La ora actuala, industria IT reprezinta o componenta de baza pentru mai multe domenii de activitate. Motivul principal consta in faptul ca automatizarea proceselor de lucru favorizeaza eficienta si rapiditatea activitatilor, aspecte care duc la o livrare mult mai facila a serviciilor si produselor.
Ca un subdomeniu in aceasta industrie, programarea joaca un rol esential, deoarece pune bazele aproape oricarui tip de software care asigura fluxul tehnologic de care are nevoie o companie, astfel incat sa isi poate desfasura activitatea in cel mai eficient mod posibil.
Pe langa importanta pe care o are la nivel industrial, tehnologic sau infrastructural, programarea reprezinta si o sursa de venit consistenta. De aceea, tot mai multe persoane de toate varstele incearca sa se familiarizeze cu profesia de programator si cu tot ce presupune aceasta, in ceea ce priveste abilitatile si nivelul de cunostinte.
Astfel, daca vrei sa afli cum sa inveti programare, iti punem la dispozitie un scurt ghid care sa te ajute sa faci primii pasi in acest domeniu. Totusi, nu este suficient sa iei in considerare doar informatiile prezentate aici, ci este recomandat sa urmezi un curs de programare, astfel incat cunostintele unei persoane autorizate si specializate in acest domeniu sa te ajute sa te perfectionezi si sa te dezvolti ca programator.
Cuprins
1. Informatii de baza despre cum sa inveti programare
Programarea poate fi un proces simplu daca este gestionat corespunzator. Exista multe limbaje de programare disponibile si fiecare are ceva specific. Astfel, daca te-ai intrebat vreodata “cum invat programare”, e important sa stii ca trebuie sa incepi prin a pune la punct cateva informatii de baza.
1.1 Ce este programarea?
In primul rand, trebuie sa stii ca programarea este un proces de dezvoltare a diferitelor tipuri de software care ajuta la obtinerea unui rezultat de calcul specific. Procesul cuprinde mai multe sarcini precum analiza, codificarea, generarea algoritmilor, acuratetea etc. Toate acestea au rolul a oferi solutii automatizate pentru o cerinta prestabilita.
1.2 Elementele de baza ale programarii
La baza, programarea este formata din cateva elemente specifice. Acestea sunt:
– Mediu de programare;
– Tipuri de date;
– Variabile;
– Cuvinte cheie;
– Operatori logici si aritmetici;
– Dacă altceva condiționează
– Bucle;
– Numere, caractere și tablouri
– Functii;
– Operatii de intrare si iesire;
1.3 Limbaje de programare
Programarea se face in mai multe limbaje specifice. Toate acestea au anumite caracteristici si se potrivesc pentru anumite tipuri de software, avand mai multe elemente caracteristice.
– Python;
– Java;
– C++;
– PHP;
– Swift;
Acestea sunt printre cele mai populare limbaje de programare utilizate la ora actuala.
2. Cum sa inveti programare de la 0 si cum sa te specializezi in domeniu?
Pentru a te putea dezvolta ca programator trebuie sa evoluezi si sa ramai la curent cu toate inovatiile din domeniu. De asemenea, trebuie sa te specializezi din mai multe puncte de vedere, astfel incat sa poti iesi in evidenta.
2.1 Cum alegi un limbaj de programare?
In primul rand, alege-ti un limbaj de programare pe care sa te specializezi. Acest lucru il poti face luand in considerare tipul de software pe care vrei sa-l dezvolti. De exemplu, poti dezvolta aplicatii de business si management sau aplicatii de ride-sharing, fiecare dintre acestea avand cerinte diferite.
2.2 Cum iti dezvolti experienta in programare?
In orice domeniu profesional, experienta este printre cele mai importante calitati. Aceasta se construieste in timp si arata capacitatea de a intui nevoile pietei in care lucrezi si iti dezvolta capacitatea de a veni cu idei noi. Astfel, poti incepe cu proiecte mici si simple, apoi specializeaza-te intr-un domeniu pentru care vrei dezvolti un software nou.
2.3 Pot invata programare singur?
Poate te-ai intrebat: “vreau sa invat programare, cu ce sa incep?”
Tot ce ai de facut este sa incepi cursul de programare, urmand ca apoi sa-ti faci strategia prin care poti iesi in evidenta si poti aduce ceva nou in domeniu.
Sursa foto: Envato.com.