Un plan de dezvoltare profesionala poate fi considerat atunci cand dorinta de a capata si alte cunostinte este mare si necesita atentie completa din partea ta. De cele mai multe ori, dezvoltarea profesionala merge mana in mana cu cea personala, insa sunt destui factori care pot sa faca diferenta intre cele doua „drumuri”.
Descopera, in acest articol, care sunt motivele pentru care dezvoltarea profesionala iti poate schimba atat viata, cat si cariera, dar si momentul oportun pentru acumularea de noi cunostinte.
Cuprins
1. Dezvoltarea profesionala si managementul carierei: cand intervine ideea de dezvoltare profesionala
Invatarea continua si acumularea de cunostinte noi sta, in buna masura, la baza dezvoltarii profesionale. Ideea in sine poate aparea, la un moment dat, in viata oricarui individ care considera ca este cazul sa acumuleze noi informatii in domeniul in care activeaza sau chiar sa faca o schimbare majora in ceea ce priveste cariera.
Perfectionarea cunostintelor in domeniul de interes presupune accesul la informatii multiple, oferite la cursuri de specialitate sau de catre consultanti cu experienta. De exemplu, daca esti fotograf si doresti sa inveti editarea foto, atunci este firesc sa alegi un curs pe masura, carti si informatii cu ajutorul carora sa iti sedimentezi aceste abilitati. Chiar si descoperirea unui nou domeniu, cel video, de exemplu, poate reprezenta un nou pas in dezvoltarea profesionala pe care o ai in plan.
- Schimbarea carierei sau dezvoltarea celei actuale?
O astfel de intrebare este fireasca, la un moment dat in viata, mai ales pentru cei care se simt putin blocati in industria in care activeaza. Mai mult decat atat, anumite schimbari in viata de zi cu zi pot obliga persoanele sa se reorienteze pe piata muncii si, astfel, sa porneasca pe un nou drum, intr-un cu totul alt domeniu profesional.
Schimbarile de acest tip pot genera emotii destul de puternice, mai ales pentru cei care nu sunt pregatiti de un astfel de moment in viata. Aici poate interveni consilierea punctuala, fie online, fie fata in fata, pentru cei aflati in impas in ceea ce priveste schimbarea carierei sau dezvoltarea celei actuale.
Este important sa pui pe lista argumentele pro si contra pentru fiecare subiect in parte, pentru a sti exact ce decizie sa ai in vedere.
- Cine poate adopta o noua profesie in viata?
Oricine este gata sa o ia de la capat este candidatul potrivit pentru a imbratisa o noua cariera. Exemplele de oameni care si-au descoperit un alt drum in viata sunt multiple, iar cei mai multi dintre ei sunt ghidati de instinct, de dorinte, dar si de automotivare.
Nu rare sunt cazurile de persoane care, dupa 10 sau poate chiar 20 de ani de activare intr-un anumit domeniu, s-au decis ca este momentul sa se ocupe de design interior, de fotografie sau de gatit. In plus, acest aspect nu tine cont de varsta, astfel ca oricine este binevenit sa faca o schimbare in cariera daca doreste sa isi valorifice mai bine creativitatea si productivitatea, sa aiba mai multa incredere in sine sau sa gaseasca echilibrul perfect intre viata personala si cea profesionala.
2. Metode de dezvoltare profesionala: cum te pot ajuta cursurile de specializare in atingerea obiectivelor
Cursurile de dezvoltare profesionala se aleg in functie de domeniul de activitate, cel putin in cazul celor care vor sa capete noi cunostinte despre industria de care apartin deja. Modulele dedicate dezvoltarii profesionale sunt realizate in asa masura incat sa ofere informatii noi, de interes, cu ajutorul carora un individ sa poata promova in compania in care activeaza sau sa atinga un alt nivel de performanta, diferit de cel al colegilor cu care lucreaza.
2.1. Cursuri de dezvoltare profesionala in domeniul in care activezi
Fie ca iti doresti sa capeti cunostinte noi in zona in care activezi sau ti-ai propus sa descoperi si alte lucruri adiacente, este indicat sa alegi cursuri de specialitate, care desigur, sa fie acreditate. Iata si cateva exemple de cursuri si workshop-uri care te pot ajuta sa avansezi in cariera:
- Daca activezi in marketing, iti pot indrepta atentia catre cursurile care vizeaza acest domeniu, in online, pentru a tine pasul cu noile schimbari. Nu strica, spre exemplu, un curs de SEO autorizat, care sa iti suplimenteze cunostintele deja existente.
- In cazul celor care activeaza ca specialisti social media, cateva cursuri interactive, cu ajutorul carora sa invete ce inseamna publicitatea de succes pe platformele de socializare, sunt mai mult decat indicate.
- Daca muncesti in domeniul design-ului interior poti alege workshop-uri cu teme dedicate sau cursuri pentru avansati. Cu siguranta ca vei avea multe de invatat.
- Workshop-urile si atelierele culinare sunt la mare cautare in ultima vreme, datorita creativitatii si originalitatii care pot fi dezvoltate cu usurinta in bucatarie. Fie ca profesezi ca maestru bucatar sau ca manager de restaurant, cu siguranta o astfel de activitate te poate ajuta sa avansezi in cariera.
2.2. Cursuri de dezvoltare profesionala pentru schimbarea carierei
Ceea ce este important de mentionat este stabilirea din start a directiei in cariera profesionala aleasa, pentru a putea alege corect cursurile de specialitate. De exemplu, un curs intensiv de programare IT poate aduce numeroase beneficii. Cei pasionati de tehnologie pot capata noi informatii si cunostinte in domeniul preferat sau isi pot indrepta atentia si catre alte directii care sa le aduca diferite satisfactii.
Cursurile de trainer si coaching au capatat multi adepti in ultima perioada, datorita dorintei de perfectionare si oferirii experientei personale in societate. Astfel de cursuri sunt avizate de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei in Romania, dar sunt recunoscute si la nivel international.
Pe langa cursurile clasice de design vestimentar, pasionatii de moda isi pot indrepta atentia si catre proiectarea vestimentara. Un astfel de curs poate dura in jur de 6 luni, timp in care cei interesati descopera tainele tiparelor textile, bazate pe geometrie, textura si multe alte detalii tehnice. In plus, experienta specialistilor in domeniul modei isi va spune cuvantul, mai ales pentru cei care sunt interesati de o cariera in aceasta industrie, dar nu stiu de unde sa inceapa.
Esti interesat de domeniul resurselor umane si vrei sa treci la un nou nivel? Atunci un curs de inspector in salarii poate fi extrem de motivational pentru tine. In primul rand, pentru ca vei capata cunostinte noi, dar si pentru ca vei avea sanse mari de dezvoltare profesionala in cadrul companiei in care lucrezi, mai ales daca iti doresti sa iti schimbi pozitia.
3. Directii de dezvoltare profesionala – Cand stii ca este cazul sa alegi un alt drum in cariera
Din fericire, instinctele sunt de multe ori cele care ofera oricarui individ informatia necesara pentru a lua o decizie corecta in viata. Fara doar si poate, este si cazul celor care viseaza sa isi schimbe drumul profesional si care au nevoie de un mic impuls in aceasta directie.
Mai mult decat atat, daca deja exista urme de indoiala cu privire la activitatea prestata, cum ar fi nemultumiri legate de mediul de lucru, salariu, dezvoltare in cadrul companiei, colegialitate, spirit de echipa sau beneficii, atunci este firesc ca o persoana sa se gandesca la o schimbare de peisaj sau chiar de domeniu profesional.
Daca si tu te afli printre cei care doresc sa faca o schimbare majora in cariera, ar fi bine sa te gandesti la lucrurile pe care ti-ar placea sa le dezvolti si sa le transformi intr-un nou parcurs profesional, cu suportul avantajos al unor cursuri potrivite.
Iata si alte motive care pot sta la baza unor noi activitati profesionale care sa aduca satisfactii personale multiple:
- Aspectele financiare sunt importante si intra in discutie de la bun inceput atunci cand vine vorba de alegerea unei noi cariere.
- Sunt persoane care doresc sa se desprinda de ideea de munca intr-o companie si care viseaza la crearea propriei afaceri. Un simplu pas in directia dorita poate fi capabil sa ofere stimularea necesara pentru curaj si atingerea succesului.
- Echilibrul dintre viata personala si cea profesionala cantareste destul de mult pentru fiecare individ in parte. Daca balanta se inclina mai mult catre profesie, atunci o decizie de schimbare a acesteia poate fi luata in considerare.
- Teama ca performantele la locul de munca nu sunt pe deplin recunoscute determina multe persoane sa isi schimbe directia profesionala. De cele mai multe ori, o astfel de decizie se dovedeste a fi extrem de benefica.
4. Obiective de dezvoltare profesionala – ce presupune un proces eficient de avansare in cariera
In acest sens, un sistem de training bazat pe criterii solide de elaborare, care sa aduca satisfactie la locul de munca, dar si performanta, este esential pentru orice persoana. Un proces eficient de dezvoltare profesionala tine cont de o serie de factori:
- Companiile stiu cat este de importanta investitia in personal si in training-uri dedicate. Performanta vine la pachet cu informatiile si cunostintele acumulate.
- Realizarea obiectivelor intr-o companie se bazeaza, in mare masura, pe angajati cu experienta si pe dorinta de dezvoltare personala.
- Abilitatile, cunostintele si aptitudinile necesare dezvoltarii performantelor se pot acumula in timp. Un curs dedicat nevoilor si profesiei unui angajat poate fi extrem de benefic.
- Detinatorii de companii stiu cat este de esentiala dezvoltarea profesionala a angajatilor existenti, in detrimentul unei selectii periodice de personal.
- Imbunatatirea calitatii muncii, a serviciilor oferite clientilor, plus productivitatea crescuta sunt cateva avantaje serioase atat pentru angajati, cat si pentru angajatori. De aceea, training-urile si cursurile dedicate ar trebui sa fie nelipsite intr-o companie.
5. Secretul dezvoltarii profesionale: cand succesul in cariera tine de decizii intelepte
Un strop de noroc si un gram de intuitie pot face diferenta pe plan profesional, la un moment dat. O decizie inteleapta, care sa vizeze curajul de a merge mai departe si de a schimba cariera poate fi exact imboldul necesar in viata.
Un curs de dezvoltare profesionala ofera increderea ca planurile personale se pot transforma atunci cand este cazul, trecand de la stadiul de proiect la cel de realitate pentru cei care doresc un nou mod de viata si de cariera.
Asadar, viata profesionala se poate schimba in orice moment, iar succesul in cariera poate aparea la momentul oportun, daca se fac investitiile corecte si necesare. Un plan de dezvoltare profesionala va cuprinde atat schimbarile in domeniu, dar si beneficiile personale, esentiale pentru o viata echilibrata din toate punctele de vedere.
Sursa foto: Pixabay.com.