Exista momente in viata in care iti doresti o schimbare radicala a profesiei sau esti nevoit sa renunti la locul de munca pe care il aveai si nu ai nicio idee despre ce urmeaza sa faci. Insa, chiar atunci cand esti intr-un moment de rascruce si nu stii ce job vei alege pe viitor, exista o rezolvare pentru aceasta problema: cursurile de formare profesionala. Recunoscute la nivel national si chiar international, cursurile de formare profesionala pot da un nou sens vietii tale, ajutandu-te sa iti gasesti jobul la care ai visat inca din copilarie.

In articolul urmator vei afla ce inseamna cursurile de formare profesionala, unde le poti realiza, ce trebuie sa faci pentru a te inscrie la aceste cursuri, dar si cum poti obtine mai usor un interviu la jobul pe care ti-l doresti.

1.Ce inseamna formare profesionala – informatii utile

Formarea profesionala este modalitatea de perfectionare a angajatilor unei companii, atunci cand se doreste cresterea performantei sau a avansarii la locul de munca. Insa, formarea profesionala poate fi si sub forma de cursuri de calificare si formare, recunoscute atat pe plan national, cat si international, care pot ajuta pe oricine isi doreste un nou loc de munca.

Avantajele cursurilor de formare profesionala

Daca in urma cu ceva timp, cursurile de formare profesionala nu erau atat de cunoscute, in prezent, mii de persoane apeleaza la acestea pentru a-si reconfigura traseul profesional si pentru a reusi sa isi gaseasca un job la care viseaza si chiar mai bine platit.

In plus, daca reusesti sa gasesti compania care ofera cursurile care te intereseaza, te poti bucura de numeroase avantaje: locatie centrala de sustinere a cursurilor, te poti inscrie online, posibilitatea de a plati in 12 rate fara dobanda.

Mai mult decat atat, iti poti alege perioada in care vrei sa desfasori cursurile: in prima parte a zilei, seara, dupa programul de lucru sau chiar in weekend. Iar daca iti faci griji pentru sanatatea ta sau pur si simplu nu ai timpul necesar sa ajungi la locatia unde se desfasoara cursurile, poti opta pentru cele online, unde ai nevoie doar de un laptop si o conexiune buna la internet.

Un alt lucru important, atunci cand alegi cursuri de formare profesionala, este numarul de cursanti din grupa, care nu este indicat sa fie foarte mare, pentru ca trainerul sa poata interactiona foarte bine cu toata lumea inscrisa.

2.Ce trebuie sa stii pentru a face cursuri de formare profesionala

De ce ai vrea sa faci cursuri de formare profesionala? Formarea profesionala este activitatea care sprijina dezvoltarea si evolutia, mai ales a celor care isi doresc sa isi schimbe cariera sau sa avanseze in ierarhie. Mai mult decat atat, din cauza schimbarilor din societatea romaneasca (si nu numai, chiar si in cea europeana), individul trebuie sa se adaptaze rapid in orice situatie.

Cursurile autorizate se desfasoara dupa o programa aprobata de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei. Acestea sunt structurate in doua parti: una teoretica si una practica. La finalizarea acestora, se organizeaza un test, in urma caruia participantii la cursuri obtin diplome recunoscute la nivel national si international, acestea fiind de un real ajutor atunci cand vrei sa te angajezi.

Iata cateva idei de cursuri de formare profesionala:

  • Design Interior. Daca ti-a placut mereu sa decorezi propria locuinta, ba chiar veneai cu idei si atunci cand era vorba de casele prietenilor si ale rudelor, acest curs ti va potrivi ca o manusa. In plus, oricine poate aranja o camera sau o casa daca are un minim de cunostinte de design si mult bun gust, insa numai cei ce detin informatii profesionale pot reusi sa imbine esteticul cu latura confortabila.

De ce sa alegi cursurile de design interior:

  • vei primi un certificat de absolvire recunoscut la nivel national si international,
  • te vei bucura de consiliere specializata dupa curs
  • vei vizita showroom-uri de specialitate
  • vei avea acces la conferinte internationale in domeniu
  • vei primi suport de curs in format electronic.

 

  • Decorator floral. Daca esti pasionat de flori si iti place sa ai mereu plante proaspete la tine in casa, cursul de formare profesionala de decorator floral este mai mult decat potrivit pentru tine. Acest curs te va ajuta sa privesti un buchet de flori sau un aranjament ca pe o adevarata opera de arta.
  • Curs de croitorie. Inca de cand erai copil iti placea sa cosi, sa croiesti, sa creezi haine pentru papusi, chiar si pentru tine. Daca si tu te regasesti in aceasta descriere, cursul de croitorie este perfect pentru tine.

Vei invata tehnici profesionale de la specialisti in domeniu, iar la finalul cursului vei primi un certificat de absolvire recunoscut la nivel national si international si te vei bucura de consiliere specializata chiar si dupa finalizarea cursului.

  • Curs de machiaj profesional. Nu trece o zi fara sa te machiezi? Iti place sa imbini culorile si texturile? Ai machiat cel putin o prietena si ai primit laude?

Daca ai raspuns ”da” la macar una dintre aceste intrebari, cursul de machiaj profesional este perfect pentru tine. La finalul acestuia vei reusi sa te joci cu texturile si cu nuantele, creand machiaje fantastice, potrivite pentru orice tip de ten si indiferent de trasaturi. Mai mult decat atat, vei primi un certificat de absolvire recunoscut la nivel national si international, reusind sa iti indeplinesti visul de fi make-up artist si de a infrumuseta numeroase femei.
Formare-profesionala-Machiaj-Atelierle-ILBAH-2

  • Curs SEO. Iti place sa scrii? Ai deja notiuni despre ce inseamna copywriting? Intelegi algoritmul folosit de Google si stii de ce unele site-uri apar inaintea altora atunci cand apelezi la motorul de cautare? Daca si pe tine te pasioneaza si te intereseaza toate acestea, cursul SEO este ideal.

Vei invata lucruri noi, chiar de la profesionisti in domeniu. Vei invata ce inseamna sa cresti organic, vei putea scrie la orice ora din zi sau din noapte, vei reusi sa te joci cu literele atunci cand te vei aseza la birou. In plus, la final vei avea o certificare recunoscuta atat in tara, cat si in strainatate, astfel ca vei putea sa iti gasesti un portofoliu de clienti chiar mai repede decat te-ai fi asteptat.

3. Cum sa ai jobul pe care ti l-ai dorit. Ce trebuie sa faci pentru a obtine mai usor un interviu

Sa ai jobul pe care ti-l doresti si sa faci totul cu pasiune este un vis la care spera toata lumea. “Fa ceea ce-ti place cu adevarat si nu vei mai munci nici o zi din viata ta!”, spunea Confucius.

Ca sa poti face acest lucru, in zilele noastre, ai nevoie de multa determinare si ambitie. Ca sa reusesti pe plan profesional si sa devii tot ce ti-ai dorit, inca din copilarie, trebuie sa muncesti foarte mult, sa nu renunti la visele tale niciodata, iar atunci cand simti ca iti este greu, sa ai taria sa muncesti si mai mult!

Ce poti face face pentru a avea locul de munca la care visezi

  • Cunoaste-ti obiectivele carierei. Mai intai, identifica ce tip de cariera doresti. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele care intra pentru prima data pe piata muncii sau care isi schimba cariera. Incearca sa obtii recomandari de la familie, profesori sau fosti colegi. Asigura-te ca ai un obiectiv clar si realist. Determina cum intentionezi sa il atingi si noteaza ce te califica pentru acea cariera.

Acesti pasi te pot ajuta sa iti restrangi cautarea de locuri de munca la cele care te pasioneaza si care te vor ajuta sa avansezi profesional. Iar daca iti doresti sa iti schimbi cariera, poti opta pentru cursuri de formare profesionala, care te vor ajuta sa iti indeplinesti visele.

  • Planifica din timp ceea de iti doresti. Organizeaza-ti programul pentru a putea cauta locuri de munca mai eficient. Stabileste cate ore pe zi sau ce zile din saptamana vei putea dedica cautarii de locuri de munca. Asigura-te ca CV-ul si scrisoarea de intentie sunt actualizate. Daca ai nevoie de ajutor pentru a le crea, cauta sabloane sau mostre online.
  • Creeaza sau actualizeaza profilul pe site-urile profesionale. Noteaza locurile de munca pentru care ai aplicat si interviurile pe care le-ai primit. Poti alege sa ai un cont de e-mail profesional pentru a mentine mesajele de cautare a unui loc de munca separate si organizate de cele personale. Parcurgerea acestor pasi inainte de a incepe cautarea unui loc de munca poate face procesul mai rapid si mai usor.
  • Cere ajutor pentru a crea un CV si o scrisoarea de intentie ca la carte. Daca nu esti sigur ca poti realiza un CV profesionist, cere ajutorul unui prieten, al unul membru al familiei sau chiar al unui coleg de munca care sa iti corecteze CV-ul si scrisoarea de intentie. Mai mult decat atat, exista servicii profesionale de creare de CV-uri si de scrisori de intentie, astfel ca poti economi timp apeland direct la profesionisti.
  • Foloseste toate resursele pentru cautarea unui loc de munca. In loc sa te limitezi la cautarile manuale online, profita de toate optiunile posibile de cautare a unui loc de munca. Acest lucru ar putea include contactarea companiilor, participarea la targuri de cariera, retelele sociale sau utilizarea unui serviciu de consiliere în cariera. Utilizeaza motoarele de cautare a locurilor de munca pentru a gasi joburi, pe site-urile web ale companiilor, asociatiile profesionale si multe altele. Inscrie-te pentru a primi alerte zilnice sau saptamanale prin e-mail.
  • Personalizeaza-ti CV-ul. Adapteaza-ti CV-ul la fiecare loc de munca pentru care aplici. Studiaza fisa postului pentru a determina pentru ce esti potrivit. Apoi, adauga abilitatile, experienta si realizarile care sunt relevante pentru acea poziție. Pentru a simplifica acest pas, gasesti sabloanele CV-ului si a scrisorii de intentie gata de personalizare. Pastreaza la fel sectiunile cheie, cum ar fi educatia si informatiile de contact, dar personalizeaza-ti abilitatile sau sarcinile anterioare ale jobului pentru a se potrivi cu jobul pentru care aplici.
  • Aplica cu incredere la jobul pe care ti-l doresti! Aplica pentru locuri de munca care te intereseaza, chiar daca nu indeplinesti decat unele dintre cerințele acestora. In functie de pozitia pentru care ai aplicat, angajatorii ar putea angaja persoane motivate care invata rapid si le vor oferi chiar o pregatire de competente la locul de munca. Daca indeplinesti o parte din calificările unui post, dar crezi ca poti reusi chiar si fara toate cerintele, aplica CV-ul cu incredere. Include exemple de etica a muncii si abilitatea de a invata rapid lucruri noi, dar si de a deprinde noi abilitati in CV. Accentueaza modul in care obiectivele tale se aliniaza cu cele ale companiei.
  • Programeaza interviuri informative. Interviurile informationale sunt conversatii informale cu profesionisti dintr-o industrie sau o companie pentru care ai dori sa lucrezi. Afla daca esti potrivit pentru un loc de munca solicitand interviuri informative cu cineva care lucreaza intr-un domeniu care te intereseaza.
  • Bucura-te de succes la slujba ta actuala. Daca esti, in prezent, angajat si cauti cariera mai buna sau diferita, continua sa iti indeplinesti slujba actuala cu angajament. Pastreza relatii bune cu colegii si managerii tai, cat timp lucrezi cu ei. Atitudinea si eforturile tale profesionale pot duce la referinte sau oportunitati uriase pe viitor.

Daca iti doresti sa o iei de la zero sau sa iti schimbi cariera, incearca sa ai incredere in instinctele tale si nu renunta! Atunci cand esti perseverent, orice vis al tau se poate implini, chiar mai repede decat te-ai fi asteptat!

Sursa foto: Pexels.com