Pe vremuri, meseriile de inginer, arhitect, constructor sau designer presupuneau realizarea de schite si proiectii desenate pe hartie, manual. Odata cu avansarea tehnologiei, aceasta sarcina s-a digitalizat, ceea ce inseamna ca software-urile preiau rolul hartiei si permit crearea de schite si desene industriale. De aici a luat nastere si meseria de tehnician proiectant CAD, unde cu ajutorul unui software, un specialist protecteaza schite realiste pentru constructii, cladiri, piese mecanice, masini, aparatura si multe altele. Un proiectant CAD se poate ocupa de crearea diverselor schite pentru specialisti, dar si pentru business-uri care isi doresc sa arate cu ce se ocupa, pentru pasionatii de design interior care isi doresc sa vada cum ar arata planul conceput de ei sau pentru cei ce isi doresc sa vada cum ar arata proiectul lor de casa. Daca iti doresti sa stii mai multe despre proiectarea AutoCAD, meseria de tehnician CAD si ce oportunitati de cariera poti avea cu o astfel de specializare, citeste in continuare acest articol.
Cuprins
1. Ce inseamna tehnician proiectant CAD?
Ce inseamna proiectant CAD? Acesta se ocupa cu design-ul si documentatia tehnica ce iau locul schitelor manuale, devenind un proces automatizat. CAD vine de la computer aided design and drafting, mai exact un proces de design si schite facilitat de calculator. Cele mai populare programe pentru aceasta procedura se numesc AutoCAD 2D si 3D, iar ele sunt folosite atat de ingineri, designeri sau arhitecti, cat si de specialisti care doresc sa vada cum ar arata un proiect intr-un spatiu real, sa vizualizeze concepte, sa exploreze idei de design, ori sa intemeieze documentatie tehnica pentru anumite produse. Ce face un proiectant CAD? Se ocupa de realizarea de proiecte si schite in programul AutoCAD, lucrand indeaproape cu designerii, inginerii sau arhitectii pentru a transpune ideile lor cat mai bine in program. O astfel de meserie poate fi de sine statatoare sau se poate adauga unor calificari anterioare, cum ar fi cea de inginer, designer de interior, designer vestimentar sau constructor. Vei folosi tehnicile 2D si 3D pentru a realiza diverse proiecte, iar ceea ce este cel mai important este faptul ca vei putea vedea creatiile tale luand viata si vei asista la construirea proiectelor pe care le facilitezi. Un astfel de job se potriveste celor de toate varstele, indiferent de sex sau pregatire, iar daca design-ul te-a atras intotdeauna, afla mai multe despre proiectantii CAD si munca lor in urmatoarele capitole.
2. Fisa postului pentru un tehnician proiectant CAD
Ce face un proiectant CAD zi de zi si care sunt posibilele lui sarcini? Daca te-ar interesa sa vezi cum arata fisa postului pentru o astfel de meserie, iata care sunt cele mai populare sarcini pe care le are un astfel de specialist:
- Creare de desene tehnice detaliate, de inalta calitate, si de planuri bazate pe materialele puse la dispozitie de arhitecti si ingineri sau modificarea unor planuri si schite deja existente.
- Folosirea software-urilor CAD pentru crearea de desene 2D si 3D.
- Colaborarea cu arhitecti, ingineri si designeri pentru a intelege cat mai bine cerintele lor cand vine vorba de design si oferirea de sfaturi tehnice pentru cei ce se ocupa cu productia ori constructia de bunuri, obiecte.
- Furnizarea unor desene si schite corecte, detaliate si la scara potrivita.
- Asigurarea unor desene ce respecta normele si standardele ce tin de protectia muncii, sanatate si siguranta.
- Calcularea costurilor materialelor si ale principilor de inginerie, pentru a asigura fezabilitatea productiei si a construirii obiectelor sau bunurilor, pentru care se face schitarea.
- Efectuarea de vizite la fata locului si de studii, atunci cand este necesar, pentru proiecte de constructii, deisgn, productie sau fabricatie.
- Prezentarea de schite in toate etapele proiectului, de la primele faze si pana la cele de constructie si instalare.
- Efectuarea documentatiei pentru productie si instalare.
- Pastrarea dosarelor cu schitele lucrate in trecut, pentru situatiile in care acestea vor fi necesare din nou.
De ce skill-uri are nevoie un proiectant AutoCAD?
Printre cele mai populare skill-uri ce sunt utile in meseria de tehnician proiectant AutoCAD se numara:
- Cunoasterea principiilor de baza ale ingineriei si abilitatea de a crea si de a citi desene tehnice.
- Skill-uri in IT si abilitatea de a invata rapid programe precum AutoCAD.
- Abilitatea de a transfera si manipula proiectele pe care le creezi in programe precum Microsoft Word.
- Atentie la detalii pentru a crea schite corecte si desene detaliate, dar si pentru a putea ajuta la corectarea si verificarea altor proiecte.
- Skill-uri de comunicare personala pentru a putea dezvolta relatii profesionale cu clientii, arhitectii, inginerii sau designerii.
- Abilitatea de a lucra in echipa, deoarece nu vei lucra prea des pe cont propriu, ci alaturi de clienti, ingineri sau alti specialisti.
- Skill-uri de organizare si management al timpului pentru a putea respecta deadline-uri si a termina proiectele la timp.
- Flexibilitate, pentru a putea face modificari rapide proiectelor la care lucrezi atunci cand este necesar.
- Cunostinte de matematica de baza pentru a putea face calcule si estimari.
- Abilitatea de a vizualiza corect in spatiu, deoarece vei face proiectii 2D, dar si 3D.
- Creativitate si inovatie pentru a veni cu idei potrivite atunci cand apar probleme de design.
- Cunoasterea cerintelor ce tin de siguranta si sanatate in industria unde lucrezi, pentru a putea crea proiecte ce se aliniaza cu acestea.
Ai nevoie de experienta intr-un anumit domeniu pentru a lucra ca tehnician AutoCAD?
Experienta in domenii precum fabricarea de produse, IT, utilizarea de software pentru diverse proiecte, inginerie, constructii sau design de produs reprezinta un avantaj cand vine vorba de aceasta meserie, insa nu trebuie neaparat sa ai experienta relevanta pentru a porni la drum ca proiectant AutoCAD. Desigur, ai nevoie de o calificare in domeniu daca experienta nu exista, iar de acolo poti incepe cu internship-uri, practica sau mici job-uri pentru clienti ce au nevoie de proiectii CAD.
3. In ce domenii poate lucra un tehnician proiectant AutoCAD?
Meseria de proiectant CAD se poate practica in mai multe domenii, iar printre cele mai cunoscute se numara:
- Constructiile. In constructii se folosesc de multe ori schitele si proiectarile pentru a obtine o reprezentare cat mai realista a cladirilor ce trebuie realizate.
- Design interior. Pentru cei ce lucreaza in acest domeniu sunt necesare proiectari si schite ale incaperilor ce urmeaza sa fie amenajate. Un curs de design interior poate fi de folos alaturi ce cursul AutoCAD pentru cei ce isi doresc sa lucreze in aria amenajarilor interioare.
- Arhitectura. Pentru proiectarea de cladiri, case sau spatii in aer liber sunt necesare proiectarea si schitarea celor ce urmeaza sa fie construite. Pe langa cursul de proiectare AutoCAD, mai este util si cursul 3ds Max – Vizualizari Arhitecturale daca iti doresti sa profesezi in domeniul arhitecturii.
- Fabricarea de masini si piese de masini. In aceasta arie, folosirea de schite de produs este esentiala, iar odata cu avansul tehnologiei acest lucru se face pe calculator, tot cu software de tip CAD. Este un job pe care il pot urma cei pasionati de masini, deoarece au avantajul de a lucra cu produse ce ii incanta.
- Design Vestimentar. Specializarea in lucrul cu software CAD poate fi utila si pentru cei ce doresc sa lucreze in aria design-ului vestimentar. In plus, poate fi de folos un curs de proiectare vestimentara sau un curs de design vestimentar. Totusi, in aria design-ului de fashion, proiectarea pe calculator este inca la inceput de drum si nu se foloseste foarte des.
- Design-ul de produs. Una dintre cele mai versatile zone spre care se pot indrepta proiectantii CAD, design-ul de produs ofera foarte multe oportunitati si de cele mai multe ori majoritatea obiectelor includ in procesul de creatie si fabricarea schitele realizate pe calculator. De la sticle si pana la decoratiuni sau produse IT, te poti indrepta spre aproape orice tip de produse te atrag atunci cand vrei sa lucrezi in aceasta arie.
- Domeniul telecomuniatiilor si al utilitatilor. De la tevi si pana la retele complexe, toate se pot proiecta in 2D sau 3D, iar aceasta procedura a devenit standard la nivelul companiilor mari din aceasta arie.
- Domeniul aeronautic. Fabricarea de avioane si piese pentru acestea se face folosind schite complexe, iar proiectantii CAD isi pot exersa priceperea intr-un astfel de domeniu complex. Desigur, pentru a lucra in domeniul aeronautic sunt necesare cunostinte de baza de inginerie aerospatiala, dar si pasiune pentru avioane, elicoptere si modul in care acestea functioneaza. Proiectantii CAD din aceasta arie lucreaza indeaproape cu inginerii specializati pentru a proiecta cat mai corect si mai inovativ ceea ce acestia creeaza.
4. Idei de afaceri pentru un desenator tehnic AutoCAD
Cum poti avea propria ta afacere daca lucrezi ca desenator tehnic AutoCAD? Iata cateva idei care sa te ajute:
- Firma de amenajari interioare sau design interior. Cu ajutorul unui curs de design interior si al unei specializari in proiectarea AutoCAD poti avea propria ta firma de amenajari interioare. Astfel, iti vei putea ajuta clientii sa isi amenajeze casele, apartamentele sau gradinile, atat prin oferirea de idei si concepte, dar si prin proiectarea lor cu un software CAD. In acest mod, ei vor putea vedea cat mai realist la ce sa se astepte odata ce proiectul va fi gata.Din ce in ce mai multe persoane apeleaza la specialisti pentru design-ul interior,deoarece simt nevoia de ajutor pentru a crea spatii cat mai potrivite gustului lor, care sa fie in acelasi timp si 100% functionale, dar si rezistente in timp. Daca te pasioneaza domeniul, afla ca nu ai nevoie de o diploma de licenta pentru a avea propria ta afacere in domeniu, ci doar de cursuri de specializare si de multa creativitate.
- Firma ce se ocupa de design-ul de produs. Daca te pricepi in a crea schite de produs realiste si iti folosesti creativitatea pentru a da viata unor obiecte speciale, atunci poti avea propria ta firma pentru design de produs. Cine vor fi clientii tai? Cei ce doresc sa lanseze diverse produse, de la bauturi si pana la huse de telefon, majoritatea produselor au nevoie de un design atractiv. Pana si cele mai mici lucruri, cum ar fi sticlele din care bei apa, trec printr-un astfel de proces, unde specialistii decid care este cel mai bun material, cea mai buna forma sau unde se aplica eticheta. Pentru a avea propria firma de design de produs, ai nevoie de specializare atat in lucrul cu software CAD, cat si in programe conexe, precum Photoshop. De asemenea, sunt utile cunostintele de marketing si publicitate, pentru a intelege cum functioneaza alegerea unui produs in cazul celor ce il cumpara. Totusi, cea mai importanta trasatura de care ai nevoie in acest domeniu este creativitatea.
- Firma de proiectare AutoCAD. Poti lucra independent in proiectarea CAD pentru diversi clienti si poti avea propria ta firma. Astfel, vei colabora cu specialisti din diverse domenii care au nevoie de ajutorul tau pentru realizarea de schite si proiecte. Poate fi vorba de specialisti in inginerie civila, firme de design interior ce nu au specialisti in proiectare CAD in-house sau companii ce au nevoie de documentatie tehnica pentru produsele lor. Vei avea nevoie de o specializare in domeniu, fie un curs sau o diploma de licenta intr-un domeniu conex, precum ingineria sau arhitectura. De asemenea, va fi necesara o forma de lucru legala, cum ar fi un PFA sau un SRL.
Sursa foto: Pexels.com, Unsplash.com