Nicoleta Obis este una dintre norocoasele castigatoare ale concursului Young Designer Atelierele ILBAH on stage, care va avea sansa de a-si vedea creatiile pe marea scena Bucharest Fashion Week din aceasta iarna! In acest interviu ea ne povesteste despre pasiunea ei pentru acest frumos domeniu, pasiune care a ajutat-o mai presus de toate sa transpuna mostenirea maramureseana in colectii moderne si sa duca mai departe valorile, simbolurile si frumosul din aceasta zona a tarii.

Nicoleta, spune-ne te rog ce reprezinta pentru tine designul vestimentar?

Designul vestimentar a reusit sa ma ajute sa transpun traditia maramuresana intr-o viziune moderna. Mi-a permis sa imi asum riscuri care se raporteaza la frumusete intr-un mod actual, din zilelor noastre. M-a ajutat sa subliniez ceea ce simt, piesele mele fiind reflexia propriei mele energii.

Este metoda prin care am reusit sa fac vizibila o mostenire lasata de strabunii mei care au trait in aceste frumoase locuri. Ideea nascuta in mintea mea, de-a lungul calatoriilor mele in lumea oamenilor din Sapanta si Viseu, fiind aceea de a scoate in evidenta o particica macar, din ceea ce inseamna portul traditional maramuresan intr-o zi de sarbatoare. Maramuresul reprezentand in acest sens, pentru mine, o bogata sursa de inspiratie , care de fiecare data cand ajung acolo, ma uimeste prin explozia de culoare, bucurie si pofta de viata a localnicilor.

Cum si cand ti-ai descoperit aceasta pasiune?

Pasiunea mea pentru moda nu a survenit dupa vreo revelatie, a existat dintotdeauna, insa cred ca nu am recunoscut acest lucru, fata de mine si cei din jur, pana acum. Desi nu asta am facut dintodeauna, am ajuns sa nu mai pot face altceva, sa devina ceea ce stiu sa fac cel mai bine. Astazi , e ca si cum as fi facut haine dintodeauna. Crescand inconjurata de traditii , razboiul de tesut in mijlocul casei bunicii mele sau lina toarsa cu fuiorul in serile lungi de iarna, cred ca si-au pus amprenta asupra mea mai mult decat credeam.
De ce ai ales cursul de Design Vestimentar Atelierele ILBAH?

Nimic nu e intamplator, cred ca stim cu totii acest lucru. Am trait in Bucuresti in ultimii 5 ani, lucru pe care am incercat sa il exploatez la maximum. Stiam ca nu e indeajuns sa redescoperi ceea ce iti place si ca trebuie sa gasesti si metodele de exprimare in acest sens. In urma cercetarilor mele, cantarind dupa valoarea si calitatea mentorilor, v-am ales pe voi, Atelierele Ilbah, si ma bucur ca am decis sa colaborez cu voi, in primul rand pentru perspectiva care mi-ati deschis-o , de a ma dezvolta in acest domeniu si in al doilea rand, de a indrazni mai mult. Nu as fi reusit daca nu eram inconjurata de profesionisti in acest domeniu! Ii multumesc in acest sens trainerului acestui curs, Mirela Diaconu!

Care este conceptul colectiei prezentate in cadrul concursului?

Conceptul care sta la baza acestui proiect a fost sublinierea unui punct focal, a unui reper visual, reprezentat prin detaliile vestimentare specifice purtate de maramureseni intr-o zi de sarbatoare.
Colectia “Marmur” este bazata pe traditionalism popular maramuresean transpus intr-un concept modern coherent, dar si dificil in acelasi timp. Aceasta mixeaza tesaturi facute la razboiul de tesut, broderii manuale care poarta puternic amprenta artizanilor locali, cu piese clasice urbane, contemporane, cum ar fi camasa alba. Aceasta neutralitate pe care o impune, albul, reuseste sa echilibreze incarcatura tesaturilor traditionale, facute de altfel cu multa truda si suflet, aducand tinutelor un plus de valoare, culoare si unicitate, nascandu-se astfel o relatie intre imbracaminte si personalitatea purtatorului.

Ce ai vrut sa transmiti prin aceasta colectie?

Sentimentul unic de emotie, pe care il simt atunci cand in mainile mele se afla o lucrare facuta manual sau la razboi si care transpare bariera timpului, aducand in prezent o incarcatura fantastica. As vrea ca prin piesele mele sa impartasesc aceasta senzatie de bucurie pe care o traiesc in fiecare zi si celor din jurul meu.

Care sunt planurile tale pentru viitor?

As dori sa am propriul atelier, in care in linistea mea sa pot sa creez prin combinatia texturilor, piese care au suflet, in 2 cuvinte: haine nemuritoare. Haine care fac parte din profilul estetic al fiecaruia, haine de care nu te plictisesti niciodata asemenea unui loc preferat la care te intorci cu drag. Consider ca este o datorie morala si spirituala sa transmit traditia maramureseana mai departe si cred ca readaptata si echilibrata intr-un stil urban, confortabil si placut ochiului, poate rezona cu succes cu moda actuala.

Ce reprezinta pentru tine sansa de a-ti prezenta creatiile vestimentare pe podiumul Bucharest Fashion Week?

Este sansa si startul pe care le-am asteptat de o viata! Sa ma exprim asa cum sunt eu de fapt, sa fac credibila propunerea mea de a purta piese versatile, unice, atemporale, stylish.
Ii multumim Nicoletei pentru ca ne-a vorbit asa deschis despre colectia ei, despre planurile de viitor si ne bucuram ca am reusit sa contribuim si noi la implinirea acestui frumos vis: de a deveni designer vestimentar si de a duce mai departe traditia locului natal si frumosul autentic romanesc!

 

Ii uram mult succes in realizarea colectiei pentru Bucharest Fashion Week si asteptam cu nerabdare sa-i vedem creatiile pe podium!

 

watermarked-8521

 

watermarked-8520

 

watermarked-8438-1