Vocatia este un concept care poate parea vag, la prima vedere, mai ales daca nu ai tinut cont de acest lucru pana acum. Totusi, chiar daca nu ti-ai gasit deocamdata vocatia, niciodata nu este prea tarziu! Tot ce trebuie sa faci este sa-ti dai seama ce inseamna vocatia pentru tine, care este ea si ce poti face pentru a o materializa atat pe plan personal, cat si pe plan profesional. Exista diferite tehnici si secrete pe care le poti incerca pentru a descoperi mai multe despre acest aspect – in concluzie, informeaza-te si gaseste cele mai bune metode pentru tine!
Cuprins
1. Ce este vocatia?
Cuvantul vocatie provine din limba latina, de la cuvantul vocare, care inseamna chemare. Asadar, vocatia este o chemare catre un sens sau un scop mai profund, la care poti ajunge prin resurse si abilitati proprii. Orice om isi doreste sa-si construiasca o cariera, insa putini isi urmeaza, cu adevarat, vocatia.
Din ce in ce mai multi oameni se confrunta cu dificultatea de a-si gasi vocatia, sau de a face o meserie care sa le aduca bucurie. Societatea contemporana face presiuni asupra individului, de a bifa anumite etape si capitole standard. De aceea, luati fiind de valul normalitatii si orientandu-se catre ceea ce trebuie facut, numeroase persoane uita sa se intrebe ce anume vor, de fapt, sa faca in viata lor, din punct de vedere profesional. Tot din acest motiv, traseul general este destul de clar: se trece prin toate formele de invatamant posibile (gimnaziu, liceu, facultate), iar apoi scopul este sa-ti gasesti o profesie bine platita, care sa-ti ofere confort din punct de vedere financiar. Insa, vocatia nu este doar despre bani si afirmare sociala, ci si despre pasiune si entuziasm. Asadar, este recomandat sa tii cont de toate aceste aspecte atunci cand iti alegi jobul.
Totusi, chiar daca ai mers intr-o directie anume si, pe parcurs, ti-ai dat seama ca nu este cea potrivita, important este sa nu te blochezi. Exista o multitudine de lucruri pe care le poti face in acest sens, indiferent de varsta pe care o ai. Varsta nu ar trebui sa fie un impediment in calea visurilor tale, ci doar un ajutor extra, care aduce cu sine intelepciune si ratiune. Sunt studii care atesta ca, in primii ani din viata profesionala, cei mai multi tineri sunt orientati catre succesul financiar si catre rezultate cantitative, in loc sa-si indrepte atentia catre activitati calitative, care sa contribuie la dezvoltarea propriei persoane. Asadar, daca pasii pe care i-ai urmat pana in prezent nu au fost facuti tinand cont de pasiunile pe care le ai si de abilitatile tale native sau educate, este foarte posibil ca, la un moment dat, sa simti nevoia de altceva. Acest lucru nu este o tragedie, ci este o oportunitate ideala pentru a te redescoperi si pentru a-ti hrani creativitatea si entuziasmul. Nu trebuie sa fii descurajat daca nu stii exact ce vrei sau la ce meserie ai fi cel mai priceput – cu siguranta nu esti singurul in aceasta situatie si partea buna este ca sunt multe metode prin care iti poti da seama in ce directie poti sa o iei.
In primul rand, trebuie sa realizezi ce inseamna pentru tine ideea de vocatie. Daca vrei sa ai la indemana o scurta definitie orientativa, te poti gandi ca vocatia este o reflexie a intereselor si pasiunilor tale. Aceasta se poate ramifica, apoi, in preocupari sociale, convingeri, viziuni asupra lumii, principii si valori in care crezi. De asemenea, vocatia te poate ajuta sa iti folosesti abilitatile si aptitudinile personale, pentru a putea atinge anumite scopuri de natura personala, profesionala, sociala, etc. Pentru a putea obtine un echilibru intre vocatia ta si presiunea societatii (in general, aceasta se reflecta la nivel financiar), este necesar sa-ti stabilesti prioritatile si sa vezi ce anume conteaza cel mai mult pentru tine.
Iata cateva intrebari pe care ti le poti adresa tie insuti, cu scopul de a descoperi daca activitatea ta profesionala este o reprezentare a vocatiei, sau daca, dimpotriva, profesia ta nu reflecta pasiunile tale:
- Ce scopuri mi-am propus pe plan profesional?
- Ce schimbare as dori sa aduc si unde?
- Ce mi-ar placea cu adevarat sa fac?
- La ce consider ca sunt talentat?
- Ce calitati au iesit in evidenta de-a lungul experientei profesionale de pana acum?
- Ce mi-am imaginat ca as putea face, dar nu am avut curajul niciodata?
- Care sunt aptitudinile mele principale?
In plus, poti cerceta o lista de abilitati, care sa te ajute sa-ti dai seama cu care te identifici sau pe care ti-ar placea sa le obtii, prin exercitiu si munca. Iata cateva aptitudini pe care le poti lua in calcul:
- A fi persuasiv si convingator
- A organiza lucruri
- A relationa cu oamenii
- A inventa concepte noi
- A fi creativ
- A media conflicte si dispute
- A analiza situatii
Procesul de descoperire a vocatiei si, mai ales, traseul de la descoperirea ei pana la materializarea ei, poate fi cu adevarat dificil, fiindca necesita introspectie, analiza, sinceritate si incredere. Tot acest parcurs poate fi un adevarat puzzle, format din mai multe sau mai putine piese, in functie de locul in care te afli deja in viata ta prezenta. Insa, indiferent de nivelul la care esti acum, cu siguranta trebuie sa te inarmezi cu vointa, rabdare si intelegere fata de propria persoana. Iata care sunt lucrurile pentru care merita sa-ti gasesti vocatia si sa actionezi in sensul ei:
- Vei simti ca activitatile tale au un sens
- Devii mai constient de telurile tale
- Poti face alegeri bazandu-te pe dorintele tale
- Vei fii mai impacat cu tine insuti
De regula, cei mai multi oameni se simt neimpliniti la job din cauza faptul ca activitatile pe care le desfasoara nu reflecta dorintele pe care le au. Iata care sunt principalele elemente pe care le poti cantari, cu scopul de a decide daca vrei sa te indrepti catre o reconversie profesionala sau nu:
- Calitatea mediului profesional
- Relatiile cu colegii si ierarhiile corespunzatoare
- Timpul petrecut la job – Daca jobul este o manifestare a vocatiei si a pasiunilor tale, timpul petrecut la job capata alte valori decat in caz contrar. Cu siguranta ai trecut prin situatii in care timpul trecea foarte greu atunci cand faceai ceva ce nu-ti placea – acest lucru este valabil si atunci cand vine vorba despre timpul pe care il petreci muncind. Insa, atunci cand faci ceea ce iti place, totul devine mult mai simplu si mai placut.
- Finalitatea activitatilor desfasurate
- Satisfactia personala
- Programul de munca
- Beneficiile financiare
- Planuri de viitor
De asemenea, pentru a afla ce e vocatia pentru tine si cum poti descoperi aceasta pasiune, poti face o lista comparativa care sa se numeasca vocatie vs. cariera sau hobby vs. cariera – astfel vei putea sa-ti dai seama ce semnifica pentru tine fiecare termen si, daca vei reusi sa definesti toate aceste notiuni, din perspectiva personala, vei putea merge mai departe, ca sa poti analiza daca acestea se intrepatrund in jobul tau sau daca sunt complet diferite si nu se intersecteaza in activitatea ta profesionala.
2. Cum iti gasesti vocatia si cum o transformi in job?
Daca te-ai gandit vreodata ca vrei sa incerci o experienta noua la nivel profesional si sa urmezi o cariera diferita, care sa reflecte mai mult personalitatea si abilitatile tale, nu trebuie sa te ingrijorezi. In cazul in care ai astfel de sentimente, inseamna ca trebuie sa actionezi in acest sens. Insa, este bine sa actionezi cu blandete, pas cu pas, si sa nu pui o presiunile inutila pe tine. Toate lucrurile se intampla exact in ritmul necesar pentru a parcurge toate etapele de care ai nevoie. Asadar, chiar daca o astfel de decizie iti poate da impresia ca nu mai detii controlul, ca te supui unor riscuri sau ca schimbarea este greu de gestionat, pentru a reusi sa progresezi, este bine sa pui deoparte toate aceste detalii si sa te concentrezi pe ceea ce ai de facut pentru a lua deciziile potrivite.
Prin urmare, poti apela cu incredere la o consultanta vocationala, daca vrei sa afli care este drumul tau si cariera care ti se potriveste. Vocatia presupune sa dai frau liber lucrurilor care te pasioneaza, facandu-le parte din viata ta, din toate punctele de vedere. Astfel, daca te bazezi pe ceea ce iti place, vei avea mult mai mult randament si vei da dovada de incredere in propria persoana – iar asta te va ajuta, mai departe, sa-ti atingi telurile pe care ti le-ai propus. Locul de munca nu trebuie sa fie doar un loc in care mergi pentru a obtine, la finalul lunii, un salariu – sigur ca si factorul financiar conteaza, insa trebuie sa te gandesti, in primul rand, la ceea ce te face sa te trezesti dimineata cu chef de munca. Activitatile desfasurate trebuie sa-ti aduca multumire pe tot parcursul timpului, nu doar la finalul lunii. Bineinteles, indiferent de profesia pe care o practici, vor exista suisuri si coborasuri, pe care le vei gestiona concret in momentul in care vor aparea. In mod cert, daca te orientezi catre o noua meserie, nu toate lucrurile se vor aseza pe fagasul lor inca din prima secunda. Trebuie sa analizezi foarte bine variantele pe care le ai la dispozitie, trebuie sa pui in balanta factorii PRO si CONTRA si, apoi, vei putea lua o decizie in cunostinta de cauza. Orice schimbare vine la pachet cu o doza mica de risc – insa, daca nu faci acest pas, te vei intreba intotdeauna cum ar fi fost daca ai fi procedat in sensul vocatiei tale.
In plus, daca simti ca nu poti trece prin acest proces de unul singur, exista numeroase variante pe care le poti incerca pentru a-ti reinventa viata profesionala. Sunt specialisti, consilieri vocationali sau alti experti care te pot indruma in directia potrivita. De asemenea, dupa ce iti dai seama care este profesia pe care ti-ar placea sa o practici, poti acumula toate cunostintele si informatiile de care ai nevoie, apeland la cursuri autorizate, care iti vor pune la dispozitie atat structura informationala, cat si acreditarea necesara pentru a putea practica respectiva meserie, in termeni legali.
Fie ca te pasioneaza domeniul IT, moda, artele vizuale, arta culinara sau organizarea de evenimente, fie ca vrei sa lucrezi in grafica si proiectare, in industria beauty sau in alte domenii interesante, cu siguranta vei gasi cursul potrivit. Daca ai intrebari suplimentare, poti apela la ajutorul specialistilor, care iti vor oferi sfaturi si informatii utile. Cel mai important este sa optezi pentru o scoala cu experienta, care sa-ti puna la dispozitie traineri specializati, suporturi de curs eficiente, o programa aprobata si un mediu de invatare complex si complet. Procesul de invatare trebuie sa fie condus in mod optim, pentru ca tu sa ai cele mai bune rezultate. De aceea, formarea profesionala este esentiala pentru a dobandi cunostinte avansate si abilitatile necesare pentru a realiza activitatile profesionale pe care vrei sa le incerci pe viitor.
In concluzie, vocatia este un element care trebuie neaparat sa faca parte din viata ta. Desi sunt oameni care isi gasesc mai tarziu vocatia, sau persoane care nu o gasesc deloc, trebuie sa te gandesti ca depinde doar de tine sa faci pasul pe care ti-l doresti. Vei trece prin mai multe etape necesare, insa trebuie sa te gandesti ca fiecare capitol isi are sensul lui si, cu siguranta, vei avea ceva de invatat din fiecare experienta prin care vei trece. Ia in considerare tot ceea ce te defineste – pasiuni, calitati, deprinderi, abilitati, talente, dorinte, aspiratii – fiindca acestea sunt detaliile cu care vei jongla daca vei alege sa iti urmezi vocatia si sa profesezi in domeniul la care visezi. Trebuie sa ai incredere in tine si in fortele tale si, mai ales, sa iei in calcul faptul ca nimic nu este imposibil, daca muncesti in directia visului tau. Daca vrei sa schimbi cu totul domeniul in care profesezi, alege cursuri de calitate, care sa-ti ofere baza necesara pentru a-ti desfasura activitatea la cele mai inalte standarde! In mod cert vei reusi sa ajungi exact in locul potrivit pentru tine!
Sursa foto: shutterstock.com