Designul cuceritor este acela care transforma un spatiu ce se cere a fi amenajat intr-un spatiu de trait si locuit. Este foarte important insa sa stim sa ne alegem cu atentie piesele ce compun interiorul spatiului unui apartament de mici dimensiuni. Sa fim in tendinte, dar sa respectam si functionalitatea spatiului, nu e deloc usor.
Amenajarea unui spatiu de mici dimensiuni trebuie sa tina cont de o multitudine de factori. Totul este gandit pana in cele mai mici detalii, pentru a-ti crea senzatia de spatialitate. Spatiile rezultate trebuie sa creeze armonie, unitate, sa raspunda functional si sa vorbeasca, nu in ultimul rand, despre echilibru.
Mici trucuri pentru un efect dorit
Culorile neutre vorbesc de cele mai multe ori despre simplitatea cea mai sofisticata. Se spune ca lucrurile simple sunt cele mai greu de atins. Asta inseamna ca nu e nevoie sa avem un decor incarcat si nici un spatiu foarte generos ca sa ne simtim bine in acel context. Trebuie sa acordam atentie culorilor pe care le veti utiliza atat pentru tratarea cu textura a peretilor, cat si pentru obiectele de mobilier si decoratiuni. Culorile inchise si contrastele puternice nu sunt deloc o varianta potrivita, asa ca alegeti culori cat mai calde si neutre, cum ar fi bejul, cremul, culoarea untului, albul si pastelurile.
Mobilierul multifunctional – un must have al spatiilor de mici dimensiuni
Este absolut necesar sa folositi cu succes mobilierul multifunctional atat pentru zona de zi, daca va referiti la o canapea modulara/extensibila, un birou rabatabil sau un pat supraetajat pentru dormitor, spatiul de la nivelul solului fiind folosit pentru a crea un mic spatiu de relaxare sau de joaca, in cazul in care este vorba despre camera unui copil. Pentru a oferi impresia de inaltime, nu ezitati sa folositi spatiul de care dispuneti pe verticala, alegand corpuri de biblioteca inalte si nu foarte masive. In acest fel, locurile de sus care par mai inaccesibile pot fi transformate in ideale spatii pentru depozitare.
Totodata, exista asa-numitul moblier de camera la pachet, care consta in incorporarea unor piese de mobilier intr-un fel de cutie, care se desface si se asambleaza urmand instructiunile producatorului. Astfel, din cutia magica vor iesi, pe rand, un pat, un dulap, un birou si niste scaunele.
Reflexia oglinzilor
Oglinzile au capacitatea de a reflecta lumina, la fel ca si culoarea alba. Asadar, folositi cu incredere trucul oglinzilor pentru a mari vizual un apartament de mici dimensiuni. Puteti face asta montand o oglinda pe un perete din living sau achizitionand mobilier cu fronturi placate cu oglinzi.
Mai multe insa, veti afla la curs !
Va astept cu mare drag,
arh. Miruna Ardelean
trainer Atelierele Ilbah