Cand vine vorba de crearea unui film sau a oricarui alt tip de proiect video, o mare parte din magia pe care o vezi pe ecran provine dintr-o editare excelenta. Este uimitor ce pot crea editorii video. Incep cu un amalgam de cadre, apoi taie si „lipesc” bucatile impreuna. Rezultatul final este o poveste completa, in format video.

Editarea video este cu adevarat locul in care se intampla magia, indiferent de tipul filmului. Fie ca este vorba de un film de eveniment, emisiune TV, film artistic, documentar, reclama sau scurtmetraj, procesul de editare video pune la un loc si perfectioneaza varianta finala a proiectului. Prin urmare, editorul video are un rol crucial in astfel de proiecte. Fara acest proces, filmul ar fi prezentat cu multe greseli, fara muzica de fundal si cu multe lucruri care ar strica farmecul prezentarii.

1. Ce inseamna editarea video?

Editarea video este procesul de manipulare si rearanjare a clipurilor pentru a crea o noua lucrare. Editarea este de obicei considerata a fi o parte a procesului de post-productie. Alte sarcini de post-productie includ corectarea culorii sau imbunatatirea sunetului etc.

Multi oameni folosesc termenul de editare pentru a descrie toata munca lor de post-productie, in special in situatii nonprofesionale. Depinde de tine daca alegi sau nu sa fii pretentios in ceea ce priveste terminologia. In general, editarea inseamna urmatoarele lucruri:

  • Rearanjarea, adaugarea si/sau eliminarea sectiunilor de clipuri video si/sau clipuri audio.
  • Aplicarea corectiei culorilor, a filtrelor si a altor imbunatatiri in ceea ce priveste aspectul.
  • Crearea tranzitiilor intre clipuri.

Cand filmele erau editate pe rola, editorii trebuiau sa taie filmul cu o lama de ras si sa ataseze piesele cap la cap pentru a ajunge la rezultatul final. De aceea, editarea se numeste uneori taiere. De fapt, o multime de elemente de editare video sunt preluate din vechile zile de taiere a filmului. De exemplu, sistemele de organizare a fisierelor dintr-un editor digital se numesc cosuri, deoarece canistrele de film au fost odinioara stocate in cosuri in timpul procesului de editare.
Editarea video articol blog 1 Atelierele ILBAH

Editarea video este denumita adesea si post-productie. Filmarea este, de obicei, impartita in trei etape: pre-productie, productie si post-productie. Pre-productia este faza de inceput in care scenariul este scris, echipamentul este stabilit si cadrele sunt planificate. Productia implica filmarea videoclipului. In cele din urma, post-productia este locul unde se intampla editarea video, editarea sunetului si efectele speciale.

Unii editori video au o pregatire temeinica si in ceea ce priveste filmarea si montajul, reusind sa imbine armonios abilitatile necesare atat pentru productie, cat si pentru post-productie.

2. Care sunt scopurile editarii video?

Exista multe motive pentru a edita un videoclip, iar abordarea ta de editare va depinde de rezultatul dorit. Inainte de a incepe, trebuie sa definesti in mod clar obiectivele de editare, care ar putea include oricare dintre urmatoarele:

  • Eliminarea secventelor nedorite

Aceasta este cea mai simpla si mai obisnuita sarcina in editare. Multe videoclipuri pot fi imbunatatite dramatic, pur si simplu scapand de fragmentele defecte sau secventele nedorite.

Editarea video articol blog 2 Atelierele ILBAH

  • Alegerea celor mai bune imagini

Este normal sa se inregistreze mult mai multe imagini decat este de fapt nevoie si sa se aleaga doar cel mai bun material pentru editarea finala. Adesea se vor inregistra mai multe versiuni ale unei secvente si o vei alege pe cea mai buna la editare (tu sau regizorul).

  • Crearea unui flux

Majoritatea videoclipurilor au un scop, cum ar fi relatarea unei povesti sau furnizarea de informatii. Editarea este un pas crucial in asigurarea faptului ca videoclipul si cadrele sale se deruleaza intr-un mod care atinge acest obiectiv.

  • Adaugarea de efecte, grafica, muzica etc.

Aceasta este adesea partea „wow” a editarii. Poti imbunatati majoritatea videoclipurilor (si te poti distra pe cinste) adaugand elemente suplimentare.

  • Modificarea stilului, ritmului sau dispozitiei videoclipului

Un editor bun va fi capabil sa creeze o anumita atmosfera cu ajutorul unui simplu videoclip. Tehnici precum muzica de dispozitie si efectele vizuale pot influenta modul in care publicul va reactiona.

  • Acordarea unui anumit „unghi” videoclipului

Videoclipul poate fi adaptat pentru a sustine un anumit punct de vedere, pentru a transmite un mesaj sau pentru a difuza opinia cuiva.

3. Cine face editarea video si care sunt abilitatile necesare?

In general, editarea video se poate face de catre persoanele care au urmat un curs de editare video. Nu este imposibil sa editezi video cu o pregatire individuala, folosind materiale si tutoriale de pe internet, insa, daca iti doresti sa ajungi sa profesezi in domeniu si sa iti aprofundezi cunostintele, cel mai indicat este sa urmezi un curs autorizat, la finalul caruia vei obtine si o diploma recunoscuta international, care te va ajuta sa iti gasesti mult mai usor jobul dorit.
Editarea video articol blog 3 Atelierele ILBAH

De cele mai multe ori, pentru un astfel de job se cer urmatoarele:

  • stapanirea profesionala a software-ului si programelor de editare video si audio;
  • abilitatea de a efectua mai multe sarcini si de a lucra simultan la mai multe etape pentru diferite proiecte;
  • experienta creativa in filmare si video, ceea ce se poate demonstra printr-un portofoliu de proiecte personale (daca alegi sa urmezi cursul de editare video de la Atelierele ILBAH, proiectul final va consta tocmai in realizarea unui videoclip pe care il vei putea adauga, apoi, in portofoliul tau);
  • abilitatea de a intelege rezultatul dorit al unui proiect la intalnirea cu clientii si capacitatea de a-l aduce la viata;
  • sa fii experimentat in editarea diferitelor proiecte video, inserarea de efecte sonore, muzica si tranzitii;
  • competenta in crearea de planse conceptuale si alte reprezentari vizuale ale editarii planificate pentru proiecte video;
  • abilitati excelente de comunicare pentru a avea o intelegere solida a sferei si implementarii proiectului;
  • abilitatea de a colabora bine cu alti profesionisti creativi pentru a furniza clientilor produsele dorite.

4. Care este rolul unui editor video?

Editorul video lucreaza indeaproape cu regizorul pentru a obtine cel mai bun rezultat al filmului, cu scopul de a spune povestea in cel mai eficient si convingator mod. Iata care sunt rolurile unui editor video:

  • Mentinerea integritatii

Editorul video trebuie sa aduca modificari scenelor care nu sunt conforme viziunii regizorului, dar sa mentina, in acelasi timp, atentia privitorului. Taieturile facute nu pot diminua povestea si nici nu pot deruta publicul, eliminand scene cu informatii critice pentru a intelege actiunea.

  • Editarea

Editorul video trebuie sa se asigure ca lungimea finala a filmului este rezonabila pentru genul materialului si pentru atentia anticipata a publicului. Reducerile pot fi facute in mod autonom, in functie de nivelul preferat de implicare al regizorului in procesul de editare video.

In unele cazuri, cand exista o mare diferenta intre viziunea regizorului si deciziile editorului video, se face o „taiere a regizorului” separata. Decuparea regizorului este versiunea care arata modul in care regizorul ar fi editat filmul.

Editarea video articol blog 4 Atelierele ILBAH

  • Unghiuri si puncte de vedere

Editorul video poate lua decizii cu privire la unghiurile si punctele de vedere utilizate in scene. Regizorul va filma deseori scene din unghiuri diferite, astfel incat editorul video sa aiba o selectie din care sa aleaga.

  • Post-productie

In post-productie, editorul video poate incorpora efecte de imbunatatire in film, pentru a obtine un anumit aspect sau accent. Iluminatul, sunetul si alte efecte speciale pot fi utilizate in colaborare cu inginerii de film.

5. Mai multe despre editarea video

Editorul video trebuie sa inteleaga aspecte ale fazei de pre-productie – cum ar fi listele de fotografii si storyboarding – si din faza de productie – precum continuitatea si cinematografia. Editarea video este un domeniu vast, unde te poti perfectiona doar prin practica si dupa ce ai parcurs toate elementele tehnice necesare. Tocmai din acest motiv, este esential sa urmezi un curs predat de catre o persoana cu experienta, care te poate ajuta sa intelegi mai bine domeniul si cerintele pe care le vei avea la un astfel de job.

In principiu, este important sa tii cont de cerintele regizorului sau ale clientului, si sa cunosti detalii despre tot proiectul, deoarece tu ar trebui sa ai grija ca rezultatul final sa livreze ceea ce este dorit. Acest lucru il poti obtine prin anumite tehnici de taiere sau prin adaugarea efectelor speciale, pe care le vei invata in cadrul cursului de editare video. Iti trebuie imaginatie, spontaneitate si perspicacitate, pe langa cunostintele legate de lucrul cu programele de editare.

5.1. Termeni cu care trebuie sa te familiarizezi pentru a face editare video

Editorul video isi petrece cea mai mare parte, daca nu chiar tot timpul, in post-productie. Aici este locul in care isi poate demonstra abilitatile. Este esential sa inveti cativa termeni cheie pentru a intelege cum se face editarea video si care este procesul care trebuie parcurs:

  • Rata cadrelor – rata cadrelor reprezinta numarul de imagini statice sau cadre realizate in fiecare secunda, pentru a crea miscare. Daca doresti ca videoclipul sa arate ca un film la 24 fps (frames per second – cadre pe secunda) poti obtine un astfel de aspect.
  • Rezolutie video – rezolutia video determina numarul detaliilor din videoclipul tau si se masoara in functie de numarul de pixeli din fiecare cadru. Cele mai intalnite rezolutii sunt 720 (1280 x 720 pixeli), 1080 (1920 x 1080 pixeli), 2K (2560 x 1440 pixeli), 4K (3840 x 2160 pixeli) si 8K (7680 x 4320 pixeli).
  • Aspect Ratio: Raportul de aspect este relatia latimii cu inaltimea unei imagini sau a unui ecran. Raporturi de aspect comune sunt 4:3, 16:9 si 2:35:1.
  • Codecuri video – in termeni mai simpli, codecurile video comprima un fisier video mare pentru stocare sau trimitere, apoi decomprima pentru redare sau editare. Codecuri video standard sunt H.264, MPEG si ProRes.
  • Formate de fisiere – formate de fisiere sau formate video, se refera la container si codecul utilizat pentru realizarea acestuia. Containerul este „impachetarea” care contine datele audio si video intr-un singur fisier (cu extensii precum .mov, .avi sau .mp3), in timp ce codecul prezinta date.
  • Zona sigura (safezone) – daca videoclipul tau ar putea ajunge sa fie vizionat pe un televizor de larg consum (in loc de un computer sau mobil), cel mai bine este sa te asiguri ca titlurile si actiunile se potrivesc in zonele sigure (zone sigure pentru titlu si zone sigure pentru actiune).
  • Montaje – un montaj este o secventa de diferite clipuri, editate impreuna pentru a ilustra o idee. In mod ideal, editorul video incearca sa adauge mai multe informatii vizuale, ocupand in acelasi timp mai putin spatiu pe ecran si pastrand fluxul de informatii accesibil publicului.
  • Tranzitii – o tranzitie video este o tehnica de post-productie folosita pentru a conecta clipurile intre ele. Cea mai utilizata tranzitie este taierea (inlocuind instantaneu un clip cu urmatorul), urmata de dizolvare (doua clipuri se suprapun pentru o perioada de mai multe cadre) si fade (fade-out sau fade-in). Software-ul de editare video vine cu multe tranzitii, dar de cele mai multe ori, le vei folosi doar pe cele de baza. Tine minte ca o tranzitie atent plasata poate adauga un efect vizual stilistic rezultatului final, asa ca testeaza cat mai mult pentru a gasi tranzitia potrivita.
  • Efecte vizuale – efecte vizuale permit completarea unei secvente prin adaugarea de elemente sau eliminarea lucrurilor nedorite. Prin integrarea filmarilor live-action si a imaginilor generate, creezi medii realiste pe care nu le poti captura pe film. Exemple de efecte vizuale sunt zborul unei navei spatiale sau exploziile.
  • Motion Graphics – grafica in miscare reprezinta elemente vizuale animate. Un editor video poate genera si anima clipuri stilizate, animatii text, secvente complexe de titlu sau chiar compozitii 3D. Programele de animatie, cum ar fi Adobe After Effects, permit crearea unor animatii grafice incredibile.

5.2. Programe de modificat video (editoare video)

In editarea video se pot folosi mai multe programe, fiecare, insa, avand scopul lui. Iata cateva exemple:

  • Adobe Premiere Pro – este cel mai utilizat in domeniu si este, de asemenea, cel pe care vei invata sa il folosesti in cadrul cursului. Printre motivele pentru care am ales acest soft se numara:
  • accepta formate 4K, 8K si VR
  • instrumentele sale de taiere si editare iti ofera un grad ridicat de precizie si control
  • poti lucra la un numar nelimitat de clipuri, care pot fi importate din aproape orice sursa
  • sincronizarea automata face mai usoara gestionarea clipurilor cu mai multe unghiuri
  • are comenzi rapide de la tastatura, care sunt personalizabile
  • functii excelente de colaborare
  • Editarea video articol blog 5 Atelierele ILBAH
  • Adobe Premiere Elements – foarte bun pentru incepatori.
  • Adobe Premiere Rush – poate fi folosit de pe Windows, Mac, iOS, Android.
  • Filmora – low-cost, este folosit in general de cei care vad editarea video ca pe un hobby.

Prin urmare, editarea video este un domeniu vast si reprezinta un job de viitor, foarte cautat intr-o lume in care continutul video este din ce in ce mai urmarit. Daca iti doresti sa urmezi cursul nostru, te poti inscrie pe site sau, daca ai intrebari in legatura cu desfasurarea acestuia, ne poti contacta!

Sursa foto: Pexels.com, Ateliereleilbah.ro