Ai o pasiune pentru designul interior? Crezi in unicitate si in personalizare? Iti place sa lucrezi cu oamenii? Daca raspunsul la toate aceste intrebari este „da”, atunci e momentul sa iti indeplinesti visurile! Pentru a deveni un decorator de succes, este necesar sa muncesti in fiecare zi, deoarece stilistica se schimba constant, gusturile clientilor sunt diferite, iar tu trebuie sa excelezi la toate! Daca te-ai hotarat sa mergi pe acest drum si sa investesti intr-o cariera viitoare, trebuie sa cunosti cat mai bine domeniul si sa iti dai seama daca ti se potriveste intr-adevar!
Cuprins
1. Designer de interior – una dintre cele mai creative meserii
Esti o fire creativa, orientata catre detalii si iti place sa rezolvi probleme care tin de bunul gust? Atunci este momentul sa iei in considerare o cariera in design interior! Vei lucra alaturi de clientii tai pentru a oferi personalitate si unicitate spatiilor din punct de vedere estetic. Acestia pot fi proprietari de locuinte, business-uri, corporatii mari, iar locurile pe care trebuie sa le transformi sunt la fel de variate, de la simplele interioare si exterioare ale unei case, pana la hoteluri si vile fastuoase. Indiferent de dimensiune si de constructie, designerul lucreaza pentru a crea spatii atractive din punct de vedere vizual, dar si sigure si functionale, pentru a satisface cu totul nevoile specifice ale fiecarui client in parte.
Exista trei categorii de profesionisti care se ocupa de amenajari, iar diferenta dintre ele este extrem de importanta:
Decoratorul este persoana care nu are competente tehnice, nu se implica in structura spatiului si nu coordoneaza echipa de muncitori. Acesta vine doar la finalul lucrarilor si alege mobilierul, ornamentele si tot ce tine de decoratiuni.
Designerul de interior este absolventul unei facultati de profil artistic sau al unui curs acreditat, unde obtine o diploma autorizata de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei. Acesta are competente mult mai avansate si se poate ocupa de proiectare, renovare si amenajare.
Arhitectul de interior este o specializare mai complexa, pe care o obtine o persoana in urma unor cursuri din cadrul facultatilor de profil. El poate sa conceapa un proiect de la A la Z. Pe langa amenajarea propriu-zisa, se ocupa de studii de fezabilitate, obtine documentatii tehnice de autorizare a constructiilor si multe altele.
Arhitectul are cele mai de seama competente si o viziune mult mai mare asupra unui proiect. In urma unei facultati de sase ani, are drept de semnatura in proiectare si construire.
1.1. Ce face un designer de interior
Cu siguranta, te-ai intrebat pana acum ce presupune meseria de designer de interior. Ei bine, acesta trebuie sa stie din toate cate putin, dar exista o varietate de domenii in care se poate specializa:
Proiectare corporativa
Acestia lucreaza pentru a amenaja diferite spatii corporative, de la birouri foarte mici, pana la cladiri somptuoase. Indiferent de scopul proiectului si de dimensiunea acestuia, accentul principal cade pe crearea unui spatiu functional si eficient. Asadar, proiectantii trebuie sa ia in considerare activitatea desfasurata, echipamentele ce se vor utiliza, cerintele clientului, paleta cromatica si ornamentele, proiectand un spatiu complet si complex.
Proiectarea spatiilor medicale
Din ce in ce mai multe clinici, cabinete de stomatologie, centre medicale si spitale private apeleaza la designerii de interior pentru a-si moderniza spatiile. In functie de datele pe care le are angajatorul despre modul in care trebuie sa fie pozitionate anumite ustensile si elemente medicale, acestia proiecteaza camere functionale si primitoare atat pentru pacienti, cat si pentru medici si rezidenti.
Proiectare locuinte
Una dintre cele mai populare specializari este cea de design interior al locuintelor, deoarece acest domeniu presupune cea mai multa libertate artistica. Designerii se consulta cu ideile si preferintele clientului pentru a remodela si actualiza zone din casa, precum bucatarii, livinguri, bai etc. Acestia au cunostinte despre instalatiile sanitare de ultima generatie, cele mai calitative materiale folosite in amenajari, utilitatea dulapurilor si a corpurilor de iluminat, palete cromatice, noile trenduri in materie de amenajari si vin cu solutii pentru imbunatatirea aspectului si functionalitatii locuintei pe toate planurile.
Design universal
Designerii universali se ocupa de renovarea si amenajarea tuturor spatiilor existente pentru a le face cat mai atragatoare si functionale. Acest termen a fost inventat de catre unul dintre cei mai mari arhitecti, Ronald Mace, pentru a descrie conceptul unor proiecte accesibile tuturor oamenilor, indiferent de statutul financiar sau social.
1.2. Cat castiga designerii de interior
In Romania, domeniul nu este inca complet dezvoltat si reglementat, deoarece nu are o istorie la fel de bogata precum in alte tari, iar acest lucru se vede in amenajarile mai putin eficiente si atragatoare pe care oamenii le fac pentru propriile case. De aceea, in ultimii ani, din ce in ce mai multe persoane apeleaza cu incredere la expertiza unui designer de interior, pentru a se bucura de o casa bine proiectata si amenajata. Asadar, merita sa investesti in formarea ta, pentru ca iti va aduce numai beneficii pe viitor.
Conform anumitor studii realizate de platformele de recrutare, salariile designerilor de interior sunt extrem de variate. Acestea pot pleca de la 2.500 de ron si pot ajunge pana la sume impresionante. Totusi, depinde daca lucrezi pentru o companie sau daca ai propriul tau business.
2. Ce trebuie sa stie un designer de interior
Iata cateva dintre responsabilitatile unui designer de interior:
- se asigura ca, la final, clientul este multumit;
- cauta si oferteaza pentru noi proiecte;
- organizeaza sedinte cu fiecare client in parte pentru a identifica obiective si nevoi;
- schiteaza planuri de proiectare;
- vizualizeaza cum vor fi utilate si utilizate spatiile;
- alege materialele si mobilierul;
- alege echipa de lucru;
- estimeaza costul proiectului;
- face un plan cronologic de desfasurare a proiectului;
- supravegheaza constructia si amenajarea;
- coordoneaza echipa (electricieni, instalatori, pictori etc.);
Pentru a fi un designer de interior priceput si pentru a-ti putea face un renume in aceasta industrie, trebuie sa ai cateva abilitati care sa te recomande. O amenajare generala o poate face absolut orice persoana, fara a avea studii in domeniu, insa ca artist, trebuie sa ai cateva puncte forte:
Accent pe culoare
Pentru a crea un spatiu complet armonios, un designer cunoaste teoria culorilor, cele mai noi tendinte de amenajari si lucreaza cu palete actuale. Deoarece personalitatea clientului este foarte importanta, este necesar sa tii cont de toate aspectele care il caracterizeaza. Culoarea inseamna simbolistica, semnificatie, emotie si sentimente, iar toate trebuie sa fie compatibile cu acesta.
Accent pe geometrie
Designerii de interior trebuie sa stie tot ce tine de compozitie, pentru a-i oferi unui client tot ce isi doreste. Este extrem de important sa stii cand sa pui accent pe forme sau continut si cand sa folosesti degradeuri sau fuziune.
Accent pe decoratiuni
Decoratiunile sunt cele mai importante parti ale unei amenajari armonioase. Ele sunt acele accente care transforma o incapere banala intr-una cu adevarat spectaculoasa. Un bun designer trebuie sa se priceapa la maximizarea obiectelor, proportia lor, ierarhizarea acestora si sa cunoasca foarte bine conceptul de Mix&Match.
Accent pe lumina
Modul in care un spatiu este iluminat poate schimba cu totul perceptia asupra lui. De la forma ferestrelor si dimensiunile acestora, pana la organizarea spatiului si eficientizarea lui, toate trebuie sa fie alese in concordanta cu restul mobilierului. De exemplu, pentru un stil de amenajare minimalist, trebuie sa stii cum sa alegi corpurile de iluminat pentru incaperile intunecoase, cum sa dozezi lumina si multe altele.
3. Ce cursuri trebuie sa faci pentru a deveni designer de interior
Fie ca urmezi o facultate de profil sau un curs de design interior, vei avea ocazia de a lucra in acest domeniu vast si creativ. Oricine poate amenaja o incapere, nu? Ei bine, lucrurile nu sunt asa de simple si nu este indeajuns sa ai doar un simt vizual bine dezvoltat pentru a rezulta o lucrare armonioasa.
Cunostintele despre culori, scara si proportii sunt esentiale, la fel si cele despre mobilare si iluminare. Mai mult decat atat, pentru a activa in acest domeniu, trebuie sa cunosti psihologia clientului, deoarece el este cel mai important. Realizarea schitelor ce prezinta conceptul de amenajare in care oferi solutii pentru compartimentare si functionalitate trebuie sa fie exact ce are nevoie clientul tau, iar aceste abilitati pleaca dintr-o intuitie antrenata si o buna comunicare.
Cursurile de design interior pentru cei pasionati, care isi doresc sa transforme acest hobby intr-o meserie sunt interactive si utile. Cursantii beneficiaza de pregatire temeinica in acest domeniu, in care vor invata indeaproape tainele acestei meserii. Workshopurile sunt o modalitate perfecta de a intra in contact cu profesionisti ai industriei si sunt recomandate atat persoanelor care vor sa interactioneze pentru prima data cu aceasta ocupatie, cat si celor care au deja cunostinte in domeniu si isi doresc perfectionare.
Avansatii din acest domeniu pot urma un Curs de Specialist Decorator Interioare, prin care isi vor explora si educa gustul propriu. De asemenea, workshopul de design interior te familiarizeaza cu cele mai importante aspecte care tin de amenajarile mai multor tipuri de spatii, precum: case de diferite tipologii, spatii publice, birouri, restaurante etc.
Cel mai bun curs de design de interior iti ofera sansa sa privesti acest domeniu, chiar din culise. Cu ajutorul unei echipe de arhitecti de renume, vei fi indemnat nu numai sa cunosti si sa intelegi teoria, dar si sa o pui in practica pentru a obtine rezultate uimitoare. Poti fi chiar tu persoana care transforma orice casa, in acasa! Desigur, daca iti doresti sa devii un profesionist, trebuie sa stapanesti termeni tehnici, principii si reguli, sa fii la curent cu cele mai noi tendinte si sa muncesti pentru a obtine rezultatele dorite.
De asemenea, la final beneficiezi de o diploma autorizata de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei, atestatul fiind recunoscut atat pe plan national, cat si international. Cursurile de design interior sunt recomandate tuturor varstelor si pot fi urmate atat de pasionatii peste masura, cat si de catre cei care isi doresc aprofundarea cunostintelor.
Asadar, esti gata sa iti indeplinesti visurile? Daca ai ajuns la concluzia ca un job ca designer de interior este perfect pentru tine, nu mai sta pe ganduri si inscrie-te chiar acum la un curs de specializare!
Surse foto: Shutterstock.com.