de Iulia Vlad, trainer Curs Proiectare Vestimentara – Constructie Tipare
Ce este sablonul si cum se foloseste acesta
Pentru fiecare parte componenta a produsului de imbracaminte – model (fata, spate, etc.) – trebuie sa avem un tipar de model, respectiv, un sablon.
Sablonul reprezinta tiparul de model la care s-au adaugat de jur imprejur rezervele de cusaturi si tivuri necesare confectionarii produsului. Toate aceste sabloane reprezinta setul de sabloane ale modelului produsului. Pentru a putea fi utilizat, acest set se realizeaza din carton sau placi sintetice, deoarece sunt mai ieftine si se modeleaza mai usor. De asemenea, fiecare sablon din set trebuie sa contina pe suprafata lui informatii cu privire la:
- Modelul din colectie (ex: R1 – rochia nr. 1);
- Denumirea sablonului modelului (ex: Fata rochie, corseleta fusta, betelie pantalon etc.);
- Directia de amplasare pe material (ex: F.D. – fir drept, F.D.D – fir dublu si drept);
- Rezervele de cusaturi si tivuri (ex: R1cm, TIV2cm, etc.);
- Marimea sablonului – grosimea (ex: Gr. 36, Gr. 38 etc.);
- Tipul de material folosit si indicatii de croire (ex: Platca fata bluza, de 2 ori FOND (stofa) + 1 data ADEZIV (termocolant) pe FD);
- Pozitia unor semne de control necesare la imbinarea cu alte repere ale produsului (semne si contrasemne, ele asigura si calitatea produsului)
- Zonele in care se aplica tratament umidotermic sau termocolare (se hasureaza pe sablon) sau se aplica cret sau se aplica fald.
Proiectantul preda stafeta croitorului
Din acest moment, munca este continuata de croitor care preia setul de sabloane model de la proiectant si incepe croirea si confectionarea modelului conform desenului tehnic si dupa indicatiile de pe sabloane.
In timpul croirii si confectionarii modelului, „drumul” croitorului se mai intersecteaza cu cel al proiectantului si al designerului in vederea corectarii unor neajunsuri ale modelului sau in vederea imbunatatirii calitatii produsului. In final, la capatul acestui „drum” visul designerului prinde contur, iar creatiile sale vestimentare sunt gata sa isi gaseasca noi stapani.
Cum poti deveni proiectant vestimentar
Urmeaza Cursul de Proiectare Vestimentara la Atelierele ILBAH daca vrei sa inveti totul despre proiectarea si constructia tiparelor de croitorie. Acesta este un curs autorizat, iar dupa finalizarea acestuia vei obtine o diploma de Creator Proiectant Imbracaminte – modul Proiectare Vestimentara (autorizata de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei prin ANC) cu ajutorul careia vei putea profesa atat in tara, cat si in strainatate. Urmatorul curs de Proiectare Vestimentara va incepe in luna septembrie. Mai multe detalii si inscriere aici.