fbpx
148.251.128.27 1732306244 WP Rocket/Preload 20420
Cele-mai-profitabile-afaceri-pe-care-le-poti-conduce-catre-succes-Atelierele-ILBAH

Inceperea unei afaceri proprii este un salt enorm al increderii in sine pentru orice persoana obisnuita. Este vorba de iesirea din zona de confort si patrunderea intr-un teritoriu nou, necunoscut, cel putin, la inceput.

Exista nenumarate motive pentru care ar trebui sa incepi o afacere proprie. Poate ca ti-ai pierdut jobul unde lucrai din cauza unor evenimente sau crize economice, ori poate ca visezi sa construiesti ceva solid, pe care sa-l poti transmite copiilor. Poate visezi la o viata mai buna, mai linistita si nu mai suporti sa fii mereu la ordinele unui sef sau, pur si simplu, nu te mai satisface monotonia vietii de angajat cu program fix. Indiferent de motivatie, scopul pentru care iti doresti sa ai propria firma nu ar trebui sa se bazeze in mod exclusiv pe vise.

Majoritatea marilor branduri si corporatii care azi domina viata economica a planetei au luat nastere dintr-un vis sau o idee. Insa, odata ce ai trecut la fapte, intri deja in domeniul realitatii economice, unde exista legi scrise (si nescrise) pe care un business abia nascut ar trebui sa le respecte pentru a avea sanse de supravietuire si de crestere. Trebuie sa iti asumi si unele riscuri si sa intelegi ca o pregatire solida, cel putin din punct de vedere teoretic, inainte de a face marele pas, este tot atat de necesara ca si talentul nativ si abilitatile personale dobandite anterior.

Insa prima dilema care apare in mintea unui viitor antreprenor este identificarea celei mai profitabile afaceri pe care o poate incepe. Tocmai de aceea, in acest articol vei regasi un top al acestora, din care ai putea trage unele concluzii si in privinta deciziei tale viitoare.

1. Top 5 afaceri profitabile pe care le poti incepe oricand de-a lungul carierei

Afaceri profitabile pot exista in diverse domenii, costurile privind timpul alocat si cele referitoare la pornirea businessului fiind diferite.

Majoritatea celor care pornesc propriul business se gandesc, desigur, de la bun inceput, ce domeniu sa aleaga.

Cu siguranta, alegerea domeniului pentru intrarea in lumea antreprenoriala este primul gand al unei persoane care vrea sa faca acest pas. Insa, mai mult decat atat, gandul la profit este unul din principalii motivatori ce asigura luarea acestei decizii.

Desi nu se poate spune cu precizie ca orice afacere pornita azi va fi si profitabila pe termen lung, acest lucru depinzand de mult mai multi factori (situatia economiei generale, cererea produselor sau serviciilor respective pe piata, abilitatile proprii ale antreprenorului, pregatirea si dorinta acestuia de a invata mereu etc.), se pot distinge, totusi, un set de businessuri care pot aduce castiguri mari.

Nu se poate estima foarte precis, inca dinaintea inceperii unei afaceri, marja de profit pe care o vei obtine concret, odata intrat pe piata, astfel incat sa ai o orientare clara incotro sa-ti indrepti atentia. Totusi, se pot face estimari destul de precise ale costurilor intiale sau, cel putin, a ceea ce ai nevoie pentru a demara un business, in functie de domeniul ales.

Afacere Agentie de web design Firma de transport marfa si depozitareAgentie de marketing digitalFirma de design interior si amenajari - finisajePatiserie si Covrigarie
Detalii privind afacerea- Relativ usor de infiintat, costurile privind echipamentele de calcul, conexiune la Internet, precum si un spatiu de lucru de tip birou;

- Rata de profitabilitate destul de ridicata, avand in vedere ca investitiile privesc, in mare parte, calitatea umana si know-how-ul angajatilor.
- Costuri destul de mari de pornire cu investitii consistente in mijloace de transport sau spatii de depozitare, licente de transport, asigurari;

- Costuri fixe si variabile de operare consistente (carburant, piese de schimb, salariile soferilor, asigurari, licente, taxe de trafic).
- Simplu de infiintat, cu costuri minime (computerele sau laptopurile conecatate la Internet sunt principala investitie in mijloacele fixe necesare);

- Costuri mici cu publicitatea si penetrarea pietei, deoarece se pot folosi metode de promovare in-house, care sunt, de fapt, si serviciile ce fac obiectul afacerii.
- Se pot asigura servicii combinate si integrate: design interior si amenajari conform proiectului;

- Este necesara o investitie initiala in echipamente de lucru (statii grafice pentru randari proiecte 3D, masini si unelte pentru partea de amenajari si finisaje).
- Este necesara o investitie initiala consistenta in spatiul de productie si comercializare care trebuie pozitionat intr-un loc bun, dar si in echipamente de lucru (cuptoare, linie de productie, malaxoare, unelte si ustensile specifice).
PRO- Cerere de servicii in crestere pe piata;

- Flexibilitate prin posibilitatea de a utiliza nenumarate tehnologii existente pentru construirea site-urilor web si a aplicatiilor;

- Valoare adaugata mare a serviciilor;

- Posibilitatea unor facilitati oferite de stat (impozit redus pe salariile din IT);

- Posibilitati de eficientizare a costurilor cu sediul prin lucrul remote, part-time sau project-based.
- Economia nu poate functiona fara transporturi de marfuri, asa ca, prin urmare, cererea de servicii de transport si logistice va fi continua pe termen nedefinit;

- Cresterile economice si consumul duc la o cerere tot mai mare de spatii logistice si de servicii integrate ale lantului de aprovizionare;

- Flexibilitate si oportunitati de dezvoltare pe orizontala cu servicii noi din domeniul logistic (distributie, ambalare, etichetare, consolidari de marfuri etc.).
- Digitalizarea tot mai accentuata duce la o crestere masiva a nevoii de vizibilitate in spatiul online a afacerilor - prin urmare, cererea de servicii de marketing digital este pe un trend ascendent;

- Multiple oportunitati de creare a serviciilor conexe: copywriting si content marketing, SEO, Social Media Marketing, Google & Facebook Ads.
- Serviciile de amenajare sunt foarte cautate, existand un stoc consistent de locuinte vechi care pot fi reamenajate sau redecorate in stiluri moderne;

- Gama variata de posibilitati de amenajare (apartamente in vechile blocuri, birouri, spatii comerciale, vile etc.).
- Cerere constanta, mai ales daca locatia este asezata intr-un loc cu trafic pietonal mare (statie transport, piata, spatii comerciale de tip mall, cladiri de birouri etc.);

- Posibilitati de diversificare a produselor (pe langa produse de patiserie si simigerie, se poate prepara cu usurinta si pizza sau specialitati fast-food diverse);

- Posibilitati de expansiune si de francizare.
CONTRA- Timp indelungat pentru antrenarea unor specialisti cel putin la nivel middle sau senior developer;

- Costurile cu salariile angajatilor pot fi ridicate, nivelul salarizarii in domeniu fiind unul de top.
- Costuri mari de intrare pe piata;

- Costuri consistente de operare;

- Necesita investitii la intervale regulate (innoirea parcului auto uzat, de exemplu).
- Mediu fluid de lucru, tehnologiile si metodele se pot schimba destul de des, in special in ceea ce priveste modul de promovare organica in motoarele de cautare;

- Gasirea sau antrenarea unor specialisti la nivel de senioritate poate fi consumatoare de timp si resurse;

- Concurenta relativ ridicata, avand in vedere costurile mici de intrare pe piata.
- Poate fi dificil de gasit angajati calificati pe piata interna pentru amenajarile interioare;- Concurenta destul de ridicata, cel putin in marile orase;

- Costul spatiilor comerciale bune poate fi foarte ridicat si, uneori, prohibitiv, daca nu ai un buget initial suficient.
  • Cele mai profitabile afaceri cu investitii mici pentru inceput – TOP 3

Desigur, nu toti cei care vor sa intre in lume afacerilor vor dispune de la bun inceput de un capital nelimitat pe care sa-l investeasca in tehnologie, utilaje si spatii comerciale, mijloace de transport ori in achizitia unui stoc initial de marfa sau de materii prime.

Exista, de asemenea, si imprejurari in care esti inca in situatia de angajat si nu ai vrea sa risti totul de la bun inceput, ci sa incepi cu pasi mici o afacere, in afara orelor de program, sa vezi cum merge si daca o poti dezvolta. Este o strategie inteleapta, in cele mai multe cazuri, pentru cei care nu detin rezerve financiare mari si, de aceea, este interesant de aflat care sunt cele mai profitabile afaceri cu bani putini pe care poti sa le dezvolti in Romania.

  • Servicii de copywriter – content creator

Continutul site-urilor web si al magazinelor online este din ce in ce mai important in prezent, cand mare parte din consumatori se muta catre mediile digitale. Prezenta online adecvata este cruciala pentru succesul afacerilor iar, din acest punct de vedere, un continut de calitate care sa indeplineasca cerintele SEO si sa fie util utilizatorilor poate face o diferenta enorma in crearea increderii intr-un brand.
Top-Cele-mai-profitabile-afaceri-pe-care-le-poti-conduce-catre-succes-Atelierele-ILBAH-3

Deschiderea unui PFA sau chiar a unei mici firme de copywriting poate fi o solutie pentru inceperea unei afaceri in acest domeniu, care iti va deschide, mai tarziu, calea catre dezvoltarea activitatii si pe alte ramuri conexe.

Cererea este asigurata de un mare numar de antreprenori care fac trecerea in mediul online, au deja un site web, dar nu au timpul si nici talentul ori cunostintele de SEO pentru a crea continut de calitate cu ajutorul caruia sa urce cat mai mult in rezultatele de pe motoarele de cautare si sa fie, astfel, mult mai vizibili publicului tinta intr-un mod organic.

Cu investitii minime, un laptop sau un calculator – pe care probabil le ai deja acasa – poti redacta texte pentru site-uri, articole de blog sau chiar descrieri de produse pentru magazinele online. Nu ai nevoie decat de talent la scris si cateva cunostinte de SEO si, desigur, un site propriu bine optimizat, cu ajutorul caruia sa-ti promovezi serviciile. De asemenea, poti apela si la promovarea prin intermediul retelelor sociale, iar daca stapanesti la nivel superior si o limba straina, sansele de a gasi clienti si din afara spatiului national cresc semnificativ.

  • Agentie de grafica digitala

Daca te pricepi la design digital, iar programe precum Photoshop sau Corel ti se par simplu de manuit si le-ai deslusit deja secretele, o mica afacere profitabila cu bani putini poate fi deschiderea unei mici agentii de design si grafica computerizata. Este o afacere pe care o poti desfasura in regim part-time, fara a fi nevoit sa-ti parasesti jobul actual
Top-Cele-mai-profitabile-afaceri-pe-care-le-poti-conduce-catre-succes-Atelierele-ILBAH-2

Nu ai nevoie decat de un calculator sau laptop, programele de editare grafica preferate si o conexiune la Internet. Daca te pricepi si ai si talent, ti-ai putea face in scurt timp un renume si vei primi din ce in ce mai multe comenzi, pana la punctul in care decizi ca este timpul sa te ocupi numai de acest business.

  • Magazin online in sistem de dropshipping

Daca esti priceput la crearea si optimizarea site-urilor web iti poti face un magazin online in sistem de dropshipping. Aceasta solutie de comert international nu presupune achizitia unui lot de marfa pe care apoi sa-l revinzi clientilor tai. Practic, magazinul tau online este doar o interfata intre marii angrosisti (de exemplu, Amazon, Alibaba etc.) si clientul final.
Top-Cele-mai-profitabile-afaceri-pe-care-le-poti-conduce-catre-succes-Atelierele-ILBAH-7

Produsele sunt comandate de pe site-ul tau – si, de aceea, acesta trebuie sa fie perfect optimizat pentru conversia clientilor – insa comanda ajunge direct la furnizor, care se va ocupa si de trimiterea acesteia catre clientul final. Castigul tau este un comision, pe care il pui peste pretul standard al furnizorului.

Este o afacere care functioneaza si in timp ce tu dormi, deoarece odata pus la punct sistemul de plati, comenzile se pot automatiza complet, iar tu te poti ocupa doar de adaugarea de noi produse dupa ce studiezi cererea si oferta. Este o activitate pe care o poti face de oriunde cu ajutorul unui simplu laptop si cu o investitie mica in site-ul web sau chiar poti vinde pe marile platforme comerciale existente. Poti gasi, de asemenea, o multime de cursuri pe Internet despre dropshipping, daca nu esti deja la curent cu detaliile afacerii.

2. Cum sa te pregatesti pentru a avea succes si a dezvolta o afacere profitabila inca de la inceput?

Cele mai profitabile afaceri la inceput de drum

Asa cum probabil ai vazut deja, cele mai profitabile afaceri sunt in diverse domenii. Acestea solicita timp si o preocupare diferita, avand costuri de pornire mai mici sau mai mari. Totusi, este nevoie de inca ceva in afara de dedicare, timp si capital: propria ta pregatire.

Antreprenorul este cel care isi asuma majoritatea riscurilor afacerii. Este adevarat ca orice afacere incepe cu o idee, insa pentru a o transforma in realitate si apoi in profit, ai nevoie sa parcurgi mai multi pasi, cel mai important fiind elaborarea unui plan de afaceri. Fara acest instrument, o veritabila harta cu ajutorul careia te vei ghida mult mai usor prin hatisul de probleme ridicate de deschiderea unui nou business, antreprenoriatul va fi o sarcina extrem de dificila.

In afara de abilitatile personale (curiozitatea, rezistenta la stress, abilitatea de a comunica usor si de a crea relatii), care pot constitui un bonus in sfera businessului, o serie de alte caracteristici extrem de utile in acest domeniu (managementul timpului, gandirea strategica, eficienta, administrarea financiara, brandingul si abilitatile de vanzari) pot fi dobandite si antrenate prin urmarea unor cursuri profesionale specifice.

Astfel, studierea oportunitatilor pietei pe care le poti fructifica drept antreprenor, dar si metodele de negociere, extrem de utile in relatia cu furnizorii si cu clientii, precum si managementul timpului sunt alte deprinderi pe care, chiar daca consideri ca le detii, ai putea sa le amplifici cu ajutorul unui curs de antreprenoriat de la A la Z, care te va pune pe traiectoria unui om de afaceri, atenuand din start problema lipsei de informatii si experienta.

Pe langa cursurile din categoria business si management, foarte utile noilor antreprenori, te-ai putea specializa pe un anumit domeniu, in functie de businessul pe care doresti sa-l incepi.

Astfel, pentru deschiderea unei agentii de web design, ai putea apela la completarea cunostintelor pe care crezi ca nu le stapanesti foarte bine urmand diferite cursuri din categoria IT, fie dezvoltandu-ti abilitatile de Front End Developer, fie cele de Back End Developer.

In domeniul transporturilor de marfa si al logisticii, va trebui sa efectuezi cursuri obligatorii de persoana desemnata pentru conducerea activitatii de transport, conform legilor in vigoare, prin care vei invata toate detaliile despre managementul flotei, dar si elemente specifice privind mijloacele de transport si anumite precautii ce trebuie luate in domeniul produselor periculoase, de exemplu. Fiind un domeniu in care negocierea joaca un rol important, cursurile de antreprenoriat pot fi de un real folos pentru construirea bazelor unei afaceri de succes in domeniu.

O agentie de marketing digital de succes presupune cunoasterea excelenta a tuturor tehnologiilor si uneltelor cu care se lucreaza in domeniu. De aceea, daca tu consideri ca nu cunosti anumite aspecte ale domeniului, ai putea apela la unele cursuri din categoria comunicare online si online marketing, cu ajutorul carora vei dobandi cunostinte proaspete despre ultimele evolutii si trenduri in acest domeniu, atat de fluid si dinamic.

De altfel, marketingul digital este domeniul unde invatarea continua este absolut necesara pentru a rezista pe piata ca afacere. De aceea, cursurile SEO, de Social Media, Google si Facebook Ads, impreuna cu un curs de marketing online nu ar trebui sa-ti lipseasca din panoplia de antreprenor in domeniu.

Conducerea unei firme de design interior si amenjari sau finisaje presupune intotdeauna sa vii cu propuneri atragatoare pentru clienti, cu un portofoliu de proiecte pe care ai putea sa le executi si care sa fie mereu in trend cu tendintele vremii. Chiar daca ai o pregatire in domeniu si te pricepi la realizarea schitelor si proiectelor, un curs de design interior sub atenta supraveghere si indrumare a unor arhitecti cu multa experienta iti va actualiza cunostintele si te va aduce la zi cu elementele de noutate din acest domeniu.

O umila covrigarie sau o mica patiserie de cartier se pot transforma in afaceri profitabile, de succes, ce pot cuceri zone intregi ale orasului sau chiar zone geografice ale tarii, prin extindere si replicarea retetelor de succes. In acest sens, iti poti antrena angajatii promitatori cu unele cursuri de cofetar sau cu un curs de patiserie sub indrumarea unor profesionisti de exceptie si cu o baza materiala didactica si experimentala de top.

In acest fel iti vei diversifica gama de produse pe care le oferi in afara traditionalilor covrigi si iti poti construi chiar si un brand propriu cu retele unice, pe care, apoi, le poti promova la nivel de lant. Desigur, si in acest caz, un curs de antreprenoriat este recomandat in cea mai mare masura pentru a deprinde abilitatile de branding si strategiile de crestere a afacerii, de optimizare a costurilor si de dezvoltare tactica si strategica in piata.

In concluzie, inceperea unei afaceri, dar si cresterea acesteia si obtinerea de profit de-a lungul timpului este rezultatul unui mix de factori personali interni si externi, factori care pot fi augumentati in favoarea ta prin slefuirea unor calitati deja detinute sau prin invatare continua si deprinderea de noi abilitati, in functie de scopurile pe care doresti sa le atingi.

Sursa foto: unsplash.com

3. Intrebari si raspunsuri despre cele mai profitabile afaceri

Care sunt cele mai bune idei de afaceri mici pentru femei?2021-04-15T12:11:15+03:00

Femeile pot conduce si dezvolta absolut toate tipurile de afaceri. Insa, in functie de trasaturile personale si de interesele pe care le au, afacerile in care femeile exceleaza sunt cele care tin de atentia la detalii, de crearea unei armonii, cum ar fi design-ul de interior, saloanele de infrumusetare, planificarile de evenimente, fashion si design vestimentar, dar si copywriting-ul ori chiar marketingul digital. Astazi, accesul la educatie si perfectionare, in special prin cursuri autorizate de calificare sau initiere, este facil, iar sansele de a avea succes in domeniul pe care il alegi sunt mai mari decat oricand.

Care sunt afacerile sigure de viitor?2021-04-15T12:13:29+03:00

Desi nu se poate exprima un punct de vedere absolut sigur cu privire la ce rezerva viitorul in domeniul businessului, se pot trage unele concluzii pe baza trendurilor actuale. Astfel, avansul digitalizarii si tehnologiei este tot mai puternic pe zi ce trece, asa ca businessurile din domeniul IT, al marketingului digital, sau cele care se ocupa de producerea de energie curata nepoluanta pot avea o evolutie sigura, cel putin pe termen scurt. In acelasi timp, acest lucru nu inseamna ca businessurile clasice, cum ar fi cele din domeniul transportului de marfa si persoane sau din domeniul agro-alimentar, vor disparea, ci doar ca vor deveni mult mai tehnologizate si mai eficiente.