Cleopatra, bine cunoscuta regina a Egiptului Antic, avea retete precise pentru machiajul zilnic. Cremele, alifiile si fardurile sale nu au ramas inca misterioase pentru istorie, dar cele care au rezistat trecerii timpului sunt si astazi atent studiate de oamenii de stiinta.

Chiar de la inceputurile lumii, machiajul a reprezentat un factor important in ciclul evolutiv al speciei noastre. Cea mai primitiva tehnica de machiaj dateaza de peste 100.000 de mii de ani sub forma desenelor tribale pe corp pentru care antropologii, inca si acum, incearca sa ofere expicatii. Cea mai importanta dintre ele este reprezentata de partea ezoterica, mai putin vizibila, in care oameni de demult credeau cu tarie. Mai mult, se pare ca statul social al unui om era direct proportional cu insemnele tribale pe care grupurile de oameni le recreau.

Cu toate acestea, ce presupune mai exact istoria si evolutia frumoasa a machiajului?

istoria machiajului

1. Evolutia machiajului in timp

Lumea antica este un mister, nu doar pentru antropologi, arheologi sau istorici, ci si pentru oamenii de rand care sesizeaza misterul din spatele povestilor de demult. Machiajul, la inceputurile sale, a evoluat odata cu credintele popoarelor. Unde anume a aparut machiajul nu se cunoaste inca. Specialistii sunt de parere ca fiecare popor si-a dezvoltat randuielile prin propria intelegere despre viata si lume, iar societatea cu traditiile si obieciurile sale a curs inevitabil.

De altfel, statutul social a fost subliniat inca din Antichitate. Se poate spune ca specia umana este vanitoasa, dar machiajul este mult mai mult decat asta. Ritualurile, atat de importante in lumea veche, erau respectate cu strictete, iar machiajul in Egiptul Antic, de exemplu, era folosit atat de barbati, cat si de femei. In Egiptul Antic femeile erau egale cu barbatii, existau atat preoti, cat si preotese, iar regii si reginele aveau datoria sfanta de a-si impodobi pielea cu diferite farduri. Faimosul kohl negru cu care era desenata codita faraonilor si membrilor importanti din societatea egipteana era facut dintr-un minereu negru de plumb si o substanta denumita „galena‟. Vopseaua verde se facea din malachit iar aceste doua culori erau preferate de patura sociala importanta. Isi pudrau fata si decolteul in culori stralucitoare, iar concubinele faraonului trebuiau sa isi pudreze intregul corp pentru ca nimeni altineva in afara de el sa nu le atinga. Machiajul era un ritual sacru si magic, nimic nu era facut la voia intamplarii si fara ingaduinta zeilor.

istoria machiajului

In Roma Antica era folosit rujul pentru obraz, creionul dermatograf pentru ochi, iar fardurile erau nelipsite. Femeile foloseau grasimea de crocodil pentru a vindeca cosurile de pe ten sau pistruii. Sprancenele erau machiate cu pudra din aur, iar rosul era culoarea favorita pentru a-si pune in evidenta frumusetea buzelor. Tenul alb a fost considerat pana la mijlocul secolului XX standardul de frumusete astfel ca, in Grecia Antica, doamnele isi albeau pielea fetei cu calcar. Creioanele pentru ochi pe baza de carbune erau extrem de folosite si apreciate de femeile din Grecia Antica.

2. Evolutia machiajul in istorie

Dinastia Tudorilor este cea mai cunoscuta linie regala engleza. Ea l-a dat lumii pe tiranul Henric al VIII-lea si pe luminoasa Regina Elisabeta I a Marii Britanii. In acele timpuri, 1550-1650, societatea a cunoscut schimbari vaste. Marile cuceriri peste ocean erau o realitate, iar regina Elisabeta a pornit o adevarata tendinta printre doamnele vremii, folosind vopsea albicioasa pentru a-si colora fata. Acest aspect a fost mai mult unul practic, pentru a ascunde ridurile sapate de batranete si semnele de la varsatul de vant din tinerete. Cu toate astea, acest tip se machiaj a fost adoptat si de alte case regale.

istoria machiajului

Sa nu uitam de Franta Regelui Soare, care a dus machiajul la rang de arta. Francezii foloseau recunoscutele peruci (de obicei pentru a ascunde paduchii) si isi fardau intreaga fata cu un fard albicios, indiferent ca erau barbati sau femei. Obsesia pielii albe a durat secole intregi si desi azi lucrurile s-au schimbat radical, pielea alba a reprezentat pentru civilizatia umana stindardul frumusetii absolute. Cu toate astea, Franta in Evul Mediu a reprezentat kilometrul zero al Europei in ceea ce privesc tendintele in moda si make-up. Culorile preferate erau rosu si alb, iar in 1500 Franta dezvolta industria parfumurilor, cel mai probabil datorita oamenilor de stiinta, numiti si alchimisti, care erau in cautarea Pietrei Filosofale.

Pana in secolul XIX, oamenii se fardau cu produse cosmetice toxice. Arsenicul, de exemplu, era folosit in unele alifii si pudre pe care bogatii vremii le punea pe fata. In schimb, de acum inainte lucrurile vor lua o turnura mai sigura datorita metodelor naturale descoperite pe filiera stiintifica. In acest mod, arsenicul sau plumbul sunt scoase din uz. Secolul XX a imbratisat schimbarea sub toate formele ei, iar inceputurile acestui secol au reprezentat emanciparea femeilor. Acestea au sarbatorit libertatile obtinute, inclusiv prin moda si machiaj.

Epoca Flapper este generatia de tinere care poarta parul scurt si bob, asculta jazz si prefera fustele scurte. Sunt antisistem, dar sunt si extrem de feminine. Au dezvoltat un curent in materie de make-up, pe care la cursurile de machiaj profesional ii vei cunoaste toate secretele.

istoria machiajului

Creionul khol si de data asta a reprezentat vedeta machiajului flapper. Aspectul de fetiscana sau codana era evidentiat printr-un machiaj provocator si strident, ceea ce nu era neaparat pe placul societatii de atunci. Buzele erau pline, tocmai ce se inventase rujul in tub de metal, ceea ce simplifica enorm tehnica machiajului. Ochii erau bine pusi in evidenta, mari – ca de caprioara – iar femeile se pensau subtire, reusind in acest mod sa evidentieze forma ochilor.

3. Tendintele evolutiei machiajului modern

Astazi, machiajul poate reprezinta o adevarata arta, iar prin intermediul cursurilor de automachiaj, orice femeie poate invata ABC-ul frumusetii. Machiajul nu trebuie sa puna in evidenta defectele, ci trebuie sa scoata la suprafata finetea chipului. Una dintre cele mai mari greseli este sa folosesti machiajul pentru a-ti aspri si maturiza trasaturile.

De asemenea, un alt aspect de care ar fi bine sa tina cont orice femeie este ca tendintele in machiaj vin si pleaca. Important este sa-ti cunosti trasaturile fetei, iar machiajulsa se muleze modului in care tu privesti viata. Machiajul va reflecta intotdeauna personalitatea. De exemplu, persoanele inclinate spre arta si estetic pricep culorile si inteleg mult mai usor geometria chipurilor. Inscrierea la un curs de machiaj poate fi o alegere inteleapta si naturala pentru cei/cele care doresc sa faca o vocatie din meseria de make-up artist.

istoria machiajului

Conturingul este unul dintre trucurile cele mai apreciate ale machiajului modern. A fost popularizat de vedeta americana Kim Kardashian si nu pare sa-si piarda in viitoarea perioada din farmec. Nici nu ar avea de ce, pentru ca avantajeaza orice tip de fata, iar daca este bland cu tenul, iar demachierea este o rutina stricta adoptata de catre tine, este imposibil sa nu-l iubesti. Tenul bronzat, precum Jennifer Anniston, este apreciat chiar si acum. Bronzul evidentiaza si mai bine culorile machiajului, mai ales daca folosesti nuante de smarald, albastru marin, nuante neutre in jurul ochilor sau ruj rosu pe buze. Sprancenele groase si bine conturate precum cele ale actritei Lily Collins sau ale faimoasei Emilia Clarke reprezinta naturalete si bun gust.

„No-Makeup makeup‟ sau machiajul natural cu minimum de produse este cerinta absoluta a femeilor de azi. Pana la urma, frumusetea naturala nu poate fi niciodata egalata, iar generatiile de azi tind din ce in ce mai mult pentru sustenabilitate, in toate formele ei. Aceast look poate fi purtat in orice ocazie, iar daca consideri, poate fi usor evidentiat cu un tus negru in jurul ochilor sau un ruj burgundy, indraznet, de seara.

In concluzie, istoria machiajului este direct proportionala cu evolutia societatii. Vremurile se schimba, deci si machiajul cunoaste transformari.

Sursa foto: Unsplash.com