. Datorita faptului ca accepta module si pachete, codul poate fi reutilizat.

3. Avantajele si dezavantajele celor mai folosite limbaje de programare

Pentru a putea face alegerea potrivita in materie de limbaje de programare, trebuie sa tii cont de mai multi factori si sa cunosti avantajele si dezavantajele acestora.


JavaScript

Ca limbaj de scriptare, exista numeroase motive pentru care JavaScript reprezinta o buna optiune pentru cei care doresc sa invete programare, insa exista si cateva dezavantaje pe care este bine sa le ai in vedere, atunci cand faci aceasta alegere.

AVANTAJE

DEZAVANTAJE
Viteza de rulare - Java Script este foarte rapid deoarece ruleaza in browserul clientului.
Simplitate - sintaxa JavaScript este usor de invatat in comparatie cu alte limbaje, precum C++.
Popularitate - JavaScript este prezent peste tot in web si este din ce in ce mai folosit si pe partea de back-end. Exista numeroase resurse pentru a invata acest limbaj de programare, de la cursuri pana la pagini web si comunitati de sprijin.
Interoperabilitate - spre deosebire de PHP sau alte limbaje de scriptare, acesta poate fi inserat in orice pagina web.

Interfete bogate si dinamice - Cu ajutorul JavaScript, pot fi create componente si caracteristici speciale, precum drag and drop, care imbunatatesc experienta userului cu site-ul.
Versatilitate


Securitatea - Dat fiind faptul ca JavaScript este un cod executat pentru client, erorile si neglijentele pot da uneori ocazia diverselor atacuri rau intentionate. De aceea, unii utilizatori aleg sa dezactiveze complet JavaScript.
Probleme de browser - Anumite browsere interpreteaza in mod diferit codul JavaScript, asa ca este recomandat sa testezi scripturi in toate browserele majore pentru a te asigura ca totul functioneaza cum trebuie.

HTML/CSS

Cu ajutorul celor doua limbaje de programare, poti realiza pagini web cu mare usurinta, asa ca reprezinta un punct de plecare ideal pentru cei care doresc sa invete programare si sa transforme aceasta activitate intr-una profitabila.

AVANTAJEDEZAVANTAJE
HTML este des utilizat si este suportat de toate browserele.
Este usor de invatat si de folosit, chiar si pentru cei care nu au deja cunostinte in domeniu.
Ruleaza rapid si se incarca usor.
Nu necesita software special, asa ca nu vei plati nimic in plus pentru utilizarea sa.
Are o sintaxa relaxata.
Permite folosirea template-urilor, usurand astfel crearea paginilor web.


CSS va aplica stilul ales in mod consecvent de-a lungul site-ului, iar o singura instructiune poate controla mai multe arii.
Utilizatorii trebuie sa scrie doar cateva linii de cod pentru fiecare pagina, ceea ce mareste viteza de accesare a acesteia.
Pe langa dezvoltare, si mentenanta este simplificata, deoarece modificarile pot fi aduse printr-o simpla linie de cod.
Nu este limbaj complex.
Este ideal pentru modificari spontane.
Modificarile aduse se adapteaza la toate tipurile de device-uri.
Ajuta la reducerea dimensiunilor transferurilor de fisiere.

HTML este un limbaj static, asa ca nu poate produce elemente dinamice fara ajutorul altor limbaje.
Necesita redactarea manuala a codului, ceea ce poate consuma mai mult timp uneori.
Securitatea este limitata.

CSS presupune testarea de catre utilizatori a paginilor pe diverse browsere, pentru a se asigura ca paginile sunt compatibile.
Securitatea este limitata.
Modificarile implementate trebuie testate pe diverse browsere.

PHP/MySQL

Des intalnit in dezvoltarea web, PHP este limbajul care sta la baza unor site-uri importante, precum Facebook, bucurandu-se de o credibilitate inalta. Reprezinta o tehnologie usoara si eficienta, chiar si pentru cei care nu au studii de specialitate.

AVANTAJEDEZAVANTAJE
PHP este un limbaj open source si fara costuri. Poate fi descarcat oriunde si este disponibil oricand pentru folosire in vederea crearii aplicatiilor web.
Este independent de platforma pe care ruleaza, iar aplicatiile pot fi usor incarcate si conectate la baza de date.
Gestionarea codului este facila, iar utilizatori pot refolosi bucati din acesta.
Are o biblioteca puternica cu functii variate pentru reprezentarea datelor.
Popularitatea PHP a dat nastere unor comunitati de developeri, ce reprezinta surse valoroase de invatare.

Securitatea este limitata.
Nu este potrivit pentru aplicatii web bazate pe continut prea bogat.
Nu permite modificarea comportamentului de baza al aplicatiilor online.
Nu prezinta instrumente pentru debugging, ceea ce ingreuneaza identificarea erorilor.

Prin urmare, ai la dispozitie mai multe optiuni valide cu care sa incepi studiul limbajelor de programare si, mai departe, o cariera in acest domeniu. Cu ajutorul trainerilor si al expertilor, in scurt timp, te poti angaja ca programator!

Sursa foto: Unsplash.com

4. Intrebari si raspunsuri frecvente despre limbaje de programare

1. Care sunt cele mai cautate limbaje de programare?2021-08-02T18:57:36+03:00

Cele mai dorite limbaje de programare de catre angajatori sunt JavaScript, HTML/CSS si PHP/MySQL, datorita omniprezentei lor atat in site-ul web cat si in sistemele care lucreaza cu baze de date.

2. Ce limbaj de programare ar trebui sa invat?2021-08-02T18:57:54+03:00

Exista mai multe optiuni valide, insa trebuie sa iei in calcul ce anume iti doresti sa faci pe viitor si cat de cautat este programul respectiv. Este recomandat sa incepi cu JavaScript sau PHP.

3. Cu ce limbaj de programare ar trebui sa incep?2021-08-02T18:58:13+03:00

Cel mai la indemana limbaj de programare pentru un dezvoltator web este HTML, facil de asimilat si pentru care nu ai nevoie de software aditional.

4. Care este cel mai usor limbaj de programare?2021-08-02T18:58:18+03:00

Printre cele mai usoare limbaje de programare se numara HTML si JavaScript, pe care le poti exersa si stapani cu mare usurinta.

5. Care este cel mai bun limbaj de programare?2021-08-02T18:58:22+03:00

Dat fiind ca fiecare limbaj serveste altor obiective, trebuie mai intai sa determini in ce arie a programarii doresti sa te dezvolti: aplicatii web, jocuri, servere etc. Printre cele mai bune si mai cautate limbaje de programare se numara JavaScript, HTML/CSS si PHP/MySQL.